Birourile Permanente decid astăzi pocedura şi calendarul numirii lui Ungureanu la SIE

0
72

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate astăzi pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Iohannis, la conducerea SIE, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi cei ai ALDE se opun numirii acestuia, iar UNPR, PNL şi UDMR o susţin.

        Şedinţa este programată pentru ora 13.30, fiind penultima zi a sesiunii parlamentare. Birourile Permanente vor stabili procedura şi calendarul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, care, conform Constituţiei, presupune ca Ungureanu să fie audiat în comisia parlamentară de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi supus aprobării plenului Parlamentului. Scorul în Parlament este destul de strâns. Pentru numirea lui Ungureanu la SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

           Parlamentarii PSD şi cei ai ALDE conduşi de preşedintele Senatului,Călin Popescu Tăriceanu, şi de Daniel Constantin, care sunt în număr de 240 de deputaţi şi senatori, au anunţat că nu vor susţine numirea lui Ungureanu, în timp ce UNPR, PNL şi UDMR, care numără 256 parlamentari, susţin această nominalizare. Mai sunt, însă, 57 de parlamentari neafiliaţi, independenţi, ai minorităţilor naţionale sau ai grupului democrat popular, care pot să voteze unii de o parte , iar alţii de cealaltă parte.

             Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat că Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, înaintea şedinţei conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar că, din discuţiile deja avute în partid pe această temă, rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri.

            PSD nu poate vota în favoarea numirii lui Ungureanu la conducerea SIE în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis nu a consultat pe nimeni din partea acestui partid, încălcându-şi, necinstit, cuvântul dat în acest sens, a afirmat şi liderul PSD, premierul Victor Ponta. Şi Călin Popescu Tăriceanu a criticat această nominalizare. Liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, a declarat, însă, că nu a ştiut în prealabil de nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, dar că, atunci când a aflat, a anunţat “sec” că în această desemnare îl spijină pe preşedinte, arătând că l-a informat şi pe liderul PSD, Victor Ponta, de acest lucru.