„Personalităţi marcante din Istoria Basarabiei şi Timocului”, debutul unui proiect ambiţios

0
665


           Asociaţia Studenţilor Timoceni şi Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” şi cotidianul regional ”Cuvântul Libertăţii” au organizat, vineri, o întâlnire de suflet cu studenţi, profesori şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale pentru a evoca personalităţile marcante ale spaţiului românesc. Dialogul a fost unul cald şi prietenos, printre invitaţi fiind Florin Stancu – administratorul judeţului; Dan Sfârnă – reprezentant Prefectura Dolj; consilierul municipal Mihai Cilibiu; Ramona Dumitru- consilierul europarlamentarului Victor Boştinaru şi profesorii de istorie de la Colegiul „Carol I”, Valentin Băluţoiu şi Mircea Chilom. Gazdele acestei întâlniri au fost cei doi lideri ai studenţilor, Alexander Najdanovic, preşedintele AST, şi Ion Cobâşenco, preşedintele ASB.  

          În faţa unei săli a Bibliotecii Judeţene arhipline de studenţi şi elevi ai Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova, inimoşii organizatori au deschis proiectul „Personalităţi marcante din Istoria Basarabiei şi Timocului”. Iniţiativa, una frumoasă şi interesantă,  îşi propune ca, pe parcursul întregului an, o dată pe lună, să aibă loc câte o întâlnire cu toţi cei interesaţi să afle care sunt valorile românilor din comunităţile istorice. Pe lângă faptul că a fost o regăsire – proiectul fiind o continuare a unor întâlniri desfăşurate şi în anul trecut – manifestarea de vineri a fost una deosebită şi datorită temei alese spre dezbatere . S-a vorbit despre marele domn al Moldovei, „Ştefan cel Mare, un sfânt şi un apărător al creştinătăţii”, într-un moment deloc întâmplător, când se aniversează 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, votată de Sfatul Ţării, în martie 1918.

Ştefan cel Mare, un simbol pentru studenţii basarabeni

Ana Ganţa, studentă la Facultatea de Sociologie din Craiova, a prezentat portretul marelui domnitor Ştefan cel Mare, accentuând faptele de vitejie pe care le-a făcut acesta în cei 47 de ani şi trei luni de domnie. Bătăliile purtate şi ctitoriile ridicate în inima Moldovei au fost şi ele evocate pentru a contura cât mai bine portretul marelui Ştefan. Imaginea mormântului său de la Mânăstirea Putna şi vocea tremurătoare a studentei Ana Ganţa au impresionat audienţa, în sală lăsându-se o linişte profundă. Cu o voce puternică, plină de trăire sufletească, studentul basarabean Ştefan Josan a dat apoi citire testamentului marelui domnitor al Moldovei, aşa cum l-a prezentat cronicarul Grigore Ureche. Celebrele vorbe ”Moldova nu este a mea, nici a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri” au răsunat şi în sala neîncăpătoare a Bibliotecii, rezonând în suflete o datorie istorică pe care fiecare dintre cei prezenţi au simţit că le revine, aceea de a păstra intactă ţara şi limba românească.

CJ Dolj a oferit o diplomă pentru recunoaşterea valorii lui Cristofor Alde Teodorovici

Întâlnirea a avut parte şi de invitaţi care au răspuns cu generozitate apelului de a fi alături studenţilor basarabeni şi timoceni. Florin Stancu, administratorul judeţului Dolj, i-a asigurat pe tineri că instituţia Consiliului Judeţean Dolj este întotdeauna un sprijin pentru aceştia datorită entuziasmului şi mesajului puternic pe care îl transmit. „Suntem bucuroşi că şi Consiliul Judeţean  se încadrează în acest efort de a susţine această frumoasă iniţiativă dedicată limbii, istoriei şi culturii româneşti”, a mărturisit acesta. În semn de preţuire pentru fraţii de peste Nistru, reprezentantul Consiliului Judeţean Dolj a oferit o diplomă lui Cristofor Alde Teodorovici, fiul Doinei şi al lui Ion Alde Teodorovici, consideraţi adevărate simboluri ai Basarabiei. Din păcate însă, acesta nu a putut fi prezent la întâlnire, deşi şi-ar fi dorit mult să le vorbească studenţilor.

Cristea Sandu Timoc, o figură emblematică pentru Valea Timocului

Consilierul municipal craiovean, Mihai Cilibiu, i-a îndemnat pe studenţii din Basarabia şi Timoc să nu renunţe niciodată la limba şi cultura românească, asigurându-i totodată că Primăria Craiova şi Consiliul Local Municipal Craiova le vor fi alături. ”În Craiova s-au alocat foarte mulţi bani, poate cea mai mare sumă din istoria Craiovei, pentru cultură. Noi, Consiliul Local Municipal Craiova, susţinem cultura şi suntem alături de oricare român care elogiază adevăratele file de istorie”. Ramona Dumitru, consilierul europarlamentarului Victor Boştinaru, i-a felicitat pe studenţi pentru demersul lor şi tema deosebit de interesantă cu care au decis să deschidă proiectul. „Şi eu sunt absolventă de Istorie şi sunt absolut convinsă că Ştefan cel Mare merită titulatura de sfânt. Au existat voci care au spus că acesta a fost iute la mânie, vărsător de sânge şi poligam, dar pentru victoriile pe care le-a purtat şi modul cum a apărat creştinătatea, merită să fie cinstit în calendarul ortodox, pe data de 2 iulie”. Cea de-a doua temă a fost dedicată „Vieţii şi activităţii lui Cristea Sandu Timoc, o figură emblematică pentru comunitatea din Valea Timocului.