La distanţă de câteva zile bune de la producerea unui fenomen meteorologic foarte periculos – îngheţul – din intervalul 22-24 aprilie a.c., Direcţia pentru Agricultură Dolj a reuşit să centralizeze datele despre situaţia culturilor agricole afectate. Astfel, pe raza Doljului, patru comune figurează cu suprafeţe calamitate. Cea mai afectată este cultura de porumb. Comuna Unirea a transmis, printr-o adresă către D.A. Dolj, că 500 ha cultivate cu porumb au fost compromise. Şi necazurile nu se opresc aici. Viţa-de-vie a fost calamitată pe 190 de hectare, cartofii pe 20 ha şi fasolea pe 5 ha.
La Segarcea, tot porumbul a fost cultura cea mai lovită de îngheţ, peste 358 de hectare. Tot aici, 18 ha cultivate cu viţă-de-vie au fost distruse. Nici comuna Siliştea Crucii nu a scăpat teafără, aici, rapiţa a fost pierdută pe 50 de hectare, iar porumbul pe 52 ha. La Orodel, floarea-soarelui de pe 659,78 ha nu a rezistat îngheţului fiind, de altfel, singura şi totodată cea mai mare suprafaţă cu această cultură din judeţ compromisă de vitregiile naturii. La Orodel, calamitate mai sunt, acum, şi 142,53 ha cu porumb, 389,54 ha cu rapiţă şi 1,80 ha cu viţă-de-vie.
Toate aceste date centralizate la Direcţia pentru Agricultură Dolj au fost transmise Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Vor mai trece, probabil, săptămâni şi chiar luni, până când la nivelul Executivului se va lua sau nu o hotărâre de a acorda despăgubiri fermierilor afectaţi de calamitate.
Agricultorii afectaţi aşteaptă ca o decizie politică, căci finalmente despre asta este vorba, să nu-i lase de izbelişte, cu munca de peste an pierdută, mai ales că mult trâmbiţatele contracte de asigurare a culturilor agricole sunt, adesea, inoperante când este invocat îngheţul târziu de primăvară.