Cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei pe piața interbancară

0
77

Cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei pe piața interbancară, putând ajunge în zona de stabilitate a BNR, de 4,38-4,52 lei/euro, dar Banca Națională ar putea interveni la 4,5 lei/euro, susține Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România.

“Ne așteptăm ca EUR/RON să testeze pragul superior al “zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)” în așteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de măsuri asociate extensiei finanțării externe. Ne așteptăm ca BNR să fie prezentă în piață peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt, ceea ce va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piața monetară și va pune presiune ascendentă pe ratele de dobândă”, a declarat Ciprian Dascălu, la solicitarea AGERPRES.

Potrivit acestuia, ultimele sondaje arată că 56% dintre greci sunt în favoarea măsurilor de austeritate atașate programului de salvare. Deși întrebarea de la referendum nu este directă și nu sunt explicate consecințele votului, economistul ING se așteaptă ca votul să fie în favoarea programului propus de europeni.