ACCES Oltenia a marcat Ziua Mondială a Teatrului / «Festivalul „Teatrul speranţei” ne-a umplut inimile cu lumină!»

0
417

Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, în parteneriat cu Facultatea de Știinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi-au propus să marcheze Ziua Mondială a Teatrului, cum altfel decât printr-un festival de teatru. Interpretându-şi propriile piese sau fragmente din dramaturgia clasică, elevi de la colegiile craiovene au fost actori pentru o zi, reuşind să încânte publicul, dar în special juriul care a fost plăcut surprins de originalitatea scenariilor şi spontaneitatea interpretărilor. Odată cu premiile, care au fost acordate celor mai buni dintre cei buni, s-a născut şi speranţa că există şi se formează trupe de teatru de amatori în Craiova.

Nu mai puţin de 43 de voluntari, elevi de la colegiile craiovene „Fraţii Buzeşti”, „Carol I”, „Elena Cuza” şi Liceul de Arte „Marin Sorescu” au participat la festivalul de teatru, derulat sub genericul „Teatrul speranţei” de către A.C.C.E.S. Oltenia, în parteneriat cu Facultatea de Știinţe Sociale a Universităţii din Craiova. Evenimentul a avut loc duminică, în sala de festivităţi a Liceului de Arte „Marin Sorescu”, şi a fost o adevărată încântare pentru publicul numeros din sală, mulţi elevi care au venit să-şi încurajeze şi să aplaude colegii de pe scenă.

«Am celebrat alături de voluntarii A.C.C.E.S. Oltenia Ziua Mondială a Teatrului! Aşa cum spunea Bartolomeu Anania, „Hrăniţi speranţa cu fapte bune”,  încercăm  prin fiecare acţiune pe care o desfăşurăm să oferim oportunitatea voluntarilor să se hrănească cu energie pozitivă prin fapte bune, iar Festivalul „Teatrul speranţei” ne-a umplut inimile cu lumină! A fost un eveniment mult aşteptat de elevi, părinţi, profesori, prieteni şi de toţi susţinătorii echipelor participante, întrucât emoţiile au fost surprinse încă de la repetiţii. Mulţumim domnului Vlad Drăgulescu pentru implicarea şi devotamentul acordat acestei campanii, aportul dumnealui a fost unul semnificativ şi suntem mândri de prestaţia fiecărei echipe participante. Felicitări câştigătorilor, felicitări tuturor celor implicaţi», a mărturisit preşedinte A.C.C.E.S. Oltenia, Andreea Mihaela Niţă.

Juriul a fost impresionat de talentul actoricesc al elevilor

Pe scenă au urcat patru trupe de teatru, fiecare reprezentând câte un liceu. Vlad Drăgulescu, actor şi regizor, dar şi manager al Filarmonicii „Oltenia”, a fost cel care i-a consiliat pe copii atât în privinţa modului de interpretare a rolului, dar şi a punerii în scenă. Vlad Drăgulescu s-a aflat şi în juriu, iar impresia lui a fost că prima ediţie a festivalului a ieşit extraordinar de bine, copiii fiind deosebit de talentaţi.

„Eu am remarcat energia cu care copiii au urcat pe scenă, venind cu tot sufletul lor în faţa noastră. Până la urmă, acesta este rolul teatrului să ne facă să ne deschidem sufletele şi să îi lăsăm pe ceilalţi să ne cunoască altfel decât ne ştiu. Iar energia pe care ei au adunat-o cred că ne dă tuturor speranţă că lucrurile vor fi din ce în ce mai frumoase, chiar dacă trăim vremuri agitate, grele. Aceşti copii nu au experienţă şi nici nu au lucrat foarte mult, pregătirile au fost din scurt, dar lucrurile au ieşit extraordinar şi sunt convins că, de la anul, acest festival va revigora un pic scena artistică de amatori a Craiovei şi va scoate nişte trupe de teatru foarte bune. Avem o pepinieră aici, cel puţin eu am văzut destui copii care pot să meargă mai departe”, a precizat Vlad Drăgulescu.

Fiecare liceu a plecat acasă cu câte un premiu

Câştigătorul competiţiei „Teatrul speranţei” a fost echipa „Violinne”, reprezentată de elevii Colegiului Naţional „Carol I” – Daniela Petruţa Prună, Daria Maria Buhuş, Ruxandra Ștefania Dragotă, Anca Irina Spiridon, Andreea Nedelcu şi Ana Maria Pirianu –, care au interpretat piesa „Peştera făgăduinţei”. Autoarea textului este doamna Leliana Stancu, pseudonim literar “Violinne” şi a fost constituit predominant din dialoguri între personaje de natură psihologică, în care au fost analizate procesele de conştiinţă ce au loc la nivelul mental-emoţional al individului. Coordonatorii echipei au fost profesorul Mihaela Vasilcoiu şi Cristina Florea. Premiul pentru cel mai bun afiş a fost câştigat tot de echipa „Violinne”.

În cadrul competiţiei, echipa „Art” reprezentată de elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu” şi coordonată de Monica Dincă a câştigat Premiul pentru cea mai bună interpretare a temei „Speranţei”, cu piesa „Sinucigaşul”.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal a fost acordat Ancăi Spiridon, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Carol I”, iar Sebastian Dobre, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, a câştigat Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, în piesa „Dorul de speranţă”, pusă în scenă de echipa „Teactral On”, reprezentată de elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” şi coordonată de profesor Diana Cotescu şi Iulia Ciocoiaş.

Premiul special al juriului a fost acordat echipei „Teatru Cuza” a Colegiului Naţional „Elena Cuza”, coordonată de profesorii Luminiţa Pavel şi Corina Andriescu, care au interpretat ultimul act, scena 12 şi scena 13,  din piesa de teatru „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, împreună cu Alexandra Grindeanu, care a susţinut monologul „Minciuni adevărate”.