Regizorul Horia Davidescu, aniversat de Teatrul „Colibri”

0
605

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” îşi va sărbători mâine, 30 martie, ora 13.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, primul director şi regizor al păpuşarilor craioveni – Horia Davidescu –, la cei 90 de ani de viaţă.

«Personalitate marcantă a teatrului de păpuşi românesc, Horia Davidescu contribuie esenţial la dezvoltarea artei animaţiei în România încă de la înfiinţarea şi instituţionalizarea teatrelor de păpuşi în ţara noastră. Distins cu nenumărate premii în ţară şi peste hotare, Horia Davidescu militează pentru importanţa estetică, artistică şi educativă a teatrului de păpuşi, plasând Craiova în avangarda teatrală românească. Ambasador al culturii române, Teatrul „Colibri” (fost Teatrul de Păpuşi Craiova) sub conducerea lui Horia Davidescu a deschis drumuri şi a legat prietenii culturale pe mai toate meridianele», menţionează reprezentanţii instituţiei craiovene.

Horia Davidescu a fost director al Teatrului de Păpuşi timp de 30 de ani (1955-1984). A semnat regia a peste 150 de spectacole şi pentru alte 18 a creat scenografia, în ţară şi în străinătate. Este membru de onoare al Uniunii Internaţionale a Marionetiştilor (UNIMA) din 1988 şi distins în România cu cel mai important premiu teatral – Premiul UNITER, decernat în 2005.

Alături de colectivul Teatrului „Colibri”, la celebrarea distinsului om de teatru vor participa regizorul Mircea Cornişteanu şi actorul Emil Boroghină – director, respectiv fost director al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Nicolae Marinescu – membru al Comisiei pentru Cultură a Consiliului Local Municipal Craiova şi director al revistei de cultură „Mozaicul”.