Încă un pedelist care vrea comasarea Spitalului de la Leamna

1
496

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, naşte pasiunii nebănuit. Mai întâi fostul director Cornel Ivan, când toată lumea cerea Ministerului Sănătăţii să nu desfiinţeze spitalele, a venit în întâmpinarea comasării, reuşind să convingă mai mulţi angajaţi să semneze un tabel prin care declarau că sunt de acord cu această măsură. 74 de angajaţi au fost atraşi în curs, semnând un tabel trimis Ministerului Sănătăţii, având antetul CJ Dolj pe ele, folosit în mod fraudulos de Cornel Ivan şi acoliţii săi din spital. Când toate semnalele erau că această unitate nu va mai fi comasată, în şedinţa CJ Dolj, de ieri, a venit Ileana Şerban şi a aruncat iarăşi ideea comasării Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna.

Ileana Şerban

Punctul de pe ordinea de zi al şedinţei, de ieri, care a stârnit reacţia consilierul judeţean PDL Ileana Şerban, se referea la “aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna pe anul 2011”. Mai exact, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna a solicitat printr-o adresă rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, având în vedere majorarea cu suma de 1056 mii lei a veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza din servicii medicale conform actului adiţional la contractul numărul 241/2010 încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. Ileana Şerban s-a lansat într-o explicaţie năucitoare, referitoare la sumele care nu ar acoperi toate costurile şi că ar fi mai bine ca acest spital să fie comasat. “Vom fi cu toţii de acord ca spitalul de la Leamna să-şi prindă în buget banii pe două luni care sunt veniţi pe servicii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Dar această sumă de 1.056 reprezintă planul de servicii pe două luni, asta înseamnă 528 lei pe lună, dintre care salariile reprezintă 40%, vă daţi seama ce rămâne pentru utilităţi, nici măcar pentru astea nu le ajung bani, în condiţiile în care Spitalul de la Leamna este de Pneumoftiziologie şi dacă nu vom reuşi să-l unim cu celelalte spitale, începând de la 1 iunie o să devină sanatoriu, spital de boli cronice, iar atunci o să fie şi mai prost plătit decât în momentul de faţă. Ştim foarte bine câte eforturi s-au făcut pentru spitalul de la Leamna şi ar fi păcat să transformăm acest spital pe care cei care erau Direcţia de Sănătate publică au făcut eforturi în 2000 să-l transforme din spital de cronici în spital pneumoftiziologie. Ar fi păcat să pierdem un lucru pentru care s-au făcut eforturi şi care ar avantaja un alt spital, indiferent oricare ar fi el.”

“Spitalul de la Leamna peste Institutul de Pneumoftiziologie”

Prima replică la propunerea neaşteptată a Ilenei Şerban a venit din partea consilierului judeţean Florin Mituleţ, angajat al spitalului cu pricina: “Nu ştiu de unde are doamna Ileana Şerban această informaţie privind transformarea Spitalului în sanatoriu, atât timp cât noi, în calitate de angajaţi, nu deţinem nici o informaţie. De curând a venit un reprezentat al organizaţiei mondiale a sănătăţii şi a spus că suntem peste Institutul de Pneumoftiziologie. Nu cred că ar avea cineva intenţia să transforme un spital de pneumoftiziologie fanion în România, într-un sanatoriu. Nu avem astfel de informaţii, iar eu spun că spitalul funcţionează în condiţii optime cu finanţarea de acum. Vor fi probleme în cazul în care se vor face presiuni ca finanţarea să scadă, în urma unor alte negocieri”

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna

Un act adiţional impus de Casa de Asigurări de Sănătate tuturor spitalelor

Prezent în sala de şedinţe, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna a confirmat cele spuse de colegul său Florin Mituleţ, ba mai mult decât, a punctat faptul că proiectul de pe ordinea de zi nu are nici o legătură cu comasarea sau a spitalului pe care îl conduce, ci este legat de un act adiţional de impus de Casa Asigurări de Sănătate Dolj tuturor unităţilor medicale. “În luna aprilie şi mai am fost informaţi că trebuie să semnăm un act adiţional cu Casa de Asigurări de Sănătate, privind contractul pe anul pe 2010, act adiţional în care s-a impus practic o sumă tuturor spitalelor, nu numai celui de la Leamna. Din totalul de cazuri care sunt preluate şi rezolvate de către spitalul de la Leamna, aproximativ 40% sunt finanţate prin acest act adiţional”, a explicat directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna dr. Marius Matei.

“Vom face tot ceea ce este legal pentru a ne păstra spitalele”

Este cunoscut faptul că salariaţii spitalului consideră inoportună modificarea statutului actual al unităţii şi comasarea cu o altă unitate sanitară, pe considerentul că unitatea are personalitate juridică independentă din 1927 moment al înfiinţării ca Sanatoriu TBC cu un număr de 205 paturi în prezent unitatea având un număr de 154 de paturi cu îndeplinirea standardelor de suprafaţă la nivelul saloanelor, finanţarea fiind asigurată independent prin contract de prestare servicii medicale cu CAS Dolj în limita protocoalelor terapeutice dar şi a limitării plafonului la fondul de salarii în limitele stabilite de Legea 95/2006 cu modificările ulterioare. Investiţiile Consiliului Judeţean Dolj în Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna sunt considerabile, iar preşedintele Ion Prioteasa face eforturi considerabile ca această unitate spitalicească să nu fie comasată. “Ţinem foarte mult la cele două spitale, cel de la Leamna şi cel de la Dăbuleni şi pentru că am făcut investiţii foarte mari. Dacă putem să îndepărtăm de noi ceea ce s-a petrecut în ţară şi să ne păstrăm spitalele aşa cum sunt ele, vom face tot ceea ce este legal şi vom merge înainte. Deocamdată vorbim doar despre buget”, a concluzionat Ion Prioteasa. Proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii judeţeni, dar rămâne totuşi întrebarea: cum pot unii să vină cu asemenea propuneri uluitoare, fără a ţine cont de absolut nici un criteriu?

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU

 

1 COMENTARIU

  1. Ileana Serban uita cand a izolat spitalul….cu polistiren…cine a castigat si cum ????? ca nu a avut asigurata protectia muncii hai sa fim seriosi…. firme care au adus dero: Extreme si Rmsr; acum incepe sa dea cu pietre pt. ca nu mai are posibilitatea sa suga !!!!!! money

Comments are closed.