La Strasbourg / Mesaje negative în legătură cu limitarea mobilităţii în spaţiul european

0
117

În cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, deputatul Ionuţ Stroe, Şeful Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a  atras atenţia asupra apariţiei unor mesaje negative în legătură cu limitarea mobilităţii în spaţiul european.

Venite în contextul atacurilor teroriste de la Paris, mesajele populiste ale partidelor şi parlamentarilor europeni propun nici mai mult, nici mai puţin reintroducerea controalelor la frontierele statelor membre ale Uniunii Europene. ,,Uniunea Europeană a edificat, prin Acordul Schengen, un spaţiu al gestionării în comun a ameninţărilor transfontaliere, de natură să confere cetăţenilor accesul la o serie de beneficii şi să întărească, totodată, sentimentul de apartenenţă”, a subliniat parlamentarul doljean.

România trebuie să completeze spaţiul Schengen

În urma atacurilor teroriste, precum cel de la Paris, reprezentanţi ai unor grupări politice populiste au solicitat, în mesaje publice, introducerea controalelor la frontierele statelor membre UE, culpabilizând migranţii şi alte categorii aparţinând minorităţilor pentru frecvenţa îngrijorătoare a unor asemenea acte reprobabile.

În încheiere, deputatul Stroe a reiterat importanţa unei Europe unite şi tolerante, care îşi poate demonstra forţa doar prin menţinerea realizărilor de până acum, o Europă al cărei spaţiu Schengen ar fi incompletă fără România şi Bulgaria şi, în absenţa recunoaşterii dreptului la liberă circulaţie, pentru acele state din afara Uniunii Europene, care împărtăşesc valorile europene.