S-a aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea Centrului Sportiv «Stadionul Tineretului»

0
578

Consiliul Județean (CJ) Dolj a aprobat, în cadrul ședinței desfășurate marți, studiul de fezabilitate pentru construirea complexului sportiv multifuncțional care va fi ridicat pe amplasamentul fostului Stadion „Tineretului“, din Craiova.

Conform documentației elaborate de proiectant, obiectivul – unic în România, care va include o arenă de atletism și un velodrom concepute să asigure condiții pentru organizarea unor competiții de nivel internațional – presupune o investiție cu valoarea estimată la aproape 370 de milioane de lei, inclusiv TVA.

„Astăzi marcăm un prim mare pas în derularea acestui demers, odată cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici, la faza studiului fezabilitate, pentru construirea Centrului Sportiv «Stadionul Tineretului». Vreau să menționez faptul că proiectul tehnic al acestei baze multifuncționale se află într-un stadiu avansat al elaborării, urmând ca în prima parte a lunii iunie să-l recepționăm și să putem demara licitația de atribuire a contractului de lucrări. Tot astăzi am semnat și ordinul de începere a lucrărilor pentru eliberarea amplasamentului, astfel încât terenul să fie pregătit pentru realizarea obiectivului.

În urmă cu doi ani, am organizat o dezbatere publică, la care au luat parte ministrul Tineretului și Sportului, președintele Comitetului Olimpic Român și cel al Federației de Atletism, cinci campioni olimpici și alți patru mondiali, precum și președinți de cluburi sportive, iar părerea unanimă a fost că este necesară construirea unei săli multifuncționale, care să permită practicarea atât a sporturilor individuale, cât și a celor de echipă.

La Craiova va fi realizată o bază modernă, prevăzută cu pistă de atletism – de  altfel, singura din țară care corespunde cerințelor de nivel european – și cu un velodrom acoperit – la fel, unic în România și care va oferi condiții moderne de antrenament, pentru că, la ora actuală, cicliștii noștri se pregătesc în Bulgaria.

Ca atare, am contractat o echipă de consultanți în domeniu, care a reușit să obțină toate avizele de la federațiile de profil. De asemenea, avem girul Federației Internaționale de Atletism și al Federației Internaționale de Ciclism, pentru că, prin ceea ce vom construi, ne dorim să respectăm toate standardele în domeniu, în vederea găzduirii unor competiții de nivel european și chiar mondial.

Valoarea investiției în realizarea noii baze este estimată la 73 de milioane de euro, din care 48 de milioane de euro, fără TVA, vizează construirea efectivă a centrului sportiv. Consider că este un proiect de maximă importanță nu doar pentru sportul doljean, ci pentru tot sportul românesc. Anticipez că, timp de 6 – 7 luni pe an, sala va fi ocupată de loturile naționale, care vor ajunge aici pentru a se antrena, cu atât mai mult cu cât în țara noastră nu se găsește nimic asemănător“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

O suprafață desfășurată totală de aproape 35.000 de metri pătrați

Potrivit indicatorilor tehnico-economici din studiul de fezabilitate, pe amplasamentul fostului Stadion „Tineretului“ va fi edificată o construcție cu parter, subsol și 3 etaje, cu o suprafață desfășurată totală de aproape 35.000 de metri pătrați. Centrul sportiv va include un velodrom de categoria I, proiectat pentru o viteză de 80 – 85 km/h, o pistă de alergare ovală în lungime de 200 de metri, cu 6 culoare, și o pistă dreaptă, de 60 de metri, cu 8 culoare, dar și zone pentru probe precum săritura în înălțime, triplu salt, săritura cu prăjina sau aruncarea greutății. În cadrul complexului se vor mai regăsi vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, restaurant, spații administrative, sală de forță, precum și tribune cu o capacitate totală de peste 6.000 de locuri.