„Treptele Unirii” – recital de poezie al actorului Emil Boroghină la Teatrul Pygmalion din Viena

0
155

Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Unirii Principatelor Române prin organizarea spectacolului de poezie „Treptele Unirii”, în interpretarea actorului craiovean Emil Boroghină. Evenimentul, organizat în colaborare cu Ambasada României în Austria, va avea loc mâine, 30 ianuarie, ora 19.00, la Teatrul Pygmalion din Viena, şi face parte din seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Spectacolul de poezie „Treptele Unirii” este o coproducţie a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Teatrului Nottara din București și surprinde sintetic, cu ajutorul creaţiei marilor poeţi români, o temă centrală a existenţei neamului românesc: unitatea lui deplină.

La Teatrul Pygmalion din Viena, Emil Boroghină va recita în limba română fragmente din opere de Grigore Alexandrescu, Andrei Mureşanu, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu, Petre Dulfu, Alexandru Davila, George Coşbuc, Dimitrie Anghel, Ştefan Octavian Iosif, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Alexe Mateevici, Victor Eftimiu, Mircea Rădulescu, Aron Cotruş, Eusebiu Camilar, Eugen Jebeleanu, Geo Dumitrescu, Nicolae Tăutu, Alexandru Andriţoiu, Nicolae Labiş, Marin Sorescu, Cezar Ivănescu, Adrian Păunescu. Colajul de versuri aduce în prim-plan cele mai semnificative momente ale istoriei naționale.

Scenariul spectacolului îi aparține lui Emil Boroghină, regia artistică este realizată de Alexandru Mâzgăreanu, scenografia – de Dan Adrian Ionescu, iar muzica este compusă de Alexandru Suciu. Recitalul „Treptele Unirii” a fost prezentat pe 15 ianuarie la Teatrul Național Craiova, pe 17 ianuarie la Paris, pe 18 ianuarie la Bruxelles și pe 19 ianuarie la Haga, la invitaţia Institutelor Culturale Româneşti din Paris și Bruxelles şi Ambasadelor României în Franţa, Belgia și Olanda.