Peste 900 de agricultori din Călăraşi îşi depun dosarele pentru APIA

0
443

Agricultorii din localitatea Călăraşi îşi depun, în această perioadă, dosarele pentru a obţine subvenţia pe care o primesc pentru terenurile agricole. Autorităţile le-au venit în întâmpinare, oferindu-le posibilitatea să-şi întocmească toată documentaţia necesară în cadrul unui birou special, fiind scutiţi, în felul acesta, de mai multe drumuri pe care, în alte condiţii, ar fi fost nevoiţi să le facă pentru avizarea diferitelor acte.

Acţiunea de întocmire a dosarelor pentru subvenţia primită prin intermediul APIA a început, ca peste tot în ţară, la 1 martie şi se va încheia pe data de 15 mai. În localitatea Călăraşi, această operaţiune are nevoie de un timp mai îndelungat de desfăşurare întrucât aici terenurile agricole sunt muncite chiar de către proprietari, ceea ce înseamnă dosare mai multe de întocmit şi avizat. La începutul acestei săptămâni, deja 400 de deţinători de terenuri trecuseră pe la Primărie, unde şi-au înregistrat cererile pentru subvenţii. „Le-am venit în întâmpinare cetăţenilor noştri în aşa fel încât să nu piardă foarte mult timp cu întocmitul actelor. Ne-am mobilizat cu tot personalul de la Registrul Agricol şi alţi funcţionari pentru ca această operaţiune să se desfăşoare cât mai rapid, iar oamenii să nu aştepte prea mult, fiind şi mulţi bătrâni printre aceştia. Este al doilea an de când procedăm aşa şi am observat că este mult mai eficient pentru toată lumea”, a declarat primarul comunei Călăraşi, Vergică Şovăilă.

Sprijin din partea autorităţilor pentru întocmirea actelor

Potrivit inspectorilor de la Registrul Agricol, oamenii au putut afla care sunt condiţiile de acordare a plăţilor directe, pe sector vegetal şi zootehnic, a ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a plăţilor pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală. De asemenea, cei care au trecut pragul biroului agricol au fost ajutaţi să completeze cererea unică de plată în anul 2018 şi cum să identifice corect terenul agricol, cu IPA online. „Fiecare agricultor vine cu buletinul şi cu contul de la bancă în care urmează să primească banii. Ei declară terenul pe care îl au cultivat în acest an şi noi înregistrăm toate aceste date în registrul agricol. De aici, dosarul pentru obţinerea subvenţiei pleacă întocmit în proporţie de 100% la centrul de la Bechet, oamenii mai au de dat acolo doar o singură semnătură”, ne-a precizat Eugen Diaconu de la Biroul Registrul Agricol. Subvenţia se acordă pentru terenurile cultivate, dar şi pentru cele care se află „la odihnă” pentru o perioadă de un an. Cuantumul acesteia este în funcţie de suprafaţa deţinută în proprietate şi porneşte de la 230 de euro pe hectar.

Recoltarea cartofului va întârzia cu două săptămâni

Marele necaz al agricultorilor de la Călăraşi este, însă, dat de vremea neprielnică, în special ultima ninsoare, care a fost însoţită de temperaturi foarte scăzute pe valea Dunării. Din acest motiv, plantaţiile de cartofi, înfiinţate încă de la sfârşitul lunii februarie, ar putea avea de suferit. Cel puţin, din punct de vedere al timpurietăţii. Adică, mai precis, să nu mai poată fi recoltaţi atât de repede, la începutul lunii mai, aşa cum şi-au plănuit agricultorii. În plus, o parte din plante, cele care nu au fost suficient protejate, ar putea avea de suferit, în sensul că îngheţul le-ar fi afectat dezvoltarea. „Cei mai mulţi dintre agricultorii care merg pe cultura de cartof au făcut plantările în câmp, la sfârşitul lunii februarie, ceea ce înseamnă că tuberculii au deja o lună de când stau sub pământ. Din acest motiv, există destul de mari emoţii cu privire la răsărirea plantelor. Însă, a fost şi o parte bună, nu a fost ger atât de puternic, iar stratul de zăpadă i-a protejat cât de cât. De cealaltă parte, cei care nu s-au apucat de plantat au şi ei probleme prin faptul că terenurile sunt îmbibate cu apă, mai ales cele din luncă. Şi atunci mai trebuie să aştepte o vreme, în jur de două săptămâni, pentru a cultiva”, a explicat inginerul agronom Ion Tudor, din cadrul Primăriei Călăraşi.

Ansamblul „Bordeiaşul”, apreciat la nivel naţional

Recent, Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” din localitate a participat la emisiunea „Seară bună, dragi români!”, difuzată la postul Etno TV. Pentru al patrulea an consecutiv, tinerii dansatori au fost invitaţii speciali ai cunoscutei interprete de muzică populară, Rozica Petra, care îi încurajează şi îi ajută să promoveze tradiţiile din zonă, nu doar din punct de vedere al jocului, ci şi al costumelor pe care le îmbracă. „Au fost 21 de copii, băieţi şi fete, îmbrăcaţi în costume populare, care au jucat şi au cântat doine şi cântece populare din zona noastră. A fost o adevărată sărbătoare a tradiţiilor şi copiii s-au bucurat din această oportunitate, chiar dacă unii dintre ei au avut mari emoţii, fiind la prima experienţă într-un platou de televiziune”, ne-a mărturisit Olimpia Şovăilă, coordonatorul artistic al ansamblului. Printre debutanţi s-au aflat Denis Delibaşa, Alexandru Vaicăr, Valentin Piciu, Sorana Cojocaru şi Alina Enache. Ansamblul „Bordeiaşul” a fost însoţit şi de o fetiţă în vârstă de 10 ani, din judeţul Olt, Daria Moanţă, care a interpretat melodii populare.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE