Percheziţii la sediul Primăriei Miercurea Ciuc

0
398

Într-un comunicat de presă transmis astăzi dimineaţă, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că procurorii DNA de la Secţia de combatere a corupţiei fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2007 – 2015. În acest dosar, au loc percheziţii la nouă adrese din judeţele Harghita, Mureş şi Ilfov, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice, mai spune DNA.

Primarul UDMR Raduly Robert Kalman este suspectat că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc, în schimb edilul acordând facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi dând dreptul acestei firme să îi amendeze pe şoferii care parchează neregulamentar în oraş. Anchetatorii spun că în relaţia cu această firmă primarul are un intermediar. Anchetatorii mai arată, în documente, că primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mită 200.000 lei în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării unui magazin de materiale de construcţii. Banii ar fi fost remişi în perioada obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea magazinului. Totodată, primarul ar fi condiţionat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobilă în favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. De asemenea, anchetatorii spun că în perioada 2007-2014 Raduly Robert-Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos ”au creat foloase necuvenite” SC Topo Service deoarece ar fi aprobat plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general . Plăţile nejustificate au fost făcute în baza unui contract încheiat de primărie cu această firmă, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 de lei printr-un act adiţional. Astfel, firma ar fi fost plătită deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi de legalitate, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general – Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi organul din subordine la nivel de judeţ, respectiv OCPI Harghita.

De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat S.C. Garden Center Grup din Bucureşti la atribuirea unui contract de lucrări pentru amenajarea de zone verzi, în valoare de peste 1,3 milioane de lei şi cofinanţat din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu în cadrul ”Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”. Anchetatorii spun că finanţarea investiţiei a fost supradimensionată de 100 de ori , astfel că bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel puţin 188.011 de lei.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila este suspectat că, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a atribuit preferenţial contractul de lucrări pentru reabilitarea şi modernizarea liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc, contract în valoare de 18.034.663,63 lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Anchetatorii spun că, în schimb, viceprimarul a beneficiat din partea societăţii câştigătoare de lucrări de construcţii în condiţii preferenţiale (forţă de muncă, mijloace de transport şi materiale de construcţii) la locuinţa sa din Miercurea Ciuc, care figurează ca fiind domiciliul părinţilor. Firma a realizat lucrări de construcţii la acest imobil la un preţ de 20.000 lei, în condiţiile în care costurile minime erau de 100.000 de lei.