Prin intervenţia consilierului Marian Irinei, / Preţul mediu la grâu a rămas la fel ca anul trecut

0
108

Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, preţurile medii ale produselor agricole pentru  anul 2016, în vederea determinării veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole. Reprezentanţii judeţului au aprobat, totodată, şi preţul mediu/tonă de iarbă obţinută de pe pajişti pe anul 2016.

Având în vedere prevederile art 84 alin 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, pentru determinarea veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole, în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite  prin hotărâri ale Consiliilor Judeţene, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Aceste hotărâri se transmit Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice Judeţene, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din teritoriu. În acest context, Direcţia pentru Agricultură Dolj a comunicat propunerile preţurilor medii la produsele agricole pentru anul 2016. Comparativ cu anul trecut, preţul mediu la grâu, orz, porumb boabe, floarea soarelui a crescut.

Un calcul corect…

Consilierul judeţean Marian Irinei a avut o intervenţie foarte bună, la obiect, acesta a sesizat că preţul mediu propus la grâu pentru 2016, ar fi mai mare comparativ cu preţul propus pentru 2015. Direcţia pentru Agricultură Dolj a propus 0,65 lei/kg, cu 0,10 lei mai mult ca anul trecut. Bine argumentat, informat la virgulă, cu evoluţia preţurilor la cereale pe bursele internaţionale, consilierul liberal, Marian Irinei a demontat construcţia specialiştilor de la Direcţia Agricolă. „Nu se poate să avem un preţ mai mare la grâu. Este un dezastru pentru agricultorii doljeni. Trebuie să ne gândim bine ceea ce votăm. Este fluctuaţie şi pe bursele internaţionale. M-am interesat şi sunt convins că preţul se va stabili pe undeva în jurul sumei de 0,40 lei/kg. Propun să rămână şi anul acesta acelaşi preţ ca anul trecut, de 0,55 lei/kg. Facem un bine judeţului şi oamenilor care trăiesc din agricultură”, a  subliniat consilierul judeţean Marian Irinei. Consilierii judeţeni au fost de acord cu colegul lor, proiectul fiind votat în forma susţinută de consilierul liberal, preţul mediu la grâu rămânând 0,55 lei/kg.