Comuna Maglavit se transformă pe zi ce trece

0
1375

La Maglavit, în fiecare an apar lucruri noi în comună, impresia fiindcă că localitatea își urmează o cale a sa, în care cuvilizațiaîși pune amprenta. Numai anul trecut investițiile Primăriei Maglavit s-au ridicat la suma de 13 miliarde de lei vechi, bani cu care s-au igienizat toate școlile din comună, a fost înlocuit acoperișul Căminului Cultural, au fost reabilitate mai multe străzi și s-a completat parcul de utilaje agricole. Tot în 2014, în imediata apropiere a primăriei a fost construită o sală de festivități pe care autoritățile se pregătesc să o pună în funcțiune chiar în acest an, cel mai probabil în toamnă când se sărbătorește ziua localității. Din primăvară se vor relua și lucrările de pictură la interiorul bisericii mânăstirii din Maglavit.   

Căminul Cultural al comunei Maglavit se găsește chiar în mijlocul localității și este o clădire care a fost renovată de curând. Aici autoritățile au amenajat un frumos muzeu al satului ce adăpostește piese de mobilier, obiecte de uz casnic, costume și țesături populare. Într-una dintre camere se păstrează obiectele personale ale lui Petrache Lupu, ciobanul din Maglavit care l-a văzut pe Dumnezeu  în trei rânduri, iar pe locul acela se află astăzi mânăstirea. Partea proastă era că acoperișul căminului era vechi și apa se infiltra la fiecare ploaie mai puternică. ”Am reparat  acoperișul Căminului Cultural pentru că aveam absolut nevoie. Altfel tot ce am renovat în ultimii ani risca să se distrugă. Acoperișul din țiglă era vechi, fusese construit ăn 1965, l-am dat jos și l-am înlocuit cu tablă Lindab”, a menționat primarul Ion Dinu. Lucrarea a costat 1,3 miliarde de lei vechi.

Parcul de utilaje agricole se mărește

Primăria Maglavit și-a propus să aibă un parc de utilaje agricole proprii cu care să desfășoare atât acțiuni de deszăpezire pe timpul iernii, cât și alte munci de curățire și întreținere a comunei. Anul trecut a fost achiziționat un tractor puternic care are și lamă pentru deszăpezire. „Utilajele pe care le avem le-am cumpărat cu banii de la APIA. Avem un izlaz comunal și primim subvenție, iar legea ne permite să cumpărăm doar utilaje agricole. Acum avem bani și pentru accesorii la acest utilaj, o cupă de încărcat și un motostivuitor”, a mai spus primarul Ion Dinu. Tractorul a costat 1,6 miliarde de lei, iar comuna mai dispune de un buldocastor cu lamă, autogreder și un tractor cu remorcă, toate achiziționate de primărie. Tot în acest an, localitatea s-a dotat și cu o sală de festivități nouă care a fost amenajată într-o clădire ridicată de la zero în imediata apropiere a sediului primăriei. Lucrarea s-a ridicat la valoarea de 700 milioane de lei vechi.

Ion Dinu

Lucrări de reabilitare la școli

Școlile din comună au fost în centrul atenției autorităților și în anul 2014, așa cum vor fi și anul acesta. Potrivit primarului, s-a cheltuit o sumă de 1 miliard de lei vechi numai pe lucrările de igienizare a celor șase unități de învățământ, dintre care trei școli și trei grădinițe. La Școala „Ștefan Ispas” s-a construit un gard nou, iar parcarea interioară a fost amenajată cu pavele. În total au fost cheltuiți 600 milioane de lei vechi pentru această unitate de învățământ. La școala primară din Maglavit s-a reabilitat remiza de lemne. ”Vrem să asigurăm condiții cât mai bune de studiu pentru copii din comună, motiv pentru care, în fiecare an, am acordat toată atenția noastră pentru unitățile de învățâmânt pe care le avem în localitate. Anul acesta vom continua să facem lucrări de acest gen acolo unde va fi nevoie”, a mai spus primarul Ion Dinu.

Mai multe drumuri au fost modernizate

Primăria a investit și în reabilitarea străzilor din comună care aveau nevoie de reparații. Pe strada „Gării” s-a turnat asfalt pe o lungime de 1 kilometru, lucrare care a costat 4,4 miliarde de lei vechi. O altă stradă care a fost modernizată este strada „Pieței”, acolo unde a locuit Petrache Lupu. Primăria Maglavit a reabilitat șanțul de colectare a apelor pluviale – lucrare care a costat 200 milioane de lei vechi – și a montat pavele – investiția ridicându-se la 400 milioane de lei vechi. „Apa intra în curțile oamenilor și am făcut șanțuri pentru colectarea surplusului. Este chiar strada pe care a locuit Petrache Lupu și am considerat că este și o datorie morală ca această stradă să arate într-un mod civilizat”, a mai declarat primarul Ion Dinu. Tot pavele au fost montate și pe Aleea Magazin, această lucrare ridicându-se la suma de 500 milioane de lei vechi.

Terenurile agricole, cultivate în totalitate

La Maglavitl, terenul agricol se cultivă aproape în totalitate. Există mai multe asociații, conduse de tineri, care cu bani de la Uniunea Europeană au reușit să-și achiziționeze și utilajele pentru munca câmpului. „Au contracte de arendă cu oamenii și nimeni nu este nemulțumit. Un procent foarte mic din toată suprafața agricolă a comunei – nu știu dacă este 1% – rămâne nelucrată, dar în rest tot pământul este cultivat. Avem și noi o contribuție aici pentru că nu există oameni care să nu-și fi primit proprietățile”, a mai spus primarul comunei Maglavit. Pe terenurile de aici se cultivă grâu, orz, rapiță, floarea-soarelui și porumb. Un avânt deosebit l-a luat creșterea animalelor, îndeosebi a caprelor. „Noi avem un izlaz comunal pe care nu am instituit nuici o taxă de pășunat. Este un lucru încurajator pentru oameni fiindcă fiecare crește oi și vaci în gospodării”, a spus primarul.

Biserica mânăstirii Maglavit, pictată pe jumătate

Maglavitul este însă cunoscut mai ales pentru mânăstirea din localitate, care, pe lângă legenda ciobanului Petrache Lupu, mai este și situată într-o frumoasă pădure de salcâm. Pe 8 septembrie, aici este mare sărbătoare pentru că are loc slujba pentru hramul bisericii care tocmai se construiește. Lucrările au ajuns la pictura interioară, jumătate din lăcașul de cult fiind realizată. Fresca inițială a fost înlocuită cu una nouă, realizată de un cunoscut pictor de biserici. Fiindcă a venit iarna și frigul se simte din plin pe malul Dunării, lucrările migăloase au fost sistate. Schelele au rămas în mijlocul bisericii și îi așteaptă pe pictori să revină la lucru în primăvară. Până atunci, slujbele se țin în paraclisul de la subsol care este foarte frumos amenajat. Mânăstirea este îngrijită în permanență de câteva măicuțe, care s-au stabilit aici în anul 2010.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU