Deputatul Ion Cupă: „Tariceanu este soluţia pentru România”

0
3337

Continuăm seria interviurilor… I-am provocat pe toţi preşedinţii de organizaţii judeţene de partid cu câte 10 întrebări, în încercarea noastră de a afla mai multe informaţii, atât despre ei, cât şi despre proiectele pe care le au în implementare pe viitor, alături de echipele lor. Dacă zilele trecute am dialogat cu Dan Păloiu, preşedintele PMP Dolj, astăzi, am stat de vorbă cu deputatul Ion Cupă, preşedintele ALDE Dolj.

D-le deputat Ion Cupă, aş vrea să pornim cu interviul de la o scurtă prezentare a dumneavoastră De când faceţi politică, de ce aţi ales o politică de dreapta şi cum aţi caracteriza proiectul la care aţi achiesat, numit ALDE ?

Fac politică de centru-dreapta din 2003.Cred că inițiativa individuală, drepturile şi libertățile omului sunt motorul oricărei societăți a bunăstării. Sunt parte a proiectului ALDE încă de la înființareasa. Din 2015 sunt vicepreşedinte la nivel naţional al partidului şi preşedintele ALDE Dolj. ALDE este un proiect politic pe termen lung, un partid liberal si democrat modern, preocupat de găsirea acelui echilibru al înaintarii, al progresului pentru toţi cetăţenii şi pentru toate comunităţile ţării noastre.

Sunteţi preşedintele ALDE Dolj, aveţi deja în palmares câteva scrutine, un rezultat bun am spune la alegerile locale din 2016. Care este targetul pentru alegerile europarlamentare ?

ALDE Dolj este o organizaţie care a crescut în ultimii ani. Au venit mulţi oameni de calitate alături de noi. Am reuşit să avem reprezentanţi atât in Parlamentul României cât şi în Consiliul Municipal Craiova, în multe alte consilii municipale, orăşeneşti, comunale din judeţ. Imi doresc să păstram acest trend ascendent. Sper să îl confirmăm şi pe 26 mai la alegerile pentru Parlamentul European. Mă bucură încrederea doljenilor în ALDE, ilustrată atât de sondajele de opinie cât şi de numărul important de semnături, peste 41.000, acordate candidaturii partidului nostru la aceste alegeri.Ţinta noastra este să evoluăm, să ne consolidăm ca o formaţiune care contează și în judeţul Dolj.

Şi pentru că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Mai au oamenii chef de politică ? Mai cred cetăţenii în politicieni? Cum vă antrenați activul de partid în bătăliile electorale ? Cum îi convingeți să se implice ?

Românii sunt poporul care consumă cea mai mare energie în politică –spunea marele nostru filosof Mircea Eliade. Important este să canalizăm aceasta energie – şi a alegătorilor dar mai  cu seamă a aleşilor – către lucruri, teme pozitive, constructive. Razboiul pe mize mici pe care unii politicieni îl duc nu ajută la dezvoltarea ţării. Avem cu toţii, cei din spaţiul public, obligaţia reconstruirii încrederii cetăţenilor în politică. Noi, la ALDE Dolj ne-am propus şi reuşim să fim o echipă, o familie de valori şi de aspiraţii comune, în care fiecare are responsabilităţi foarte precise şi în care încercăm să fim atenţi unii cu alţii.

– Când spui ALDE, spui Călin Popescu Tăriceanu. Asta înseamnă să fii lider. În ce relaţie sunteţi cu preşedintele Senatului ?

ALDE se identifică cu liderul său Călin Popescu Tăriceanu pentru că el este motorul mişcării noastre. Atunci când partidul se va ridica la cota de încredere publică imensă pe care o are domnul Tăriceanu, atunci vom fi un partid mare. Lider inseamnă să-i inspiri pe oameni, să-i motivezi la acţiune către o ţintă corecta.  Lider înseamnă să ai viziune şi soluţii. Şi mai înseamnă să ții la echipa ta, la ţara ta, nu declarativ, ci prin fiecare gest public pe care îl faci. Am o relaţie cordială cu domnul Tăriceanu. Sprijină organizaţia doljeană.A venit de multe ori în Dolj pentru că se bucura de un respect deosebit în judeţul nostru.

– De numele domnului Tăriceanu se leagă privatizarea Ford. Credeţi că altfel ar sta România din punct de vedere economic cu un premier de anvergura domniei sale?

Domnul Tariceanu a fost premierul României şi în mandatul său a fost o perioada de creştere a bunăstării în toată ţară. O perioadă bună şi pentru Craiova şi judeţul Dolj prin aducerea firmei Ford la Craiova şi nu numai. Să nu uităm de contribuţia importantă a domnului Tăriceanu la deschiderea Aeroportului Craiova. Intrebaţi-i pe români când au dus-o cel mai bine şi vă vor spune pe vreme a lui Tăriceanu. Eu sunt convins că România ar progresa rapid sub toate aspectele vieţii avându-l  Preşedinte pe domnul Tăriceanu. Este soluţia cea mai bună pentru ţară.

Ce proiecte aveţi pentru comunele doljene ?Credeţi că printr-o dezvoltare inteligentă, românii plecaţi în afară s-ar întoarce în ţară, respectiv doljenii? Satele sunt pustii, mulţi români au plecat în străinătate…

Sunt multe probleme in comunele doljene.De la infrastructura de utilităţi, până  la absenteismul şcolar şi plecarea oamenilor în străinătate datorită lipsei de oportunităţi economice. Da,dezvoltarea inteligentă este cheia. Asta presupune în primul rând o nouă strategie de dezvoltare a întregii zone a Olteniei în jurul unor proiecte mari; infrastructură, mediu, agricultură ecologică, energie, turism.Sunt sigur că dezvoltarea întregii regiuni va crea acele avantaje care să-i facă pe doljeni să-şi reîntregească familiile aici, acasă, nu prin străinătate.

Sunt interesaţi doljenii de alegerile europarlamentare ? Sunt importante aceste alegeri şi ce teme aţi lansa dumneavoastră în dezbatere ?

Cu toţii…. politicieni, jurnalişti, mediu civic, etc ar trebui să explicam de ce sunt importante aceste alegeri. În primul rând e vital să avem o reprezentare mai demnă a ţării noastre la Bruxelles. De altfel sloganul sub care candidează ALDE în aceste alegeri este  ”În Europa cu demnitate”. În al doilea rând,noul legislativ european va decide asupra noilor planuri bugetare ale Uniunii. Banii alocaţi statelor membre. Este important să avem şi noi românii europarlamentari competenţi la masa acestor decizii. ALDE îl propune pe VarujanVosganian un economist şi finanţist excepţional pe lânga celelalte calităţi certe de diplomat, om de cultură pe care dânsul le are. Domnul Vosganian, născut la Craiova şi mare iubitor de Oltenia ar fi un enorm câştig pentru interesele Doljului, ale Olteniei, ale României la Bruxelles.Îi invit pe doljeni să-l voteze pe domnul Vosganian, punând ştampila pe ALDE.

 –Un scor bun pentru ALDE la europarlamentare l-ar ajuta pe dl Tăriceanu să se impună ca un candidat comun şi eligibil pentru alegerile prezidenţiale ? Şi cât sunt de importante alegerile de la finele acestui an ?

Am spus şi mai sus – Tăriceanu este soluţia pentru România. Ca acest lucru să se întâmple şi domnul Tăriceanu să candideze pentru Cotroceni va exista o discuţie în cadrul Coaliţiei după europarlamentare. Fireşte că un rezultat bun al ALDE la alegerile din mai va fi un argument important pentru noi în negocierile din Coaliţie. Cine îl vrea pe domnul Tăriceanu candidat la prezidentiale trebuie să voteze ALDE pe 26 mai.

-Care comună din judeţul Dolj vă place cel mai mult, care vi se pare că are o dezvoltare europeană, o perspectivă europeană?

Mie imi plac toţi doljenii. Sunt localităţi care au mers mai repede pe drumul dezvoltarii, altele mai încet. Treaba noastră este să ajutam la dezvoltarea armonioasă a tuturor. Perspective europene pot avea toate dacă strategia de atragere a banilor europeni va da roade. Uitaţi-vă la comunele din ţară, Ciugud din Alba de exemplu, mult mai săracă de cât multe din comunele din Dolj acum 20 de ani, cum s-a dezvoltat prin proiecte inteligente care au adus zeci de milioane de euro. Uitaţi-vă la Ciugud şi aveţi imaginea clară a ceea ce se poate face cu fiecare localitate din Dolj.

-Şi o întrebare de final. Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră din punct de vedere personal ? Am vrea să-l descoperim şi pe omul Ion Cupă…

Cea mai mare realizare personală  sunt copiii mei. Sunt fericit cu adevarat când văd, de exemplu, cum Sarah, fiica mea cea mică, reuşeşte de la o lună la alta să deprindă, cu dăruire şi talent, tainele minunate ale vrăjirii viorii.