Campanie de vaccinare împotriva rujeolei

0
306

Epidemia de rujeolă, cu care România se confruntă încă de anul trecut, a făcut până în prezent 27 de victime, în principal copii din grupele de vârstă sub 15 ani. Numărul de îmbolnăviri a depăşit 6.400 de persoane, cele mai multe în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Satu Mare şi Dolj. În aceste condiţii, autorităţile sanitare recomandă tuturor părinţilor copiilor care nu au fost vaccinaţi să se prezinte la medicul de familie în vederea imunizării împotriva rujeolei.

Doctor giving a child an intramuscular injection in arm, shallow DOF; Shutterstock ID 39307024; PO: test; Job: dev; Client: drone

Conform datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în prezent este de 6.434, din care 26 de decese (8 în judeţul Timiş, 5 în judeţul Arad, 5 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin, 1 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Călăraşi, 1 în judeţul Satu Mare, 1 în judeţul Vaslui şi 1 în Bucureşti); un al 27-lea deces posibil datorat rujeolei se află în curs de confirmare/infirmare în Dolj. Este vorba de o fetiţă de patru luni, internată în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Pentru că starea ei s-a agravat a fost transportată la Spitalul de Urgenţe din Craiova şi internată la Terapie Intensivă. Însă nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvată şi joia trecută a murit.

98% din persoanele îmbolnăvite nu erau vaccinate

Cele mai multe cazuri de rujeolă s-au înregistrat la grupa de vârstă 1-4 ani (2.536 cazuri), sub 1 an (1.230 cazuri), 5-9 ani (1.106 cazuri), 10 – 14 ani (457 cazuri), 15 – 19 ani (314 cazuri), 20 – 24 ani (203 cazuri), 25 – 29 ani (199 cazuri), 30 – 34 ani (136), 35 – 39 ani (148 cazuri) şi peste 40 ani (105 cazuri).

98% din persoanele îmbolnăvite nu erau vaccinate împotriva rujeolei. Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional se derulează din luna decembrie 2016 o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni – 9 ani. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat şi repartizat către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o cantitate de 118. 812 doze de vaccin ROR. În vederea informării populaţiei, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF au dezvoltat un mesaj de interes public: „VACCINEAZĂ-ŢI COPILUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI! OFERĂ COPILULUI TĂU O ŞANSĂ LA VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ!”.

Controverse privind legea vaccinării

florian bodog
Florin Bodog

Prezent la Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a declarat că vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni îmbolnăvirea, iar o lege în acest sens va intra în dezbatere în Parlament. „Vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni boala. În ţară se desfăşoară o campanie de informare. Legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului. Sunt foarte mulţi părinţi care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivităţile în care merg copiii lor ar putea să apară copii nevaccinaţi care să pună în pericol viaţa şi sănătatea copiilor lor”, a spus ministrul Bodog.

Legea ar urma să stabilească pe de-a întregul cadrul legal de vaccinare, cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv că aceste contracte de achiziţionare vor fi multianual. Faţă de varianta iniţială, s-a renunţat însă la amenzi. Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecţioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

În Germania, începând cu 1 iunie, guvernul va introduce o legislaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor, care îi va obliga pe părinţi să-şi vaccineze micuţii, în caz contrar aceştia urmând să primească amenzi de până la 2.500 euro. Noua lege va obliga reprezentanţii grădiniţelor să raporteze autorităţilor cazurile în care părinţii refuză să îşi vaccineze copiii. Ministrul german al Sănătăţii, Hermann Grohe a explicat că măsurile se impun pentru creşterea ratei de vaccinare şi stoparea epidemiei de rujeolă cu care se confruntă ţara sa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza, luna trecută, că rujeola se răspândeşte rapid în toată Europa din cauza scăderii acoperirii vaccinale.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.