Terenul de la Balta Craioviţei, prima achiziţie a mandatului!

2
471

Primăria Craiova va cumpăra o fâşie de 3,03 hectare din Balta Craioviţei. Achiziţia a fost pecetluită de consilierii municipali care au aprobat, ieri, cu majoritate de voturi, proiectul Olguţei Vasilescu. Primarul Craiovei i-a convins pe aleşii locali că demersul este unul perfect legal şi că, în plus, terenul este procurat la cel mai ieftin preţ posibil. Ca suprem argument, edilul-şef a ţinut să le reamintească aleşilor locali promisiunile pe care le-au făcut împreună în campania electorală pentru câştigarea Primăriei Craiova. 

Înainte să intre la vot, secretarul municipiului, Nicoleta Miulescu, i-a anunţat pe consilierii municipali că au fost făcute unele modificări în conţinutul proiectului de hotărâre care prevedea cumpărarea controversatului teren de la Balta Craioviţei. A apărut un nou articol 2, pe care l-a propus Comisia Juridică a CLM Craiova şi care îl obligă pe vânzător să dezmembreze terenul şi să suporte cheltuielile de întocmire a documentaţiei urbanistice şi amenajare a teritoriului. ”Vechile articole 2 şi 3 au fost comasate într-un articol 3 potrivit căruia preţul de achiziţie al terenului se stabileşte pe baza raportului de evaluare care va fi supus aprobării Consiliului Local. Deci, am eliminat procedura ulterioară de negocieri printr-o comisie separată”, a precizat Nicoleta Miulescu.

Opoziţia a reproşat graba de a cumpăra

Singurii care au cerut explicaţii cu privire la oportunitatea unei astfel de achiziţii au fost consilierii din banca opoziţiei. Pedelistul Dan Daşoveanu a anunţat că vede cu ochi buni această iniţiativă, pe care o consideră ”una benefică pentru municipiul Craiova”, precizând că o va susţine prin vot. ”Dar poate cele trei hectare nu sunt suficiente şi atunci va trebui ca, la sfârşitul proiectării, să cumpărăm o suprafaţă mai mare”, a pus acesta problema. Colegul său Dan Cherciu a fost mai tranşant. Acesta a declarat din start că nu va vota proiectul întrucât i se pare că a fost făcut în grabă şi nu este bine argumentat. ”Tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă îmi dă impresia unei grabe nejustificate. Şi spun grabă pentru că, acum două săptămâni, când s-a discutat proiectul de buget în dezbatere publică, nici măcar nu era vorba despre această achiziţie. A apărut cu câteva zile înaintea şedinţei de astăzi şi cred că este o hotărâre insuficient studiată”.

Consilierii se tem că terenul e prea mlăştinos

Cherciu le-a reproşat autorităţilor că propunerea lor nu se susţine din trei motive. Primul este legat de oportunitatea acestei achiziţii de teren. ”Motivaţia principală, pe care am văzut-o în raportul de specialitate, este devierea traficului greu între bulevardele Râului şi Tineretului. Ideal este închiderea unui alt inel, centura de nord legată cu centura de sud, care ar face ca tot traficul greu să fie deviat. Din acest motiv, mie oportunitatea nu mi se pare 100% evaluată”. Consilierul PDL a mai spus că, în al doilea rând, se teme că proiectul nu ar fi fezabil, în sensul că municipalitatea ar putea ajunge la concluzia că terenul nu se pretează la acest gen de construcţii, dar abia după ce va fi gata cumpărat. ”În clipa de faţă eu n-am văzut nici un document – dacă există m-aş bucura să-l văd – în care să arate costurile acestui drum bazate pe caracteristicele geotehnice. Cumpărăm un teren fără să ştim exact cât va costa investiţia pe care ne-o propunem”.

Expropriere vs cumpărare directă

Alesul democrat-liberal a contestat şi modalitatea de achiziţie a terenului de la Balta Craioviţei. Cherciu a cerut lămuriri cu privire la alegerea autorităţilor de a merge pe varianta cumpărării directe de la proprietar, şi nu pe cea a exproprierilor pe care legea le permite pe un teren care este declarat de utilitate publică. ”Nicăieri în această perioadă nu am văzut o argumentaţie de ce exproprierea nu ar fi bună vizavi de cumpărare. Este o explicaţie care spune că, dacă se cumpără de la această societate comercială, ar fi costul terenului mai mic, fiind vorba de o datorie de 500.000 de euro către bugetul local pe care o are această societate. Datoria aceasta nu face ca lucrurile să fie mai ieftine. Să nu uităm că după insolvenţă urmează falimentul şi, dacă nu va reuşi să depăşească această etapă, terenurile vor fi scoase la executare silită şi Primăria va avea drept să încaseze banii datoraţi, însă, la final, cheltuiala cu recuperarea datoriei creşte”, a arătat Dan Cherciu, care a cerut ca votul să fie consemnat nominal în stenograma şedinţei.

„Legal, nu este nici o problemă”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a răspuns punctual la toate problemele ridicate de cei doi consilieri, insistând asupra faptului că terenul este cât se poate de util şi municipalitatea îl procură la un preţ bun. ”Legea permite să dobândim prin achiziţie publică, e vorba de noul Cod Civil, art. 863, litera a. Din punct de vedere legal, nu este nici o problemă. Cheltuielile pentru procedura de expropriere sunt foarte mari şi cad în sarcina noastră. Noi, prin acest proiect de hotărâre, îl obligăm pe înstrăinător să procedeze la dezmembrarea terenului, să suporte cheltuielile de întocmire a documentaţiei de urbanism, autentificarea la notar şi PUZ-ul zonei. Sunt cheltuieli foarte mari pe care noi le scutim (n.r. – 200.000 de euro). În al doilea rând, dacă faci expropriere, trebuie să dai preţul care este în grila notarului”.

Dovezi în sprijinul preţului

Edilul-şef al Craiovei a venit chiar cu o foaie pe care le-a arătat-o consilierilor, susţinând că este vorba tocmai despre grilă de preţuri notarială care se practică în zonă. Lia Olguţa Vasilescu le-a citit acestora suma în funcţie de care se ghidează notarii când perfectează tranzacţiile imobiliare. ”În grila notarului – pentru că am scos-o chiar azi de la notariat –, preţul zonei este de 110 euro pe metrul pătrat. 50 de euro sau mai puţin de 50 de euro pe metrul pătrat, asta este valoarea pe care o estimăm noi că o vom obţine la evaluarea pe care o va face un expert”. Tot în sprijinul ideii că Primăria ar obţine terenul la un preţ mai bun, primarul a adus şi o decizia de impunere de la Direcţia de Taxe şi Impozite. ”Deci, din start, ieşim la jumătate din preţ prin achiziţie faţă de expropriere. Apoi, exproprierea durează foarte mult. Să nu uităm că noi făceam exproprieri şi acum vreo două luni, la pasajul subteran”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

200.000 de euro, la prima strigare

Olguţa Vasilescu le-a fluturat consilierilor şi o sumă maximă pe care Primăria Craiova o va cheltui cu realizarea acestui drum prin Balta Craioviţei. ”Noi vom cheltui 2% din contravaloare, având în vedere că drumul se va face pe fonduri europene şi este în lista de priorităţi a Craiovei în perioada 2014-2020. Deci, ne va costa undeva în jur de maximum 200.000 de euro. Eu zic că iarăşi nu este o afacere proastă”. Primarul i-a asigurat apoi pe consilierii municipali că suprafaţa de 3,03 hectare este cât se poate de exactă, calculele fiind făcute după dimensiunile bulevardului Râului. ”Calculele pe care le-am făcut împreună cu specialiştii noştri au fost că va avea fix aceeaşi lăţime ca bulevardul Râului, unde sunt două benzi pe o parte, două pe cealaltă, iar în mijloc este canal şi zonă verde. Deci, bulevardul Râului este maxim posibil ca lăţime decât am vrea noi să construim orice alt drum şi, din acest punct de vedere, eu zic că sunt făcute bine calculele. Studiul de fezabilitate sigur că va fi obligatoriu, dar după perioada în care vom achiziţiona acest teren”.

Argumente din campanie

Ultimul argument cu care a venit primarul Lia Olguţa Vasilescu în faţa consilierilor a fost cel referitor la promisiunile din campania electorală. Olguţa Vasilescu a ţinut să le reamintească actualilor consilieri că acest drum, cu achiziţia de teren pe care o implică, a fost un punct pe agenda ei, dar şi a lor, întrucât aceştia au candidat alături de ea pe lista electorală. ”Dacă este oportun sau nu să-l cumpărăm eu zic că toţi ne-am asumat în campania electorală acest drum, toţi adică şi fostul primar şi dumneavoastră, consilierii locali care aţi candidat. Drumul nu este inventat de mine, nici de Antonie Solomon, care şi l-a asumat în campania electorală. Drumul este de pe vremea lui Ceauşescu, este proiectat bine, zic eu”. Consilierii s-au conformat şi au votat în majoritate: 21 din cei 24 de aleşi locali prezenţi (trei dintre ei au absentat: Bianca Predescu – PSD, Gheorghiţa Vasilica – UNPR şi Ionel Pană – PP-DD) au votat „pentru”. Tabăra PDL a fost împărţită, Dan Daşoveanu şi Marian Vasile s-au abţinut, iar Dan Cherciu a votat împotrivă.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU  

2 COMENTARII

  1. Ce o sa se mai dea , explicatii, pe la Parchete!!Intradevar , motivatia acestei investitii este excelenta , dar …modaliatatea cu achizitionarea lui, este destul de “DUBIOASA”!!Auzi…”o hartie de la notar, “luata azi -dimineata”??!! Bravo , nea Cherciule, desi nu uita ca trebuie si matale, sa fii solodar, la …nota de plata, eu asa am platit pentru NM, la incadrarea ei desi ,autorul , ne-a atras in repetate randuri , atentia!!O sa ne mai auzim!!Bine ca, ne gasim…fraierii!!Ce mentor a avut , AM, in persoana lui D S !!

  2. Nu vedeti cat de..frumos tine mana sus??!Cum sa nu fie de acord cu…d-na Primar??!!Mai ales ca, i s-a promis, cred,si conduucerea I S J Dolj!!Pe baza de concurs , bineinteles!!

Comments are closed.