Consiliaţi, şcoliţi şi angajaţi, cu ajutorul CEPIR Craiova

1
1349

Locuitorii din Strehaia, Vânju Mare şi Şimian aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau a unor oportunităţi de recalificare au acum şanse sporite să se angajeze ori să se califice într-o meserie cerută pe piaţa muncii. Toate acestea vor fi posibile datorită proiectului „Centre multifunctionale de informare si consiliere profesionala”, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi implementat de Centrul European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor Craiova. Pe lângă avantajul de a fi incluşi într-un program de consiliere individuală, realizat de un specialist acreditat în psihologia muncii, beneficiarii proiectului vor participa şi la cursuri de IT şi educaţie antreprenorială, iar la final 18 dintre ei vor fi şi angajaţi.

Vicepreşedintele CEPIR Craiova, Mirela Sandu: „Pe lângă cele trei centre multifuncţionale de la Strehaia, Vânju Mare şi Şimian, proiectul prevede şi realizarea unui job-club on-line, unde beneficiarii noştri îşi vor posta CV-urile şi scrisorile de intenţie şi vor putea studia ofertele de muncă disponibile. În felul acesta sperăm că ei să-şi găsească mai uşor un loc de muncă”.

Proiectul, finanţat prin POS-DRU 2007-2013 – „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară 5 – Promovarea măsurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenţie 5.1 – Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare, se va derula pe parcursul a 24 de luni (până în octombrie 2012). “În fiecare din cele trei localităţi, Strehaia, Vânju Mare şi Şimian, ne-am propus să înfiinţăm câte un centru multifuncţional, în spaţiile puse la dispoziţie de consiliile locale. Până la deschiderea centrelor vom desfăşura o campanie de informare din uşă în uşă, pentru ca lumea să afle de existenţa lor. Cei care vor trece pragul centrelor amintite vor beneficia de serviciile unui psiholog acreditat în psihologia muncii, care le va stabili traseul profesional, îi va orienta socio-profesional şi le va face o evaluare a comportamentului şi a personalităţii, pentru a şti exact ce meserii li se potrivesc”, a explicat vicepreşedintele CEPIR Craiova, Mirela Sandu.

Investiţii de peste 750 milioane lei vechi în reabilitarea unor spaţii

În acest moment, după declaraţiile Mirelei Sandu, spaţiile unde vor funcţiona centrele multifuncţionale sunt în plin proces de reabilitare, urmând ca, până în luna august – când este programată deschiderea lor – să fie mobilate şi utilate corespunzător. Toate cheltuielile vor fi asigurate prin proiect. “Vreau să subliniez că numai reabilitarea celor trei spaţii costă 750 de milioane de lei vechi fără TVA, iar dotările – alte câteva sute de milioane de lei vechi. Fiecare centru va primi, pe lângă mobilier, instalaţie de aer condiţionat, frigider, calculator, videoproiector, imprimantă multifuncţională, dozator de apă, cafetieră, telefon cu fax, consumabile şi rechizite, care vor rămâne, apoi, în proprietatea primăriilor. Din momentul în care vor începe să funcţioneze, adică din august anul acesta, birourile vor fi deschise opt ore pe zi, de luni până vineri. Fiecare birou va avea angajat un coordonator şi un psiholog, care vor fi plătiţi prin intermediul proiectului, apoi, când acesta se încheie, o să fie preluaţi şi salarizaţi de primării. Asta pentru că centrele vor continua să funcţioneze încă 7 ani după finalizarea proiectului”, a declarat vicepreşedintele CEPIR Craiova.

Spaţiul din Şimian unde va fi amenajat centrul multifuncţional

120 de beneficiari vor urma cursuri de calificare

Grupul-ţintă al proiectului, pentru care se încearcă facilitarea inserţiei pe piaţa muncii, este format din 1.000 de persoane, provenite din cele trei localităţi partenere. „Din aceste 1.000 de persoane 600 vor fi consiliate individual, iar 120 vor participa la cursuri gratuite de calificare profesională, în meserii cerute pe piaţa muncii. Cursurile se vor desfăşura în fiecare localitate, iar la sfârşit beneficiarii vor primi certificate profesionale recunoscute atât la nivel naţional, cât şi european. 21 de persoane vor urma cursuri de IT, iar alte 21 vor fi sprijinite financiar de noi pentru a deveni persoane fizice autorizate, astfel încât să poată începe o afacere pe cont propriu”, a mai precizat Mirela Sandu. La finalizarea proiectului, CEPIR Craiova şi-a luat angajamentul că va angaja 18 persoane dintre cele 120 consiliate, în acest scop urmând să fie organizate nouă întâlniri între beneficiarii proiectului şi agenţii economici din Strehaia, Vânju Mare şi Şimian.

1 COMENTARIU

  1. o cunosc pe doamna Mirela si sunt convinsa ca se va tine de cuvant..bravo lor, merita sa fie sustinuti si ajutati acesti oameni care se implica cu adevarat

Comments are closed.