Poliţiştii de frontieră doljeni şi-au prezentat bilanţul pe 2019

0
501

Săptămâna trecută, la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, a fost prezentat bilanţul anului 2019 al instituţiei. Evaluarea a fost făcută de comisar şef Cristian Perpelea, şeful STPF Dolj, în prezenţa comisarului – şef de poliţie Viorel Dumitru Chiran, împuternicit şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, de care aparţine STPF Dolj. Sunt indicatori, conform statisticilor, care plasează structura doljeană pe primele locuri în ţară, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise pe zona de competenţă.

STPF Dolj are, în teritoriu m mai multe puncte: SPF Calafat, Piscu Vechi, Bistreţ şi Bechet, supravegherea frontierei şi controlul trecerii acesteia cu Bulgaria , una care are o lungime de 152,2 km. În cursul anului trecut, prin punctele de trecere a frontierei din Dolj au tranzitat aproape 1,6 milioane de persoane şi mai bine de un milion de mijloace de transport. Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la PTF Calafat (1,46 milioane de persoane, 960.000 de mijloace de transport). În ceea ce priveşte migraţia ilegală, poliţiştii de frontieră au depistat 89 de persoane implicate în acest sens, cele mai multe provenind din Irak, Iran şi Siria. Un caz deosebit a fost pe 29 mai 2019, când, într-o barcă pescărească, care se deplasa pe Dunăre, au fost descoperiţi şapte bărbaţi iranieni, care încercau să intre fraudulos în România, intenţia lor fiind să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen. La scurt timp au fost descoperiţi doi bulgari, pe malul românesc al Dunării, care urmau s-i preia pe cei şapte migranţi.

Multe mărfuri de contrabandă confiscate

Nu au lipsit acţiunile de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun şi al celui cu arme şi muniţii. În primul caz, manifestat doar pe sensul de intrare în ţară, au fost confiscate peste 152.000 de ţigarete, în valoare de mai bine de 142.000 de lei, ţările de provenienţă fiind Bulgaria, Serbia şi Turcia. În ceea ce priveşte traficul cu arme şi muniţii, au fost înregistrate trei infracţiuni, fiind descoperite şapte puşti şi 70 de pistoale cu gaze sau aer comprimat. Unul dintre cazurile de anvergură a fost cel din ziua de 2 aprilie 2029, când, la PTF Calafat, s-a prezentat, venind din Bulgaria, un cetăţean bulgar, aflat la volanul unui microbuz, care transporta, conform actelor, produse spre Lituania. În urma controlului, au fost găsite 69 de pistoale neletale cu gaz şi şase arme cu aer comprimat, neletale. În ceea ce priveşte traficul cu autovehicule furate, au fost indisponibilizate 10 maşini, cea mai mare valoare – 500.000 de lei –  fiind a unui autoturism „Mercedes”, fabricat în 2018, dat în urmărire din Germania, şi găsit, pe 04.03.2019, la Calafat. În ceea ce priveşte dreptul la proprietate intelectuală, au fost înregistrate nouă cazuri de bunuri contrafăcute, cea mai mare captură fiind pe 14 ianuarie 2019, când, la PTF Bechet, a fost descoperit un transport de jucării din Bulgaria spre Spania, bunurile fiind contrafcăute, valoarea mărfii fiind de aproape zece milioane de lei.