Incursiune în arta tradiţională chineză, printre stampe şi lampadare…

0
607

Încă mai puteţi vizita zilele acestea – până vineri, 1 aprilie, inclusiv – o expoziţie fascinantă dedicată artei tradiţionale chineze, deschisă în foaierul Filarmonicii „Oltenia”. O fereastră spre o lume cu o cultură şi o civilizaţie care impresionează şi cuceresc prin frumuseţe şi unicitate, prin măiestrie şi minuţiozitate, prin grandoare şi mister.

Arome de specialităţi culinare şi sunete de scripcă

Zeci de stampe chinezeşti te invită să călătoreşti, măcar cu gândul, la sărbătorile primăverii şi Anului Nou, cu urările lor specifice, să deguşti specialităţi gastronomice precum chifteluţele de orez Yuan Xiao, să simţi arome de Zong Zi – găluşca de orez în formă de piramidă, ori La Ba – un fel de mâncare-ritual. Eşti poftit, de asemenea, în cursa cu barca dragon ori la petrecerea Festivalului Lampioanelor, îţi este spusă povestea Festivalului Duan Wu… „Este cea mai mare expoziţie de stampe chinezeşti din România, la ora actuală, şi una dintre cele mai mari prezentate până acum la noi”, a precizat, la vernisajul expoziţiei – care a avut loc pe 23 martie a.c. –, Ion Dobrică, secretar general al Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză.

În decorul de stampe şi sub zecile de lampadare multicolore suspendate – aceeaşi fascinantă lume redată prin diverse obiecte, decorative ori funcţionale. Măşti, o pălărie, o pipă din tărtăcuţă, sfeşnice, felicitări de Anul Nou, figuri din porţelan ale norocului, bunăstării şi longevităţii, un Buddha, zeul iepure… În alte vitrine – obiecte de rugăciune, obiecte decorative folosite la sacrificiu. Atrag atenţia câteva originale instrumente muzicale: genka, scripci, o tobă de zornăit.

Mesajul expoziţiei: „Să ne cunoaştem cât mai bine”

Organizată de Filarmonica „Oltenia”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze, Asociaţia Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză şi Muzeul Olteniei, expoziţia este „o pată de culoare specific chinezească”, după cum a caracterizat-o Mihai Fifor, directorul muzeului craiovean. „O fereastră către marea cultură chineză, pe care vă invit să o deschideţi, pentru că veţi descoperi lucruri absolut fabuloase despre cultura şi civilizaţia chinezeşti”, a adăugat acesta.

Mesajul ei: „Să ne cunoaştem cât mai bine”, spune Ion Dobrică. „Cei din generaţia mea au încă multe traume din vechile concepţii care se vehiculau în Europa. Aş vrea ca tinerii să afle mai multe despre Republica Populară Chineză exact aşa cum este ea. Este cel mai numeros popor din lume – oficial având un miliard 350 de milioane de locuitori, cel mai vechi popor din lume – cu o istorie atestată documentar de peste 5 mii de ani şi cel mai bogat popor din lume, la ora actuală, cu o rezervă valutară de 2.500 de miliarde de dolari. Un popor caracterizat de hărnicie, modestie şi înţelepciune”, a mai spus secretarul general al Asociaţiei de Prietenie cu Republica Populară Chineză.

Semn al trainicelor relaţii de colaborare: Shiyan, oraş înfrăţit cu Craiova

O delegaţie a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România a luat parte la vernisaj, în numele membrilor săi consilierul cultural Yan Jianwu mulţumind organizatorilor evenimentului şi subliniind „relaţiile de colaborare şi de prietenie speciale, deosebite, existente dintotdeauna între China şi România”: „Oricum s-au schimbat situaţia internaţională şi situaţia din cele două ţări, aceste relaţii au continuat. Sunt multe domenii în care am colaborat şi o putem face şi în viitor – economie, comerţ, agricultură, medicină, cultură”.

Cu acelaşi prilej, viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, le-a reamintit celor prezenţi că municipiul nostru este înfrăţită cu Shiyan – chiar oraşul natal al unuia dintre oaspeţii chinezi. Totodată, Procopie Forţan – membru fondator şi preşedinte interimar al Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Filiala Dolj (cândva condusă regretatul primar Vasile Bulucea) i-a invitat să se adreseze Ambasadei Republicii Populare Chineze dacă au idei pentru proiecte de colaborare cu China.

***

Expoziţia de artă tradiţională chineză este deschisă în foaierul Filarmonicii „Oltenia” zilnic, între orele 9.00 şi 17.00, iar pentru vizitare intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.