Încep „Zilele Craiovei”!

0
117

zilele craiovei 2Timp de o săptămână, începând de astăzi, craiovenii sunt provocaţi la maratonul distracţiei, gândit şi pregătit special de municipalitate pentru a bucura toate vârstele. Concerte de muzică populară, spectacole de dans, teatru şi balet, întreceri sportive, concursuri de dansuri sportive, invitaţii la lectură, expoziţii inedite de pictură, ateliere de grafică pentru copii, salon auto, Expo-Flora, demonstraţii de restaurare obiecte de artă, concursuri de orientare turistică şi multe alte manifestări se regăsesc în programul acestei ediţii a „Zilelor Craiovei”, aflată la cel de-al cincelea an consecutiv când se sărbătoreşte în ediţie de vară.

Programul acestei ediţii a „Zilelor Craiovei” este dens, cuprinzând manifestări care au loc în fiecare zi, fără întrerupere, timp de o săptămână. Exceptând concertele care au loc în week-end şi care sunt susţinute de artişti invitaţi, toate celelalte manifestări sunt oferite de instituţiile de cultură din subordinea Primăriei Craiova. Cooptate în program de municipalitate, fiecare instituţie prezintă, special pentru această ocazie, cele mai frumoase spectacole din repertoriul de până acum sau vin cu reprezentaţii deosebite, care au fost puse în scenă pentru prima dată.

Cartierele, invitate la spectacole

zilele craiovei (1)Autorităţile au păstrat tradiţia şi au invitat, şi de această dată, pe locuitorii fiecărui cartier să se bucure, la ei acasă, de Zile oraşului. Tonul petrecerii se dă, astăzi, în cartierul Valea Roşie. Începând cu ora 18.00, pe scena care va fi amplasată la intersecţia de la Poştă, va fi prezentat un spectacol artistic cu muzică pentru toate gusturile: recitaluri de muzică pop, folk, populară, clasică, teatru, dans şi balet. Marţi, spectacolul este prezent în cartierul Rovine – zona Poştă; miercuri în cartierul Brazdă – zona BRD, iar joi în cartierul Craioviţa Nouă – zona Poştă.

Tradiţiile şi costumul popular, la loc de cinste

zilele craiovei 3Tradiţiile populare sunt în centrul atenţiei şi la această ediţie. Începând cu ora 10.00, pe esplanada Casei Băniei, craiovenii sunt invitaţi să ia parte la spectacolul „Satul românesc în zi de sărbătoare”, un spectacol cu muzică populară şi expoziţie de obiecte confecţionate de meşteri populari. Este organizată şi o paradă a costumelor populare, care va pleca de la Casa Băniei şi va ajunge în Piaţa Prefecturii. După-amiază, de la ora 16.00 şi până la ora 18.00, sărbătoarea cântecului popular continuă în aceeaşi locaţie cu un spectacol folcloric, care va fi prezentat timp de trei zile (luni, marţi şi miercuri). Pentru a marca sărbătoarea Rusaliilor, organizatorii au inclus în programul de Zilele Craiovei şi „Alaiul Căluşului”, care va fi prezentat duminică dimineaţa, de la ora 10.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”.

Centrul oraşului, cartierul distracţiei

zilele craioveiCraiovenii care se plimbă prin zona centrală vor găsi, în fiecare zi, manifestări interesante în zona centrală. În Centrul Vechi (Piaţa „Fraţii Buzeşti”) sunt programate ateliere creative, expoziţii, recitaluri şi demonstraţii de artă, reunite într-o „Piaţă a Artelor”. De joi, pe strada „Theodor Aman”, va fi deschisă şi o expoziţia de flori cu vânzare, Expo-Flora. Pe esplanada Teatrului Naţional, craiovenii vor putea să-şi măsoare tensiunea arterială, greutatea şi glicemia – luni, marţi şi miercuri, iar de joi şi până duminică sunt aşteptaţi la târgul de obiecte hand-made „Bizarre Bazaar”. Pe strada „Al.I. Cuza”, va fi organizat un salon auto în aer liber: o expoziţie de maşini de epocă. Distracţia va culmina însă în ultimele trei seri, când sunt programate, în Piaţa „Mihai Viteazul”, concerte şi foc de artificii.

Copiii sunt răsfăţaţii acestor zile

Copiii sunt răsfăţaţi pe 1 Iunie, petrece aproape toată ziua în Parcul „Nicolae Romanescu”. La Teatrul de Vară, sunt programate două spectacole dedicate lor: „Craiova Kids Day”, cu recitaluri, spectacole şi concerte care vor fi prezentate de cei mai talentaţi copii, şi „Drumu-i lung, povestea-i scurtă”, un spectacol muzical oferit de artiştii de la Opera Română Craiova. Dar nu doar în această zi, ci şi în oricare alta din săptămâna aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, care organizează „Porţi deschise în Fabrica de poveşti”. Copiii sunt provocaţi şi la o lectură în aer liber, pe iarbă, în Grădina Botanică, acolo unde îi invită, marţi, începând cu ora 18.00, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”.

De altfel, copiii sunt provocaţi şi cu multe competiţii, care se derulează în cadrul „Zilelor Craiovei”: un campionat de minihandbal şi minivolei, baschet şcolar 3 la 3; concurs de pictură şi recitare de poezie; concurs de dans sportiv, dar şi un interesant concurs interşcolar de istorie-geografie „Craiova de ieri şi de azi”.