Ziua Românilor de Pretutindeni

0
341

romaniZiua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români. În 2012, la împlinirea a cinci ani de la celebrarea acestei zile, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a marcat această sărbătoare, precizând, în cadrul unui comunicat, că MAE consideră conaţionalii de pretutindeni drept parte integrantă a poporului român, iar comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării, un vector activ şi puternic de promovare a imaginii României în lume.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 29 mai în acest an.

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: “Astăzi sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care ne simţim mai aproape unii de alţii, mai solidari cu cei care trăiesc departe de ţară. Fiecare întâlnire pe care am avut-o cu românii din diaspora m-a bucurat şi m-a făcut să mă simt mândru de faptul că avem ambasadori care reprezintă cu cinste România, în numeroase domenii. Diaspora trebuie să fie o «prioritate naţională» în mod real. Astfel, vom valorifica potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume. La mulţi ani tuturor românilor, de aici sau de departe!”