Nici un alt elev de la Şcoala „Decebal” nu a fost depistat cu TBC

0
401

După ce săptămâna trecută o elevă de clasa a opta, care învaţă la Şcoala „Decebal” din Craiova, a fost diagnosticată cu TBC, medicii au declanşat imediat o anchetă epidemiologică la unitatea de învăţământ. Colegii, dar şi profesorii au fost testaţi, însă în urma analizelor s-a stabilit că niciunul dintre aceştia nu suferă de tuberculoză. 

Pentru a fi siguri că în şcoală nu este un focar TBC, medicii au hotărât ca toţi cei care au fost în aceeaşi clasă cu fata să fie testaţi. În plus, pentru că în sala de curs în care a fost depistată eleva cu TBC se învăţa în două schimburi, au fost testaţi şi copiii din clasa a patra, dar şi profesorii. Sala respectivă a fost izolată, dezinfectată şi aerisită iar elevii au fost mutaţi în alte clase. În ceea ce priveşte fata diagnosticată cu tuberculoză, aceasta se află internată la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Craiova şi se va vindeca potrivit medicilor, dacă va respecta tratamentul.

“Toate testele pe care le-am făcut noi au ieşit negative, prin urmare nu se pune problema exitenţei unui focar de infecţie în comunitatea şcolară. Au fost testaţi elevi din ambele ture, dar şi profesorii pentru că am vrut să fim siguri că nu există niciun fel de problemă”, a declarat dr. Cornel Miu, coordonator judeţean al Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Tuberculoza vindecabilă în şase luni

Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni de zile. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă.

În judeţul Dolj, la sfârşitul anului 2013, se aflau în evidenţă 987 de bolnavi din care 647 cazuri noi. 54 de persoane au murit din cauza acestei boli. În privinţa ratei de incidenţă în judeţul Dolj, aceasta a scăzut de la 165 de cazuri la suta de mii în anul 2008, la 113 cazuri în 2013. Cu toate acestea, Oltenia rămâne pe primul loc din punct de vedere al numărului de pacienţi cu TBC.

România ocupă, de altfel, locul cinci în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Europeană. De altfel, rămânem ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă.