Primăria Craiova: Nu mai suntem oraş martir!

2
981

Știrea a picat, pe nepusă masă, ieri, la şedinţa Consiliului Local Municipal Craiova. Când consilierul liberal Marinel Florescu a întrebat de ce au fost ridicate plăcuţele cu mesajul „Craiova, oraş martir”, care erau amplasate la intrările în oraş, administratorul oraşului, Radu Preda, a venit cu o declaraţie-şoc: pur şi simplu pentru că municipiul nostru nu mai este, din acest an, un oraş martir.

Interpelarea consilierului Marinel Florescu a venit la sfârşitul şedinţei, la punctul de întrebări şi interpelări, şi a sunat în felul următor: „Vreau să ridic problema plăcuţelor inscripţionate cu mesajul «Craiova, oraş martir». Au fost scoase de la intrările în oraş şi am vrea să ştim din ce motiv au fost luate. Eu ştiu că, începând din 2011, Craiova a fost declarată, prin lege, oraş martir. Aici, la Revoluţia din 1989, au fost morţi şi răniţi şi ne mândrim cu titlul acesta”, a spus consilierul Florescu, adresându-se autorităţilor aflate la prezidiu, respectiv cei doi viceprimari ai Craiovei, Dan Daşoveanu şi Mihail Genoiu, care au reprezentat executivul în lipsa primarului.

Scurt pe doi: nu mai suntem oraş martir

Replica a venit din partea administratorului oraşului, Radu Preda. Acesta a spus că, într-adevăr, plăcuţele cu pricina nu mai sunt la locul lor, fiind înlăturate de municipalitate deoarece Craiova nu se mai regăseşte pe lista oraşelor martire, în acest an. „Vă referiţi la plăcuţele pe care le-am montat noi în anul 2012. Acum s-a modificat legea şi municipiul Craiova nu se regăseşte în lege. Se fac demersuri din partea asociaţiilor de revoluţionari, dar, în acest moment, noi nu mai apărem cu sintagma de oraş martir. Cu părere de rău”. Pe cale de consecinţă, Primăria Craiova a decis să înlăture plăcuţele, care nu mai erau conforme cu realitatea.

Radu Berceanu: „Dacă este adevărat, mi se pare ciudat”

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, care a participat la revoluţia din Craiova şi s-a implicat total în recunoaşterea ulterioară a statutului de oraş martir, a fost extrem de surprins de această situaţie. Mirându-se de faptul că, odată acceptate, criteriile pot fi schimbate peste noapte, Radu Berceanu crede că, dacă ar fi adevărat acest lucru, Craiovei i s-ar face o mare nedreptate. „Craiova nu prea s-a trezit la timp, noi am început demersurile de recunoaştere mai târziu. Erau pe listă oraşe care nu au fost atât de lovite la revoluţie, ori la Craiova au fost bătălii adevărate. Ca să vă dau un exemplu, au intrat două maşini cu ruşi, marca Lada, dinspre Iugoslavia, iar la podul Filiaşi au fost oprite cu arme. Au fost răniţi şi duşi la doctorul Bondari, cunoscător al limbii ruse, care a stat de vorbă cu ei. Și aceştia au spus mai multe. Apoi au fost peste 20 de morţi şi foarte mulţi răniţi. Dacă este adevărat, mi se pare ciudat. Când s-a schimbat legislaţia, aşa, pe şestache? Cum să nu mai îndeplinim criteriile? Dacă ar fi să o luăm aşa, cu excepţia municipiului Timişoara, nici un oraş nu ar mai fi oraş martir. Mă voi interesa şi eu”, a spus fostul ministru Radu Berceanu.

Asociaţiile de revoluţionari nu ştiu nimic

Nedumerire şi la Asociaţia „22 Decembrie 1989 Avioane Craiova”. Secretarul asociaţiei, Dan Talpoş, a fost luat prin surprindere la aflarea acestui veşti, cu atât mai mult cu cât spune că a fost una dintre persoanele care au lucrat la dosarul pentru obţinerea acestui titlu. „Este prima dată când aud aşa ceva. Am şi lucrat, împreună cu inginerul Zvora Eugen la dosar în anul 2010, iar în 2011 a şi fost aprobat. Iar dosarul pentru obţinerea titlului se află la sediu asociaţiei noastre, la care eu sunt secretar, şi cuprinde toate argumentele. Sunt poze de la Avioane, din centrul oraşului, de la locurile unde au căzut toţi martirii oraşului, acolo unde se merge în pelerinaj în fiecare decembrie. Avem 26 de morţi, după cum scrie pe plăcuţa comemorativă de la Prefectură, dar noi am descoperit că au fost 30 de victime. Sunt şi peste 100 de răniţi, iar toate aceste lucruri ne dau dreptul să fim oraş martir”, a afirmat, ieri, Dan Talpoş, care a subliniat, în câteva rânduri, că trebuie să fie vorba de o greşeală a autorităţilor locale.

Autorităţile locale, suspectate de ignoranţă

Pierderea statutului de oraş martir i-a luat prin surprindere pe unii dintre revoluţionarii din Craiova. Întrebat de ce crede că s-a întâmplat ca municipiul Craiova să nu se mai regăsească pe listă, Jean Marinescu, director adjunct al OJPC Dolj şi revoluţionar, a spus că acest lucru nu poate fi adevărat şi că, mai mult ca sigur, este vorba de o neînţelegere la nivelul factorilor de decizie din Primăria Craiova. „Dacă s-a spus aşa ceva, s-a făcut o greşeală poate. Craiova a devenit oraş martir prin decret prezidenţial şi nu cred că este posibil să fie ştearsă de pe listă. Deci eu cred că este, totuşi, vorba doar o neînţelegere, iar Craiova este în continuare un oraş martir”. Pe această logică, spune el, municipalitatea ar trebui să repună plăcuţele la locul lor.

Până la lămurirea misterului dacă municipiul Craiova mai este sau nu un oraş martir, despre care vă vom ţine la curent, un lucru este cert: plăcuţele au fost înlăturate până la noi ordine. Se pare că, odată cu ele, a dispărut, de pe site-ul Primăriei Craiova, şi informaţia că municipiul este un oraş martir al revoluţiei din decembrie 1989.

2 COMENTARII

  1. autistul ăla de Preda sa se ducă la oi unde îi e locul.
    Craiova a fost declarat oras martir prin legea nr.235/2011 (monitorul oficial 864/2011). Legea e in vigoare ,nici vorba sa fie abrogată.
    Preda e un dobitoc daca a spus asa ceva

  2. LEGE nr. 235 din 5 decembrie 2011 pentru declararea municipiului Craiova, judeţul Dolj, Oraş-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989
    (la data 08-Dec-2011 actul a fost promulgata de Decretul 900/2011 )
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    Articol unic
    În semn de cinstire pentru cei 30 de morţi şi 64 de răniţi, pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, municipiul Craiova, judeţul Dolj, se declară Oraş-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989.
    Aceasta Lege este in viguare.

Comments are closed.