“Furia Roja”, potolită de tricolori

0
303

România – Spania 0-0

Cluj Arena, spectatori: 30.000

România: Tătăruşanu 7 – Săpunaru 6, Chiricheş 7, Dr. Grigore 7, St. Filip 7 – Pintilii 7 (Ropotan 90), Hoban 7 – Ad. Popa 8 (Torje 61) 5, N. Stanciu 8 (Sânmărtean 87), Stancu 6 (A. Ivan 67) 6 – Andone 6 (Rusescu 74) 5.

Spania: Casillas 7 – Mario Gaspar 6, Bartra 6, Pique 6 (Nacho 52) 6, Jordi Alba 6 – Koke 6, Sergi Roberto 6 (Fabregas 60) 7 – Pedro 6 (Mata 67) 5, Silva 7 (Morata 79) 7, Nolito 6 (Isco 46) 6 – Paco Alcacer 5 (Aduriz 60) 5.

Arbitru: Ruddy Buquet (Franţa) 5.

România a remizat cu Spania la Cluj, într-un meci în care ne oferă speranţe pentru Euro 2016

România îşi continuă perioada de invincibilitate, care durează de aproape doi ani şi jumătate, şi după amicalul de gală cu Spania, de la Cluj. Într-o atmosferă frumoasă, tricolorii au oferit o replică destul de consistentă “Furiei Roja”, cele două formaţii împărţindu-şi ocaziile de gol, egalul fiind echitabil după cum s-a jucat. România a blocat eficient construcţia ibericilor, dar a avut totodată perioadele sale de forcing, demonstrând că poate fi o naţională decentă, cu pretenţii de calificare din grupă la Euro 2016. Tricolorii au fost agresivi, uneori peste media obişnuită la un meci amical, convenindu-le apoi construcţia pe spaţiile libere găsite în jumătatea adversă.

Tătătuşanu a oferit siguranţă în poartă şi a prins şuturile lui Pique, Nolito şi Pedro, Săpunaru a fost depăşit de Nolito şi Silva la două ocazii spaniole, iar pe final l-a faultat pe Fabregas în careu. Filip a fost de netrecut pe stânga, chiar dacă uneori a degajat haotic, în loc să iasă cu pase scurte. Stoperii Chiricheş şi Grigore au fost impecabili. Hoban a fost cel care a dovedit stăpânire de sine şi a încercat să dezvolte acţiunile de atac cu pase filtrante. Pintilii a fost agresiv, s-a lipit de mijlocaşii adverşi din faza de iniţiere a atacurilor, de multe ori cu preţul unor faulturi, care într-un meci oficial ar fi fost sancţionate. Adi Popa a zburdat pe dreapta, doar ultima pasă sau precizia la finalizare lipsindu-i. Stanciu a fost cel mai bun de pe teren, a driblat, a pasat şi a avut două şuturi foarte periculoase. Unica exagerare a fost tentativa de la 40 de metri de a-l surprinde pe Casillas, într-un moment în care tricolorii aveau superioritate pe contraatac, dar şi această iniţiativă arată tupeul şi personalitatea noului “decar” al naţionalei. Bogdan Stancu a fost plasat în stânga şi a fost sub media echipei. Florin Andone a irosit cele două mingi pe care le-a avut în careu, la una fiind intimidat pe Pique, iar la cealaltă a arătat că stângul nu este piciorul pe care se bazează. Totuşi, vârful Cordobei a făcut presing agresiv la fundaşii care încercau să demareze tiki-taka şi totodată a fost prompt la redublări şi a păstrat mingea în avanposturi, ajutându-şi coechipierii să iasă din jumătatea proprie. Dintre rezerve, nu a  impresionat nimeni. Ivan a avut două faze în care şi-a pus în valoare viteza, la una dintre ele fiind oprit de Isco cu preţul unui cartonaş galben, dar în alte trei rânduri a pierdut uşor posesia. Torje şi Rusescu au fost modeşti, în special primul, care şi-a bătut joc de contraatacul în care putea să-l lase singur cu Casillas pe Rusescu. Spania n-a dovedit acelaşi angajament precum tricolorii şi s-a simţit absenţa unor jucători importanţi, în special în linia mediană. Del Bosque ar fi avut o alternativă pentru echipa aliniată la Cluj, aceasta arătând cel puţin la fel de bine, cu: De Gea – Dani Carvajal, Sergio Ramos, Albiol, Azpilicueta – Navas, Santi Cazorla, Thiago Alcantara, Busquets, Iniesta – Diego Costa.