Totul , pentru salvarea copiilor

0
249

România este unul dintre statele europene puternic afectate de migrația forței de muncă, fapt ce a condus la apariția unui fenomen specific, respectiv a categoriei ”copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”. Dificultățile cu care se confruntă copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate au fost evidenţiate în mod constant în ultimii ani, migrația economică a părinților afectând grav copiii rămași acasă, atât din punct de vedere al vulnerabilității lor emoționale, educaționale și sociale, cât și prin prisma nereprezentării legale în cazul plecării ambilor părinți/părintelui unic susținător. România continuă să fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor, 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii, mai mult decât adulții (34,5%)[1], fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. 

FOTO : salvaţi copiii

În ianuarie 2021, peste 286.150 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar, pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului școlar pentru anul 2019/2020 a fost de 1,3%, ceea ce înseamnă aproximativ 20.878 de elevi. Pentru a preveni și corecta abandonul școlar, Organizația Salvați Copiii lucrează direct în comunitățile vulnerabile și a dezvoltat un model integrat de stimulare a participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, model ce a fost  aplicat în parteneriat cu Școala Profesională ”Constantin Argetoianu”, în cadrul proiectului POCU/987/6/26/154649 dedicat elevilor din învățământul primar, gimnazial și secundar superior din comuna Argetoaia, județul Dolj. Proiectul a avut ca obiectiv îmbunătățirea competențelor profesionale în domeniul educației nonformale în sistem outdoor pentru 36 de cadre didactice angajate în unitatea de învățământ și stimularea participării la educație și reducerea riscului de părăsire timpurie a școlii pentru 321 de elevi din ciclul primar, gimnazial si secundar superior pe baza furnizării de programe de educație nonformală în sistem outdoor, cu accent pe elevii în situații vulnerabile. România rămâne o țară a șanselor inegale, în condițiile în care acest risc al sărăciei variază de la 19,9% în marile orașe la 30% în orașele mici și suburbii și atinge un îngrijorător nivel de 50,5% în mediul rural. Dar, cel mai dramatic este că sărăcia educațională se transmite între generații: transferul social este minim spre imposibil, adică un copil născut într-un mediu defavorizat va putea doar greu și cu eforturi supraomenești să își îmbunătățească viața”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. Principale rezultate obținute:

  • 36 de cadre didactice formate pe tematică educației nonformale în sistem outdoor;
  • 30 de elevi implicați într-un program interdisciplinar de tip educație remedială pentru prevenirea și tratarea analfabetismului funcțional;
  • 75de elevi implicați în cluburi, ateliere și cercuri pe domenii de interes (Educație prin mișcare, științele naturii și explorarea mediului, teatru și dezvoltare personală,  educație financiară,  etc);
  • 110 elevi participanți la sesiuni de educație pentru sănătate și implicați în intervenții destinate asigurării unui climat pozitiv în școli și prevenirii fenomenului de bullying. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.695.973,87 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 1.681.686,35 lei. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educație si competențe, Apel 987/6/26 – „Educație nonformală în sistem outdoor” și s-a desfășurat pe o perioadă de 15 luni, începând din 10 octombrie 2022.

Masă rotundă, în domeniu, la Şcoala Gimnazială “Decebal” din Craiova şi cadori pentru cei nevoiaşi

În acest context, pentru a contribui  la protecţia şi educaţia acestor copii, Organizaţia “Salvaţi Copiii!”  a implementat,  în perioada aprilie 2021 – decembrie 2023,  în judeţele Dolj şi Olt proiectul „Servicii de suport educational si psihosocial pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate”, cod SMIS 139633, proiect cofinanţat din Fondul Social European, alături de alte patru proiecte cu aceeaşi tematică în judeţele Galaţi, Vrancea, Constanta, Tulcea, Dâmboviţa, Vaslui, Vâlcea şi Hunedoara. La masa rotundă cu tema Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – bune practici de intervenţie şi aspecte legislative, au fost prezentate rezultatele proiectului, împreună cu propuneri şi recomandări de intervenţie . Evenimentul a avut loc, zilele trecute, la Şcoala Gimnazială ” Decebal” din Craiova. “Masa rotundă si-a  propus să reunească reprezentanți ai instituţiilor judeţene şi locale relevante, școlilor, organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media. De asemenea, la finelele unui an încărcat şi bogat în activităţi,  Centrul Regional de Voluntariat Craiova al Organizatiei “Salvati Copiii !” Filiala Dolj , prin voluntarii săi,  a participat la întâlnirea anuală, la care s-au depănat amintiri din acest  şi s-au stabilit planuri pentru 2024. Dupa două Campanii de recrutare , vom începe anul cu un nou training de formare pentru voluntari, privind lucrul cu cei mici , exemple de bune practici , reîmprospătarea bazei de date etc.;  s-au refăcut echipele de lucru pentru principalele proiecte : Drepturile Copilului si Ora de net. Campania “Ajută şi tu un copil de Crăciun” a stimulat comunitatea locală prin voluntari , iar donaţiile primite au mers în comunităţi din comunele Cetate şi Maglavit . Toţi  benficiarii Centrelor  de zi din Craiova şi din judeţ , peste 150 de copii si familiile acestora au primit suport material, constând în produse tradiţionale şi dulciuri, jucării , hăinuţe şi mullte zâmbete . Mulţumim tuturor celor care au oferit un sprijin spiriduşilor Moşului “, a precizat prof. Mihaela Carmen Stăncele, reprezentant al Filialei Dolj a “Salvaţi copiii!”.