Superstiţii şi tradiţii de Anul Nou

0
541

În noaptea care face trecerea dintre ani, românii respectă anumite superstiţii şi tradiţii. Una dintre ele spune că trebuie să faci cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Oamenii obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţână de usturoi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O altă superstiţie de Revelion este aceea ca atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă (nici măcar gunoiul!) deoarece odată cu el aruncăm afară din casă şi norocul. Şi pentru că tot vine vorba de bani, există şi superstiţia conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie când începe noul an. În caz contrar, vor rămâne datori întreg anul.

De asemenea, o binecunoscută superstiţie spune că prima persoană care va trece pragul casei pe 1 ianuarie ne va influenţa tot anul. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion, în timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casa este bărbat, anul va fi plin de noroc, iar dacă femeile intră primele, acesta va fi cu ghinion.

Conform tradiţiei populare, fetele nemăritate pun în ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr şi un ban. Dimineaţa, ele îşi vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească. De asemenea, la miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, permiţând astfel anului vechi să iasă, iar cel nou să intre.

Preluat mai nou şi de români, obiceiul sărutului sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de îndrăgostiţi. Aceştia cred că, astfel, vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul. Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu ori o altă culoare veselă, pentru a atrage toate energiile pozitive.

Mai mult, în noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie să doarmă, iar cine nu rezistă va fi somnoros tot anul. O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie să ai şi bani în buzunar pentru ca noul an sa nu te prindă sărac.

Românii obişnuiesc să consume peşte în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină şi uşoară în anul ce urmează. Pe de altă parte, carnea de pasăre este aducătore de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările de curte scormonesc pământul şi îl împrăştie, fapt corelat cu împrăştierea prosperităţii şi a binelui din casă.

În noaptea dintre ani, dar şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste. Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care românii le au în noaptea de Anul Nou, dar şi în prima zi a Noului An, colindele joacă un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neapărat amintite Sorcova şi Pluguşorul.

Totuşi, în noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorinţă şi să întâmpinăm anul ce vine cu speranţe mari. (Sursa: calendarulortodox.ro)