Voluntariatul, promovat în rândul elevilor din Filiaşi

0
373

“Voluntariatul apropie oameni şi rupe frontierele. De asemenea ne face să redescoperim latura umană din interiorul fiecăruia.” Ghidându-se după acest dicton, cadrele didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale Filiaşi, au iniţiat două proiecte, care s-au desfăşurat pe durata a două zile (sâmbătă 27 aprilie şi duminică şi 28 aprilie) la Casa de Cultură din oraş. Intitulate “Şi noi putem ajuta!” şi „Un dar mic, o faptă mare”, proiectele au fost organizate în parteneriat cu Primăria Filiaşi şi Casa de Cultură.

Proiectul “Un dar mic, o faptă mare”, coordonat de Oana Nicolate Albu, Mihaela Albăstroiu, Viorica Buzatu şi Paşol Ileana (cadre didactice în cadrul Şcolii Gimnaziale Filiaşi), a urmărit să le dezvolte elevilor sentimentul de dragoste, preţuire şi respect pentru copiii care provin din medii defavorizate. De asemenea, în cadrul proiectul s-au colectat jucării, care mai apoi au fost vândute celor care au participat la tombolă, urmând ca banii adunaţi să fie donaţi copiilor cu nevoi speciale. “Este o onoare să fii voluntar în comunitatea unde trăieşti, să-ţi pese de cei din jur. Atunci când dăruieşti iubire, primeşti iubire, când respecţi, eşti respectat. Toate aceste valori pot fi cultivate în conştiinţa copiilor prin participarea directă la acţiuni. Piatra de încercare a omeniei e fapta bună, căci omenia nu se manifestă în vorbe, ci în fapte. Prin aceste activităţi, copiii vor înţelege că valoarea unui om rezidă în ceea ce este capabil să dea şi nu în ceea ce este el capabil să primească. Cu siguranţă, voluntariatul este singura modalitate prin care putem readuce o rază de speranţă în sufletele celor pentru care soarta, din păcate, nu a rezervat prea multe bucurii. De asemenea, prin voluntariat nu numai că sădim un zâmbet pe chipul celor care prea rar zâmbesc, dar învăţăm totodată să fim responsabili, receptivi la problemele celorlalţi… într-un cuvânt: să fim oameni”, a afirmat Ileana Paşol, coordonator în cadrul proiectului “Un dar mic, o faptă mare”. De asemenea, la buna desfăşurare a proiectului, au mai participat şi managerii Şcolii Gimnaziale Filiaşi, precum şi profesorii: Dumitra Rădoi, Preoteasa Ana Angelica Preoteasa, Teodora Minea şi educatorul Claudia Vulpăşin.

“În spatele voluntariatului, se ascund prieteni”

În ceea ce priveşte proiectul “Şi noi putem ajuta”, coordonat de Ileana Paşol,  Monica Velea, Paula Stanciu, Cristina Vodiţă şi Oana Albu (cadre didactice în cadrul Şcolii Gimnaziale Filiaşi), a urmărit însuşirea unor norme de comportament civic, formarea unei atitudini pozitive faţă de copiii aflaţi în dificultate, stimularea elevilor pentru a desfăşura activităţi prin care să contribuie la ajutorarea semenilor, precum şi încurajarea şi motivarea copilului pentru a-şi exprima şi motiva opinii sufleteşti. Grupul ţintă al acestui proiect a fost format din cinci elevi ai unităţii de învăţământ, care provin din familii defavorizate. Elevii claselor V-VIII, îndrumaţi de prof. Paula Stanciu, au lucrat la realizarea icoanelor pe sticlă, acestea fiind expuse în holul Casei de Cultură Filiaşi. Proiectul “Şi noi putem ajuta!” va fi continuat de Asociaţia „Fraţii Racoţeanu”, înfiinţată la nivelul Şcolii Gimnaziale Filiaşi. “Înainte de a spune cu nepăsare NU voluntariatului, trebuie să ne gândim că puteam fi noi în locul celor în cauză şi atunci… nu-i aşa că ajutorul cuiva ne-ar fi adus lacrimi de fericire în ochi şi speranţa că nu suntem singuri? Mulţi nu ştiu că în spatele voluntariatului, se ascund prieteni, emoţii, respectul de sine şi, implicit, respectul celor din jurul tău faţă de tine, reuşita. Nu numai că îi ajuţi pe cei nevoiaşi, în primul rând te ajuţi şi pe tine şi îţi construieşti personalitatea, te poţi simţi cu adevărat un om, care nu este frumos doar la exterior, ci şi în interior, iar asemenea sentiment este mai presus decât orice hârtie cu valoare materială”, a afirmat prof. Paula Stanciu.