Leoaicele din Bănie au devorat echipa lui Trefilov

0
143

SCM Craiova a învins cu 30-24 formaţia rusă Kuban Krasnodar, în etapa a patra a grupei A din Cupa EHF

Handbalul craiovean retrăieşte emulaţia de la începutul anilor 90, când echipa masculină, campioană naţională, se alătura ca performanţă echipei de fotbal şi celei de volei feminin. Acum, la rampă ies fetele. SCM Craiova (păcat de lipsa de inspiraţie la alegerea unui nume original pentru echipă, SCM fiind numindu-se de altfel toate echipele municipale din ţară) reuşeşte să umple Sala Polivalentă pentru a doua oară la rând în meciurile din grupele Cupei EHF, a doua competiţie după Champions League şi să le ofere celor 4.000 de suporteri un spectacol deosebit, dar şi bucuria victoriilor. După danezele de la Randers, şi rusoaicele de la Kuban Kransodar au pierdut la 6 goluri diferenţă în Bănie. Cumva, succesul fetelor lui Burcea în faţa elevelor titratului Evgheni Trefilov era de anticipat din partida tur, din urmă cu o săptămână. În fieful multiplului campion mondial şi deţinător al celui olimpic, Craiova a pierdut la doar 2 goluri, după ce a ratat 4 aruncări de la 7 metri, iar Trefilov a fost protejat de o brigadă de arbitri din URSS (doi lituanieni). La Craiova au arbitrat nişte greci, care s-au văzut şi ei uneori copleşiţi de personalitatea „Regelui Tref”, dar în balanţa deciziilor au stat şi cei 4.000 de spectatori, care nu puteau fi păcăliţi, mai ales că favoritele lor au făcut un meci memorabil. Chiar dacă au parte de un program condensat, cu minim două meciuri pe săptămână, handbalistele Craiovei au depus un efort exemplar în faţa unei asistenţe care le aştepta să dea totul pe parchet. Determinarea şi apărarea au impresionat şi de această dată în jocul Craiovei. Un zid defensiv, încununat de intervenţiile Yuliei Dumanska, a stat în faţa masivelor jucătoare de 9 metri ale lui Trefilov, care au marcat puţin în Bănie.

Luminile din tribună şi „aeriana” din teren

Era important ca diferenţa în favoarea Craiovei sa fie mai mare decât cea la care rusoaicele se impuseseră în tur, fiindcă în această grupă foarte echilibrată a Cupei EHF separarea în clasamentul final o pot face meciurile directe. Şi Craiova şi-a meritat cu vârf şi îndesat ecartul obţinut, scorul final fiind 30-24, la pauză 17-13. De altfel, diferenţa constantă pe parcursul jocului a fost de 6-7 goluri în favoarea echipei din Bănie, care a avut-o în prim-plan, ca de obicei, dar spre deosebire de meciul din tur, pe Cristina Zamfir Florianu, marcatoare a 10 goluri. Dumanska a ferecat poarta, exceptând începutul reprizei secunde, când Kuban se apropiase la 2 goluri, extremele au zburdat pe contraatac, atât veterana Ardean, cât şi zvârluga Nikolic, iar, ca şi în tur, cea mai veche componentă a lotului Craiovei, Carmen Şelaru, a venit excelent de pe bancă. Cu Florianu, Trifunovic, Tudor sau Klikovac într-o apărare compactă, în multe momente rusoaicele au fost împinse spre „pasiv”. Cu un minut înainte de final, când victoria era conturată deja, Burcea a solicitat time-out pentru a-şi felicita elevele şi a le oferi o ultimă indicaţie: să recurgă la o „aeriană” care să fie un fel de reverenţă în faţa celor 4.000 de fani. Aceştia îşi aprinseseră bliţurile telefoanelor mobile, fiindcă parcă aplauzele nu mai erau suficiente pentru aceste fete minunate. Nikolic a plutit în extrema dreaptă şi a oferit faza serii, marcând totodată şi un „gol rotund”, al treizecelea.

Au jucat pentru SCM Craiova: Dumanska, Stanciu (portari), Florianu 10 goluri, Nikolic 8, Ardean 4, Şelaru 2, Klikovac 2, Rădoi 1, Ţicu 1, Pricopi 1, Vizitiu 1, Trifunovic, Tudor. Datorită celor 10 goluri marcate, Cristina Florianu a urcat pe locul 2 în topul golgheterilor competiţiei, cu 27 de reuşite, după Serpil Iskenderologu, de la Kastamonu (Turcia), care are 34 de goluri.

Burcea: „Nu suntem favoriţi la calificare”

După meci, antrenorul Bogdan Burcea n-a vrut să „facă nuntă” după acest succes, considerând că echipa sa nu este nici acum favorită la calificarea în sferturi. “Felicit aceste fete, care s-au luptat admirabil. În spatele acestor rezultate este o muncă enormă, este sacrificiu. Felicit suporterii care au fost în număr atât de mare şi ne-au încurajat. Cu ajutorul lor am reuşit să obţinem o victorie indiscutabilă şi pe deplin meritată. Nu suntem favoriţi la calificare, continuăm, ca la început, ca o Cenuşăreasă a grupei. Trefilov are orice titlu câştigat, atât la nivel de club, cât şi la nivel de echipă naţională. Numai simpla prezenţă a lui pe bancă ne pune în umbră rău de tot. Ne dorim ca la fiecare meci să ne autodepăşim, să obţinem victorii, pentru noi, pentru comunitatea noastră. Le mulţumesc pentru răspunsul pe care ni l-au acordat din tribună”, a declarat Burcea, artizanul acestei echipe, de altfel. Liderul ei, Cristina Florianu, olteancă din Slatina, a spus: “Mă bucur nespus de mult pentru această victorie. Am reuşit să respectăm ceea ce ne-a spus domn profesor. Le mulţumim acestor oameni minunaţi, care ne-au încurajat şi pot să spun că au fost al optulea jucător. Nu putem să spunem că suntem calificate, mai avem de luptat, dar ne bucurăm că am învins o echipă foarte puternică”.

Alexandre Tarasikov, unul dintre secunzii lui Trefilov, a declarat: “A fost o atmosferă foarte frumoasă, ştiam că handbalul este iubit aici. Am mulţi prieteni în România şi ştiam că SCM Craiova are un lot valoros. Avem o echipă tânără care abia a început drumul în cupele europene. Am avut mereu meciuri grele cu echipele din România.” Ekaterina Matlaşova, componentă şi a naţionalei Rusiei, a spus după meci: “Nu am reuşit să respectăm ceea ce ne-a spus antrenorul şi am primit multe goluri. Nu am evoluat ca un grup unit, ci mai degrabă individual. Antrenorul nostru ne susţine în continuare şi sperăm să obţinem victorii în partidele următoare.”

Aseară s-a jucat al doilea meci din etapa a patra a grupei A din Cupa EHF, Brest – Randers, înaintea lui clasamentul fiind: 1. SCM Craova 4 puncte (+7), 2. Brest 4 puncte (+1), 3. Kuban 4 puncte (-7), 4. Randers 2 puncte (-1). Sâmbătă, de la ora 18, SCM Craiova joacă ultimul meci de pe teren propriu în grupele Cupei EHF, contra franţuzoaicelor de la Brest Bretagne.