Artă contra Kozlodui

0
1063

O expoziție cu un puternic impact vizual, dar mai ales emoțional, și cu un pregnant mesaj social s-a deschis, zilele acestea, la Craiova. Peste 30 de artiști, din România, Franța, Italia și Turcia, amatori și profesioniști, atrag atenția, prin lucrările lor de pictură, grafică și sculptură, asupra pericolului pe care îl reprezintă centrala nucleară Kozlodui, de pe malul bulgăresc al Dunării.

Îngrijorările și tensiunile au sporit îndeosebi în această zonă a țării după ce unul din cele două reactoare ale centralei, de fabricaţie sovietică, a primit o prelungire a autorizaţiei de funcţionare pentru următorii 30 de ani. În plus, aici a fost demarată construirea unui mega-depozit de 350.000 de tone deşeuri nucleare, Kozlodui devenind, astfel, groapa de deşeuri radioactive a Europei.

Expoziția-manifest pentru viața oltenilor este deschisă la Galeriile „Cromatic” ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Dolj până la sfârșitul lunii mai și ar putea fi prezentată apoi și în alte orașe. „Sunt lucruri pe care nu le ştim, pentru care nu luăm atitudine sau poate a căror gravitate nu o înțelegem”, spun organizatorii evenimentului, care speră, prin itinerarea expoziției, într-o mai mare conștientizare în rândul cetățenilor a pericolului Kozlodui.

Ideea organizării expoziției-manifest pentru viața oltenilor a apărut după ce Mariana Montegaza, președintele Asociației „Seniori Art Craiova”, a vizionat o emisiune TV în cadrul căreia lector univ. dr. Luminiţa Simoiu, de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, Departamentul Chimie, explica pericolul iminent la care este expusă populația din județul Dolj din cauza centralei de la Kozlodui, folosindu-se de opinii ale specialiştilor în tehnologie şi rezistenţa materialelor, dar şi de statistici ale medicilor oncologi.

Împreună cu artistul Daniel Guţă au lansat propunerea realizării de lucrări tematice unor artiști din țară și din străinătate. Iar răspunsurile de susținere a acestui demers artistic și civic nu au întârziat: pictori din București, Sibiu, Arad, Constanța, Sebeș, ca și din Istanbul-Turcia, Roma-Italia și Nantes-Franța, au acceptat să expună. Craiova este reprezentată de mai mulți artiști, membri ai Asociației „Seniori Art Craiova”, dar și ai filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici din România, ca Lucian Irimescu, Iulian Segărceanu și Emilian Popescu. „Descompunerea conștiinței”, „Neliniște”, „Toxic”, „Kozlodui, „Posibilă poveste tristă”, „Dreptul la viață”, „Amurg înlăcrimat” sunt doar câteva dintre titlurile lucrărilor expuse, care îndeamnă nu numai la apreciere din punct de vedere artistic, ci și la reflecție asupra mesajului. 

Amintirea celei mai mari catastrofe nucleare din istorie – Cernobîl

„Mesajul expoziției este unul dintre cele mai puternice. Îmi plac mult lucrările dvs., deşi majoritatea mă înfioară. Fiecare dintre noi ar trebui să fie interesat de subiectul acesta pentru că fiecare dintre noi poate fi cândva marcat de efectele Kozlodui. Fiecare dintre noi ar trebui să militeze pentru a promova natura, un mediu curat, o viaţă fără riscuri. Pentru ca noi şi generaţiile care vor urma să fim bine”, a declarat Amelia Etegan, managerul CJCPCT Dolj.

Pe de altă parte, criticul de artă Magda Buce-Răduţ a afirmat că este dificil, într-un asemenea context, să vorbească despre impresia artistică lăsată de lucrările prezentate pe simeze: „Pentru că această expoziţie este subordonată mesajului. Este un mesaj atât de puternic, atât de important, încât cred că el primează”. Magda Buce-Răduţ a reamintit, cu acest prilej, și momentul 26 aprilie 1986 – explozia reactorului 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, care a aruncat în atmosferă un nor radioactiv ce s-a întins peste întreaga Europă. «Atunci noi trebuia să mergem cu elevii să facem repetiţii pentru defilarea de 1 Mai. Eram profesoară la Liceul „Fraţii Buzeşti”, eram cu clasele liceale la Stadionul „Ion Oblemenco”. Şi nu am ştiut atunci ce s-a întâmplat – dacă vă amintiţi, s-a ascuns câteva zile, nu s-a ştiut despre explozie. Fiind cu elevii în soare, lângă stadion, li s-a făcut rău, unii au leşinat. Nu ştiam ce se întâmplă. Pe urmă am aflat…», a povestit aceasta.

Kozlodui și obiectivele nucleare care ameninţă sudul României

Cea mai mare catastrofă nucleară din istorie a lăsat în urmă cel puțin 60.000 de morți, iar, potrivit estimărilor, efectele în timp ale dezastrului au afectat până la 5 milioane de persoane. Obiectivele nucleare de la Kozlodui sunt însă mult mai aproape: doar 4 km de graniţa cu România și 70 km de Craiova. Un incident (cutremur, eroare, atentat terorist) ar avea un impact major asupra populaţiei româneşti de la nord de Dunăre. Despre toate aceste implicații a vorbit lector univ. dr. Luminiţa Simoiu, militantă, încă din anul 2104, pentru drepturile populației afectate de deciziile luate de statul bulgar în ceea ce privește centrala de la Kozlodui. 

„Obiectivele nucleare care ameninţă sudul României, deci nu numai judeţul Dolj, sunt mai multe. Este vorba, în primul rând, de construirea unui depozit de deşeuri radioactive, cu o capacitate de 350.000 tone. Apoi, despre prelungirea duratei de viaţă a celor două reactoare care mai sunt în funcţiune. Licenţa de funcţionare a reactorului 5, care a expirat pe 6 noiembrie 2017, a fost reînnoită fără consultarea României, încălcându-se convenţiile internaţionale. Prelungirea duratei de viaţă s-a acceptat deja pentru încă 30 de ani. Dar nu numai atât: se urmăreşte şi creşterea capacităţii de prelucrare, ceea ce va duce, conform experţilor, la creşterea nivelului de expunere radioactivă asupra populaţiei din sudul României cu circa 12%. Urmează prelungirea duratei de viaţă și pentru reactorul 6, care va expira în august 2019. Un alt obiectiv este construirea unei noi unităţi nucleare”, a explicat Simoiu, care, împreună cu mai mulți voluntari, au pus bazele unei Platforme civice anti-Kozlodui.

După 1990, reactoarele mai vechi ale centralei de la Kozlodui au fost considerate nesigure de UE şi Bulgaria a fost nevoită să le închidă treptat. În 2002 au fost scoase din funcţiune blocurile 1-2, iar în 2006 au fost închise blocurile 3-4. Blocurile 5-6, construite în perioada 1970-1991, care sunt în prezent funcţionale, asigură 26% din necesarul de energie al Bulgariei.

***

Activitatea nucleară din Bulgaria a afectat deja, în ultimii 30 de ani, populația din sudul județului Dolj. Medicii vorbesc despre o creștere alarmantă a numărului de copii bolnavi de cancer, de oameni cu afecțiuni incurabile, ale căror boli pot fi asociate cu efectele radiaților nucleare. O statistică îngrijorătoare, în acest sens, a fost realizată cu sprijinul prof. univ. dr. Polixenia Stancu, șef Compartiment Oncopediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova: „În ultimii trei ani, 2015-2017, a crescut alarmant numărul copiilor bolnavi de cancer, sudul judeţului Dolj clasându-se pe locul întâi cu circa 75% din cazuistica copiilor bolnavi de cancer din patru judeţe. Iar din sudul judeţului Dolj, Craiova ocupă, de asemenea, un loc fruntaş, din păcate, cu circa 60%”, a mai spus Luminița Simoiu.

 

Cei peste 30 de participanți la Expoziția-manifest pentru viața oltenilor sunt artiști atât din România, cât și din străinătate: Marina Vermez (Istanbul-Turcia); Luminița Țăranu (Roma-Italia); Carolina Costea (Nantes-Franța); Maria Dulhan (București); Alina Cibu și Dori Susan (Sebeș); Elena Stuparu (Arad); Ina Ioana Iordan și Mihaela Roca (Constanța); Daniela Maria Bădilă (Sibiu); Dragoș Costel Gorgorin; Andreea Daniela Fudulu; Daniel Guță; Emil Godeanu; Ioana Bîrcă; Daniel Ene; Hanelore Stuparu; Mariana Montegaza; Benoni Mogoșeanu; Nicolae Pîrvulescu; Claudia Strîmbeanu; Iulian Segărceanu; Lucian Irimescu, Emilian Popescu; Rebecca Elena Popescu; Miruna Mihaela Căminescu; Irina Ioana Popescu; Virginia Neacșu; Eleonora Gheorghiu; Marian Rada; Ilinca Butucea. Li se alătură, cu șapte lucrări, copii de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.