Sărăcia şi ignoranţa populaţiei înfloresc “afacerile” traficanţilor

0
345

Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane, dat publicităţii ieri, pune Guvernul României într-o situaţie neplăcută, autorităţile de la Bucureşti fiind acuzate că nu respectă, în totalitate, standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane. Dacă la nivel naţional, conform statisticilor, pe parcursul anului trecut, cele mai multe infracţiuni de această natură au vizat explotarea prin muncă a victimelor, în zona Olteniei predomină exploatarea sexuală.

Raportul Departamentului de Stat american arată că România este sursă, ţară de tranzit şi, în mai mică măsură, ţară de destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii exploataţi prin muncă, dar şi femei şi copii supuşi traficului de persoane. Astfel, documentul arată că românii sunt exploataţi în agricultură şi munci manuale şi sunt forţaţi să cerşească în Spania, Italia, Cehia, Grecia, Finlanda, Israel, Germania, Slovenia, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa, Belgia şi Statele Unite. În plus, bărbaţi, femei şi copii din România sunt victime ale prostituţiei în Italia, Suedia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria, Elveţia, Cehia, Danemarca, Brazilia, Norvegia, Ungaria, Slovenia şi Franţa. Autorii raportului menţionează că Guvernul României nu respectă în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, totuşi depune eforturi semnificative în acest sens.

În ceea ce priveşte Doljul şi celelalte judeţe din zona Olteniei, se pare că acestea sunt preferate de traficanţi pentru racolarea unor tinere care ajung să fie exploatate sexual în ţările menţionate în raport, iar sărăcia şi ignoranţa sunt principalele cauze care le aruncă pe victime în braţele vânzătorilor de carne vie. “În zona Olteniei, în ceea ce priveşte traficul de persoane, predomină exploatarea sexuală a victimelor. Principalele cauze care favorizează comiterea acestor infracţiuni ar fi deschiderea frontierelor, creşterea şomajului, sărăcia şi lipsa educaţiei, mare parte dintre victime având cel mult studii medii. Traficanţii ştiu şi ei aceste lucruri, astfel că le promit tinerelor locuri de muncă atractive şi bine plătite în ţări ca Italia, Spania, Germania, Austria, Franţa, etc.. Numai că, odată ajunse la destinaţie, persoanele racolate sunt deposedate de telefoanele mobile şi de documente, sunt lipsite de libertate şi obligate la practicarea prostituţiei, iar traficanţii folosesc de cele mai multe ori violenţa pentru a obţine ceea ce-şi doresc. Se munceşte foarte mult pentru prinderea de destructurarea grupurilor de traficanţi de persoane, pentru că sunt foarte bine organizate şi, de multe ori, victimele pe care le identificăm refuză să depună plângeri împotriva lor sau chiar îşi schimbă ulterior declaraţia dată în faţa procurorilor. Împreună cu procurorii DIICOT, am avut destule cauze de acest fel rezolvate, unele dintre ele şi printr-o bună cooperare cu autorităţile judiciare din străinătate”, ne-a explicat comisar-şef Silviu Văcaru, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova.

***

Potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA, în 2010, autorităţile române au investigat cu 42 de cazuri de trafic de persoane mai puţine decât în 2009. Peste 400 de traficanţi au fost puşi sub acuzare şi mai mult de 200 dintre ei au fost condamnaţi în 2010, 145 dintre aceştia din urmă primind sentinţe cu executare.

În Dolj, cea mai recentă condamnare pentru trafic de persoane a fost pronunţată de Tribunalul Dolj, la începutul lunii aprilie 2011. Petre Vintilă, de 35 de ani, din comuna Poiana Mare, a fost arestat preventiv în aprilie 2010, fiind acuzat că a racolat, traficat şi exploatat prin muncă şi sexual, în Italia, mai multe persoane. În iulie 2010 Vintilă a fost trimis în judecată, iar joi, pe 7 aprilie a.c., a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de persoane, minimul prevăzut de lege pentru acestă infracţiune.