Condamnați definitiv pentru rambursări ilegale de TVA în afacerea „muntele”

1
693

Procesul celor șapte craioveni acuzați că au tranzacționat în acte, de trei ori într-o zi, un munte din Maramureș, crescându-i artificial prețul și obținând ilegal o rambursare de TVA de aproximativ jumătate de milion de euro, a ajuns la final. Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, luni, sentința definitivă. Față de una dintre inculpate procesul a încetat, iar ceilalți au rămas cu pedepse cuprinse între 3 și 5 ani de închisoare. Patru dintre condamnați au ajuns, ieri, în arestul IPJ Dolj și urmează să fie transferați în penitenciar pentru ispășirea pedepselor.

În urmă cu mai bine de patru ani, în martie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui grup de persoane care a încercat câţiva ani, prin diverse inginerii financiare, să pună mâna pe aproximativ jumătate de milion de euro. Este vorba despre Aurelian Victor Mănescu ce avea atunci 61 de ani, din Craiova, Mariana Neguţ, fostă Ghiţă (39 de ani), Marin Niţoiu (59 de ani), Costel Marius Firulescu (30 de ani), Petre Stoiean (46 de ani), Constantin Coman (46 de ani) şi Maria Domnu (50 de ani), toţi fiind acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune sau complicitate la infracţiunea de înşelăciune, fals la Legea Contabilităţii şi spălare de bani.

Conform rechizitoriului întocmit în cauză, totul a început în anul 2004, când Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj sesizează nereguli în cazul unei tranzacţii efectuate între SC Silicon Data SRL Craiova şi SC Mitcos Gen SRL Craiova, având ca obiect vânzarea unui teren în suprafaţă de 60.000 mp, situat în extravilanul comunei Budeşti, judeţul Maramureş, pentru care cea de-a doua societate ar fi plătit 113.393.196.000 lei, solicitându-se rambursarea sumei de 18.186.301.329 lei (aproximativ 500.000 euro). Verificarea efectuată de consilierii DGFP Dolj a atestat că preţul vânzării nu corespundea cu suma facturată, iar în luna aprilie 2004, SC Mitcos Gen SRL Craiova a înregistrat plata terenului achiziţionat fără a prezenta documente justificative în acest sens. Terenul respectiv era un “munte”, după cum a fost înregistrat de firmele implicate în această “inginerie”, fiind comandată o expertiză din care rezulta că este bogat în zăcământ de andezit bazaltoid. Ideea este că respectivul teren a fost vândut “în acte”, de trei ori într-o zi, ajungând să “sară” de la 15 milioane de lei vechi la 113 miliarde.

Potrivit anchetatorilor, ideea i-a aparținut lui Aurelian Victor Mănescu, în calitate de administrator al SC Mitcos Gen SRL Craiova, iar Marin Niţoiu era persoana care “sponsorizase” vânzarea-cumpărarea terenului cu suma de 2 milioane euro, pe care susţinea că i-ar fi împrumutat lui Mănescu fără să întocmească vreun document. Discuţiile cu martorii şi adresele oficiale primite de la diverse instituţii ale statului, printre care şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor au dovedit pe parcursul cercetărilor faptul că sumele vehiculate nu au existat cu adevărat, fiind vorba, în mare parte, doar de înregistrări fictive şi documente false.

Pedepse mai mari la Tribunalul Dolj

Pe 20 septembrie 2011 Tribunalul Dolj i-a găsit vinovați și i-a condamnat pe cei șapte inculpați la pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare. Astfel, Mănescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, Mariana Neguţ a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, Marin Niţoiu 6 ani închisoare, Costel Marius Firulescu 3 ani şi 6 luni închisoare, Petre Stoiean – 4 ani şi 6 luni, Maria Domnu – 4 ani şi Constantin Coman tot 4 ani de închisoare. În plus, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de ANAF – Bucureşti în cauză şi i-a obligat pe Niţoiu, Stoiean, Firulescu, Coman şi Domnu Maria la plata sumei de 653.100 lei către ANAF, cu majorările legale aferente, reprezentând TVA compensat ilegal prin mai multe deconturi.

Inculpații au declarat apel, iar pe 12 aprilie 2013 Curtea de Apel Craiova le-a scăzut celor mai mulți dintre ei pedepsele. Mănescu Aurelian Victor a primit 4 ani şi 6 luni închisoare, fiind eliberat condiționat, Neguţ Mariana – 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, Niţoiu Marin – 5 ani închisoare, Firulescu – 3 ani închisoare, Stoiean – 4 ani închisoare, Domnu Maria a rămas cu 4 ani închisoare, iar Coman Constantin a primit 5 ani închisoare.

În afara lui Aurelian Mănescu, ceilalți inculpați au formulat și recurs, soluționat luni, 26 mai a.c., de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța Supremă a achitat-o pe Mariana Neguț, și a menținut celelalte dispoziții. Hotărârea fiind definitivă, a fost comunicată reprezentanților IPJ Dolj, care ieri i-au ridicat de la domicilii pe Niţoiu Marin, Costel Marius Firulescu, Petre Stoiean și Maria Domnu, aceștia fiind introduși în arest. Cu privire la Coman, ÎCCJ a constatat că este arestat în altă cauză. Cei patru vor fi transferați în penitenciar pentru ispășirea pedepselor, întrucât au fost judecați în stare de libertate.

1 COMENTARIU

  1. CU AS ASTAT DE DREPT MAJORITATEA INFRACTORILOR BENEFICIAZA DE CLEMENTA SI PRIMESC CONDAMNARI MICI FARA SA SE SPUNA DACA PREJUDICIUL SE RECUPEREAZA

Comments are closed.