Iohannis renunţă la criteriile de integritate mult invocate şi extinde lista invitaţilor pentru Ziua Europei la demnitarii cu probleme penale

0
85
Presedintele Klaus Iohannis sustine la palatul Cotroceni o conferinta de presa, anuntand propunerea lui Eduard Hellvig pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii (SRI).
Presedintele Klaus Iohannis sustine la palatul Cotroceni o conferinta de presa, anuntand propunerea lui Eduard Hellvig pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Administraţia prezidenţială a optat pentru „o reprezentare cât mai largă” la recepţia oferită de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Europei, pe lista de invitaţi aflându-se şi Liviu Dragnea şi Victor Ponta. M. Dobrovolschi: „Curtea Palatului Cotroceni este suficient de mare”.

„Nu voi face niciun fel de comparaţie între un eveniment şi altul. (…) De această dată s-a optat pentru o listă extinsă care să satisfacă un principiu: o reprezentare mai largă, atât la nivelul instituţiilor statului, cât şi din alte zone ceea ce înseamnă societate românească, cultură, educaţie, sănătate, economie. O să vedeţi că va fi foarte multă lume şi vă asigur că această curte a Palatului Cotroceni este suficient de mare pentru a găzdui pe toată lumea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

Întrebarea a fost adresată în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat joi că a primit deja la cabinetul său invitaţia din partea Administraţiei Prezidenţiale. La eveniment a fost invitat şi şeful Senatului Călin Popescu-Tăriceanu. Purtătorul de cuvânt a ţinut însă să menţioneze că preşedintele Klaus Iohannis” nu face niciodată rabat de la principii”.

„Nu voi compara lista de acum cu altă listă pentru că sunt evenimente diferite. Vă asigur că preşedintele României nu face niciodată rabat de la principii pentru că nu este o chestiune pe care doar domnul preşedinte o crede. Trebuie să avem în spaţiul public şi mai ales la nivelul funcţiilor importante în stat nişte criterii de moralitate care să fie respectate de toată lumea (…) Acum vorbim despre un alt principiu care a stat la baza acestei liste, a fost acela pe care l-am menţionat deja – o reprezentare cât mai largă a întregului spectru politic şi a conducerii instituţiilor statului”, a adăugat Mădălina Dobrovolschi, care a completat că pe lista de invitaţi se află şi foştii preşedinţi, prim-miniştri sau şefii altor instituţii ale statului. Pe lista de invitaţi s-ar afla şi fostul premier Victor Ponta.

Nu la fel a stat situaţia în 1 Decembrie, atunci când Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta nu au fost invitaţi de preşedinte nici la parada militară şi nici la recepţia de la Cotroceni, din cauza problemelor penale. Atunci preşedinţia a anunţat că este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi.