Cum era de aşteptat, verificările făcute de inspectorii sanitar-veterinari, în zilele de dinaintea Sărbătorilor Pascale, au lăsat în urma lor 45 de amenzi contravenţionale, peste 78.000 de lei cuantumul amenzilor, 47 de avertismente şi o ordonanţă de interzicere a activităţii. Cele mai multe nereguli au fost descoperite în rândul magazinelor generale alimentare. Totodată, în târgurile şi pieţele controlate s-au aplicat amenzi în sumă de 20.000 de lei. Chiar s-a ajuns şi la măsura confiscării a peste 20 de tone de organe de miel aparţinând unui depozit cu produse de origine animală.
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, în perioada Sarbătorilor Pascale când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a considerat necesar dispunerea unor măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului în care sunt procesate, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, precum şi alte alimente de origine animal şi non-animala destinate consumului uman.
Este asigurată permanenţa în control
Astfel, Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a stabilit un program de lucru pentru perioada 01.04-30.04.2016, în baza căruia, toţi medicii veterinari din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică .
La nivelul DSVSA Dolj, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în perioada 01.04-30.04.2016 este asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică şi este afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Atenţie ce cumpăraţi!
În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor neidentificate în spaţii neaprobate, fara documente veterinare şi fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA Dolj a informat cetăţenii prin apariţii în mass-media şi ANSVSA a emis un comunicate de presă în acest sens.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care este valorificată carnea şi alte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi protecţiei sănătaţii consumatorilor, DSVSA Dolj a efectueat controale în echipe mixte, Politie, Jandarmerie, ANPC, Direcţia de Sănătate Publică, în acţiuni organizate privind produsele de origine animala, non-animala, transportul şi comercializarea animalelor vii către târguri şi abatoare. În această perioadă au fost efectuate 503 controale şi aplicate 45 de amenzi contravenţionale în valoare de 78.800 lei.
Neconformităţile constatate au fost sancţionate
Printre neconformităţi s-au evidenţiat cele privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereţi, tavan, paviment, spaţii, contract şi proces verbal DDD, SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, lumină fără protecţie, substanţe dezinfectante, sursă apă caldă, mucegai, corpuri iluminat, infiltraţii, vestiar, recipiente deşeuri, păstrare substanţe degresante, etc.); neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsa HACCP, documentaţie); neconformităţi legate de produse (etichetare, buletine analiză); neconformităţi documentare (documente, documente calitate, trasabilitate); neconformităţi privind personalul (fişe aptitudini, control sănătate, curs igienă, examene medicale) şi comercializarea de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare. Activitatea de inspecţie şi control continuă până pe data de 30.04.2016.
Magazinele alimentare, în top neregulilor
Potrivit datelor puse la dispoziţie de DSVSA Dolj au fost verificate 145 de magazine alimentare şi 18 hipermarketuri. S-au aplicat 9 amenzi, cu un total de 16.200 lei şi 6 avertismente. Pe locul imediat următor se situează unităţile de alimentaţie publică şi baruri – 58 la număr. Aici s-au amendat 7 comercianţi, cuantumul total ridicându-se la 12.000 de lei. patiseriile şi cofetăriile au primit şi acestea vizita controlorilor. Aici, din cele 53 de unităţi verificate, 2 au fost amendate şi alte 5 avertizate. La regimul maşini transport alimentar s-a aplicat o amendă de 6.000 de lei. Morile şi brutăriile au fost „cadorisite” doar cu câte 5 avertismente. Cea mai puternică sancţiune pare să fie, până la acest moment, confiscare a 20.360 kg organe de miel. La un total de 503 unităţi verificate au fost aplicate 45 de amenzi, în cunatum de 78.800 lei, 47 de avertismente, o ordonanţă de interzicere a activităţii şi confiscarea a peste 20 de tone de organe de miel.
Peste tot în ţară, aceeaşi situaţie
Neregulile identificate la nivel naţional, precizează ANSVSA, în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 439 de amenzi, în valoare totală de 1.062.360 de lei, acordarea de 299 de avertismente, precum şi emiterea a 22 de Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 29 Ordonanţe de interzicere a activităţii.
Totodată, au fost retrase de la comercializare 146.452 bucăţi de ouă, 95.333 kg de produse alimentare de origine animală (carcasă miel, peşte, produse din peşte, carne, produse din carne, lapte şi produse lactate) şi 849 kg produse alimentare de origine nonanimală (legume, condimente, făină şi paste făinoase, produse zaharoase, băuturi răcoritoare), care erau improprii pentru consumul uman.