Peste 5.000 de cazuri de rujeolă

0
101

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în prezent este de 5.119, din care 23 de decese (7 în judeţul Timiş, 5 în judeţul Arad, 5 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin, 1 în judeţul Călăraşi, 1 în judeţul Satu Mare şi 1 în Bucureşti). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 38 de judeţe.

rujeolaCa măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Campania de vaccinare continuă. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică. Doljul se numără printre judeţele în care numărul cazurilor confirmate în intervalul octombrie 2016 – aprilie 2017 (343) depăşeşte cu mult media ultimilor ani.

Rujeola este foarte contagioasă

Rujeola este o boală infecţioasă transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă, care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.

Un proiect de lege a vaccinării se află în dezbatere publică. Acesta stabileşte cadrul legal de vaccinare, cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv că aceste contracte de achiziţionare vor fi multianuale, a adăugat oficialul. Faţă de varianta iniţială, s-a renunţat însă la amenzi. Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecţioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de „copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care, deşi este extrem de rară, este extrem de periculoasă, ducând invariabil la deces.