Elevii din şcolile particulare ar putea beneficia de burse de performanţă

0
602
Elevii care învață în școlile particulare vor putea beneficia de burse de performanță, prevede un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației. Proiectul urmărește modificarea și completarea completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, conform edupedu.ro.

La articolul 82, după alineatul (1^2 ) se introduce un nou alineat și va avea următorul cuprins: „(1³) Prin excepție de la alin (1), de bursa de performanță beneficiază și elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular”.

Articolul 82 alin. (1) din Legea Educației Naționale stipulează că elevii care învață în școlile de stat primesc burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social: „Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social”.

În nota de fundamentare este menționat că elevii din învățământul particular nu sunt recompensați pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul competițiilor naționale și internaționale: „elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studio şi de burse de ajutor social, în timp ce rezultatele deosebite obținute de elevii din învățământul particular în cadrul competițiilor naționale și internaționale nu sunt recompensate”. Amintim că bursa de performanță pentru elevi este de 500 de lei, potrivit ordinului de ministru emis în ianuarie.

Conform criteriilor generale de acordare a burselor elevilor, bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

„a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației, denumit în continuare ME;

b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației;

d) au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.”