Stelian Bărăgan, viceprimarul municipiului Craiova: / „În 2019 le doresc craiovenilor să fie sănătoşi, să fie cumpătaţi şi să fie proactivi”

0
5386

Ne apropiem cu paşi repezi de ultima zi a anului 2018. Pentru administraţia craioveană nu a fost un an rău, dar, desigur, există şi neîmpliniri. S-a creionat bugetul pentru 2019, iar Primăria Craiova pare că s-a orientat pentru anul viitor să investească mai mulţi bani în educaţie. Anul acesta s-a terminat proiectul cu asfaltarea prin cartiere. La anul se vor construi grădiniţe şi se vor reconsolida licee. În primăvară, Colegiul Naţional Carol I va avea un nou bazin de înot modern şi se va trece la proiectarea şi reconsolidarea clădirii, unde au studiat generaţii întregi de intelectuali. Despre ce s-a realizat în 2018, dar şi despre ce ar dori craiovenii să se facă în oraşul lor, în 2019, am stat de vorbă într-un amplu interviu cu viceprimarul municipiului Craiova, Stelian Bărăgan.

La momentul acordării acestui interviu ne aflăm în perioada dintre Crăciun şi Revelion, aşa că o să începem cu o întrebare soft…unde v-aţi petrecut Crăciunul ?

De Crăciun am petrecut în familei, am fost două zile la ţară, în Gorj, aşa cum obişnuim de altfel să ne petrecem aceste sărbători. Când spun familie mă refer la soţia mea, la fiica mea şi la soacra mea, pentru că noi locuim împreună.

Moş Crăciun i-a adus fetiţei ceea ce şi-a dorit sau a încurcat scrisoricile ?!

 A fost un pic dezamăgită, pentru că deşi a scris o scrisoare cu ceea ce şi-ar dori, Moşul a încurcat puţin modelul păpuşii. Nu a avut de unde să ştie că de fapt sunt patru modele, şi nu i-a adus chiar modelul preferat. I-a mai adus şi un Lego şi un alt joc, şi până la final a fost bine…

Crăciunul copilului dumneavoastră diferă de cel pe care îl aşteptaţi când eraţi copil ?

Diferă…în primul rând, eu îl aşteptam pe Moş Gerilă….La noi cadourile erau cam toate la fel, pentru că era perioada aia comunistă, la fetiţa mea totul e diversificat, patru modele la o singură păpuşă, li se face reclamă la televizor, e totul diferit.

Dar sărbătorile erau aşteptate cu un interes mai mare atunci faţă de acum, se bucurau copiii mai mult…?

Da, erau altfel. Parcă s-a pierdut din farmecul lor, s-au pierdut şi din tradiţii, sunt mai comerciale acum. La noi, la ţară, a fost un pic altfel pentru că am avut zăpadă, încă nu s-a topit, dar aici, nu zăpadă şi nici o atmosferă extraordinară de Crăciun nu a fost.

Toate regiile au echipe de intervenţie în această perioadă

Dar în aceste zile, viceprimarul Stelian Bărăgan a avut şi probleme administrative de rezolvat ?! Au existat probleme în Craiova, v-au solicitat cetăţeniii sprijinul, s-a intervenit cumva în anumite cartiere ?

Am avut chiar în ziua de Ajun, când în cartierul Lăpuş, la o lucrarea execută de Termo, s-a făcut o groapă şi au căzut două maşini, dar împreună cu conducerea de la Termoficare, am trimis urgent acolo echipa de intervenţie, am ajutat la scoaterea celor două maşini, după care am semnalizat şi mai bine lucrarea. Să ştiţi că niciodată nu se lasă o astfel de groapă nesemnalizată, numai că, din păcate, indicatoarele se fură, aşa cum s-a întâmplat şi acum. Noaptea se fură cele mai multe din acestea….

Dar cum se procedează în aceste zile de sărbătoare, la cine pot să apeleze craiovenii dacă au vreo problemă ?

Există câte o echipă de intervenţie, una la Termoficare şi alta la Compania de Apă Oltenia, cam aici sunt cele mai multe solicitări. Dar şi celelalte regii şi-au făcute pe timpul acestor sărbători câte o echipă de intervenţie, astfel încât să nu fie probleme şi atunci când cetăţeanul semnalează ceva să putem să răspundem rapid.

Ca om de administraţie, ce aţi pune la capitolul „realizări în 2018”…? Şi nu mă refer desigur, doar la dumneavoastră. Ştiu că lucraţi  într-o echipă la Primăria Craiova.

Mulţumirea mea sufletească este că tot ceea ce ne-am propus ca grup de consilieri PSD, atunci când s-a făcut bugetul, şi anume, să terminăm ceea ce a început fostul edil, doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu , asfaltarea dintre blocuri, am dus la bun sfârşit. Ne-am propus iniţial cinci cartiere şi am reuşit să le închidem pe toate. Un alt proiect pe care ni l-am propus tot aşa la nivel de consilieri PSD, a fost asfaltarea a 6 străzi, toate solicitate de către cetăţeni, inclusiv strada Putna, şi le-am închis şi pe acestea. Şi o altă mulţumire a mea sufletească a fost că am reuşit să ducem la bun sfârşit proiect CRAFT, în colaborarea cu Universitatea din Craiova şi compania americană Ford. Acel proiect de antreprenoriat social, care cred eu că este un succes.

Relaţionarea cu cetăţenii…veriga slabă

Dar ce nu aţi realizat în anul care se încheie ? Ce nu merge aşa cum ar trebui să meargă ? Care este nemulţumirea viceprimarului municipiului Craiova ?

Relaţionarea cu cetăţenii. Nu reuşim să aflăm repede probleme din cartiere, probleme cu care se confruntă oamenii. Deşi avem şi telefonul cetăţeanului şi pagină de facebook, deşi am făcut şi un grup pe whats up, tot nu reuşim să ne punem la punct cu agenda cetăţeanului. Pe telefonul cetăţeanului primim reclamaţii de la craiovenii vârstnici, iar pe online, de la cei tineri.

Care au fost problemele pe care cetăţenii Craiovei vi le-au semnalat pe parcursul anului 2018 ?

Eu răspund de telefonul cetăţeanului. Întotdeauna, la ora 9.30 dimineaţa este făcută lista cu toate sesizările, le preluăm şi în 24 de ore încercăm să răspundem la solicitări. Fie rezolvăm problema, fie găsim soluţia şi stabilim termenul până la care putem să răspundem. Foarte multe dintre sesizări vin din cartiere : pom căzuţi, câini, gropi, locurile de joacă, anumite intersecţii care nu sunt semnalizate sau semafoare care nu funcţionează, gunoi neridicat la timp, pe Salubritate am avut foarte multe sesizări. Cam peste 80% dintre reclamaţii sunt pe RAADPFL, 20% pe celelalte regii. Dintre celelalte regii, la Compania de Apă sunt mai multe sesizări.

În 2019 : Autobuze şi tramvaie noi şi moderne

Care va fi proiectul sau proiectele de anvergură ale municipiului Craiova în 2019 ?  Cu ce îi veţi surprinde pe craioveni ?

Eu sper ca în 2019 să finalizăm proiectele pe fonduri europene, pentru că sunt nişte proiecte frumoase şi interesante pentru comunitatea noastră şi eu care am lucrat numai cu fonduri europene la Universitate, cam ştiu despre ce este vorba. De când am ajuns în această funcţie am scris două proiecte pentru muncipalitate, s-au şi aprobat. Avem două proiecte, se referă la dotarea RAT-ului cu tramvaie şi autobuze noi şi moderne şi cred că prin această investiţie oraşul îşi va schimba şi mai mult faţa.

Circulaţi cu mijloacele de transport în comun ?! Circulaţi de regulă, circulaţi doar ca să verificaţi ce mai trebuie făcut sau nu obişnuiţi să mergeţi cu autobuzul sau tramvaiul ?

Am circulat şi eu zi de zi când eram la Universitate… dar acum, recunosc, o fac mai rar. La trei luni, împreună cu Sorin Manda, administratorul oraşului, ne urcăm atât în autobuze, cât şi în tramvaie. Sunt trasee care arată foarte bine, condiţii decente, curăţenie, internet, dar şi trasee care arată foarte rău…La capitolul tramvaie stăm prost, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, cu proiectele depuse pe cele două Axe, să reuşim să achiziţionăm autobuzele şi tramvaiele pe care ni le-am propus.

Înţeleg că la anul vom avea mijloace de transport noi – nouţe. Dar ce aţi constatat când aţi circulat cu autobuzul, de exemplu, la cetăţean, că şi acolo e problemă….?

În primul rând nu suntem ordonaţi. Nu mă refer acum la un anume cetăţean, la noi toţi. Dacă noi am fi un pic mai ordonaţi, şi tramvaiul şi autobuzul ar rezista şi mai mult şi ar fi şi mai curate. Din păcate, nouă ne lipseşte educaţia, nu suntem grijulii cu bunul public. De fapt acest bun este al nostru, al tuturor, când îl stricăm, de fapt nu stricăm bunul statului, ci bunul nostru comun, noi suferim după. Este greu să conştientizăm. La tinerii din ziua de astăzi am văzut lipsa aceasta de educaţie, eu vin din altă generaţie, şi de asta spun că parcă am fost mai grijulii.

Mai mult om de administraţie şi mai puţin om politic

Sunteţi mai mult un om de administraţie sau mai mult un om politic ? Cum vă vedeţi…?

Nu cred că politic, cred că sunt mai mult un om de administraţie, pentru că mie îmi place să fac, sunt mai practic. Omul politic e mai teoretician. Dar politica are legătură cu administraţia, pentru că fără sprijin politic nu poţi să faci mare lucru. Oricât de deschis ai fi, oricât de mult ţi-ai dori să faci ceva administrativ, fără un ajutor pe linie de partid nu poţi.

Apreciez sinceritatea dumneavoastră…Dar dacă aţi putea ce aţi schimba în politica asta a noastră românească ?!

Sistemul de valori….Aş investi mai mult în educaţie. Dovadă că în 2019 ne-am propus să investim mai mult în educaţie. Şi am pus bani mai mulţi în buget pentru acest domeniu, inclusiv să construim două grădiniţe şi să reabilităm vreo 6 licee. În turul de forţă pe care l-am făcut anul acesta, la deschiderea anului şcolar, am constatat că administratorii clădirilor, nu directorii, pentru că directorii se schimbă, administratorii nu sunt responsabili cu bunul pe care îl au în administrare, din păcate. Nu este normal să-i atrag eu atenţia că nu şi-a tăiat iarba din faţa clădirii sau că ar fi putut să vopsească, să văruiască un perete. Eu cred că ar trebui rotite aceste funcţii sensibile şi administratorul este o funcţie sensibilă, deşi nu lucrează cu banii. Nu se poate să te duci în incinta unei clădiri şi să găseşti cinci uşi de un fel, patru de alt fel şi vopsite în culori diferite. Le lipseşte gândirea, nu au un proiect. Sunt unităţi şcolare care arată bine şi acolo e clar că avem un management foarte bun, cu un administrator la fel de bun care face o echipă pe cinste cu managerul şcolii sau liceului respectiv.

Aţi fi de acord ca acolo unde treaba merge bine, echipa managerială să nu se mai schimbe chiar dacă se schimbă partidul de guvernământ ?!…La noi e ceva obişnuit, dacă se schimbă partidul, schimbăm şi directorii unităţilor şcolare. Nu e nimic nou sub soare.

Eu sunt de această părere. Nu trebuie schimbaţi. Omul sfinţeşte locul şi dacă o face bine nu trebuie schimbat indiferent de la ce partid ar fi. În turul de forţă pe care l-am făcut nu am găsit 15 directori, militanţi politici, nu i-am văzut pe la partid, dar sunt directori foarte buni. Şi i-am felicitat. Pe aceşti oameni eu nu i-aş schimba. I-aş muta şi pe alte licee, ca să implementeze reţeta de succes şi acolo…Dar asta e o altă discuţie. Sunt unii manageri care fac lucruri mari cu puţini bani şi pentru care am toată stima.

La Colegiul Carol I, un bazin de înot

E foarte interesant ceea ce ne spuneţi…Să continuăm atunci pe aceeaşi linie. Ce facem cu Colegiul Carol I ?

Din ceea ce ştiu eu, în acest moment s-a finalizat licitaţia pentru reactualizarea studiului de fezabilitate şi se trece în 2019 la proiectare şi execuţie. Dar noi investim în continuare în Colegiul Carol I. Reconsolidăm bazinul de înot, undeva în luna mai îl vom inaugura. Conducerea a solicitat redeschiderea acestui bazin şi cred că va ieşi o lucrare destul de frumoasă. Noi am vizitat şantierul de acolo de câteva ori, treaba merge bine, dar cel care este foarte implicat este managerul Colegiului. Din câte ştiu eu, ei mai vor acolo câteva clase de informatică. Şi am prins şi investiţia asta în bugetul din 2019 ca să-i putem să-i ajutăm.

Am înţeles la ce să ne aşteptăm administrativ în 2019, dar din punct de vedere politic, cum îl vedeţi…?

Un an agitat, avem două rânduri de alegeri şi sunt două luni care ne vor bloca, plus alte două luni de campanie. Pentru noi, ca oameni de administraţie, partea asta cu alegerile nu reprezintă un moment de bucurie, din contră, înseamnă stagnare. Cred că vom avea o campanie pe on line pentru alegerile europarlamentare, pe facebook şi pe alte reţele de socializare, iar la cele prezidenţiale, se va merge mai mult pe varianta   door to door.

De la Ion Iliescu, România nu a mai avut un preşedinte social-democrat. Credeţi că a venit timpul  să avem şi un preşedinte de stânga ?

Anul 2020 este anul schimbării. Din experienţa mea politică, cred că până în acest moment nu au votat românii şi a ieşit de fiecare dată ceea ce a trebuit…

Nu a votat românul, că nu s-a prezentat sau a votat altcineva în locul românului ?

Nu s-a prezentat la vot. Trebuie să avem candidaţi care să-i scoată pe români la vot. Eu cred că ar fi timpul să mai avem şi un candidat social-democrat în fruntea ţării. Cred că s-ar schimba nişte lucruri pentru că noi ne gândim mai mult la cetăţeani. Social-democraţia cam asta înseamnă, suntem mai umani. Poate că nu s-au făcut foarte multe investiţii în ultimii trei ani, dar sunt români care au ceva mai mulţi bani în buzunar. Acum cinci ani sau şase când s-au luat 25% din salariu, eu nu mai aveam din ce să-mi plătesc rata, iar ca mine au fost foarte mulţi români. Nici noi nu facem toate lucrurile cum trebuie, ei şi ăsta un adevăr, dar ne gândim un pic mai mult la oameni.

Problema noastră e pe partea economică

Să ne întoarcem totuşi la Craiova. Sunteţi mulţumit de modul în care a fost îmbodobit oraşul de sărbătorile de iarnă ?

Pretenţiile cetăţenilor au cam crescut de la momentul preluării mandatului de primar de către doamna Olguţa Vasilescu. Domnia sa a ridicat ştacheta şi de la an la an, s-au văzut nişte lucruri. Noi, anul acesta a trebuit să nu coborâm ştacheta şi să ne menţinem cel puţin la acelaşi nivel. Eu cred că oraşul arată frumos, acum de sărbători. Cea care s-a implicat cel mai mult a fost doamna Delia Ciucă, directorul executiv al Primăriei pe Servicii, care a venit cu propria proiecţie şi cred că a făcut un lucru bun. Am fost în Sibiu, am fost la Timişoara, în Oradea, în aceeaşi perioadă, când montau şi ei şi montam şi noi. Acum, poate sunt subiectiv, dar oraşul nostru arată mai bine.

Cred că problema noastră e pe partea economică, pe atragerea de investitori. Cum stăm şi ce speranţe avem să vină investitorii şi să şi rămână…? Că avem ceva probleme şi cu plecatul unora, care abia s-au aşezat în zonă.

Cred că am început puţin cu stângul. Înainte s-au direcţionat mulţi investitori către Vest şi au lăsat Oltenia mai la coadă. Toate investiţiile se duceau către Cluj, Arad, Oradea…şi la noi mai nimic. Ce pot să spun este că High Tech Parc este aproape plin, adică vin investitori şi la Craiova, dar în alte regiuni au venit cu mult timp în urmă. Însă acum se pune problema forţei de muncă. Pentru că există un deficit foarte mare. Prin Oltenia s-ar mai găsi, dar nici aici ca altdată şi acest lucru ni-l confirmă angajatorul Ford, care nu reuşeşte să angajeze 1700 de muncitori. Dar în celelalte zone este şi mai greu.

Dar ce ar trebui să facem să încurajăm forţa de muncă să nu mai plece din România ?

În primul rând să ridicăm grila de salarizare, mai ales la privat. În acest moment, există o discrepanţă între salariul de la stat şi cel de la privat. E un adevăr. Noi suntem renumiţi de exemplu în Oltenia în domeniul construcţiilor, mai ales al construcţiilor metalice. E un atuu al nostru.

Dar nu e şi un paradox…???!!! Statistic se spune că Oltenia e una din cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, dar se construieşte foarte mult în Craiova, vedem blocuri care se ridică prin toate cartierele, presupun că e cerinţă, că altfel nu aş vedea de ce să se construiască, supermarket-urile sunt pline, mai ales în perioada asta şi în parcări vedem numai maşini de lux, chiar câte două pe familie….Cu ce bani…?! De unde vin banii…??!!

În primul rând este o putere mai mare de cumpărare. Românii au mai mulţi bani. Pe de altă parte, românii cheltuiesc mai mulţi bani decât economisesc. Consumul a crescut, asta e cert. În Craiova s-a construit în 2018 cu 15% mai mult ca în 2017, ăsta e un indicator care ne spune ceva şi despre piaţa imobiliară, dar şi despre producţia materialelor de construcţii. Cu toate acestea, În Craiova avem un deficit de locuinţe.

La Universitate există reguli…le-am aplicat şi aici

Nu aţi venit de acasă la Primărie, pentru cine nu vă cunoaşte. Aţi venit din mediul universitar. V-a ajutat această experienţă în administraţie?

Foarte mult. Pentru că la Universitate există nişte reguli şi nu le încalci niciodată. Acele reguli m-au format şi pe mine şi le-am impus şi aici. Iniţial, nu au fost primite foarte bine, dar acum se aplică. Regulile sunt foarte stricte. Atâta timp cât lucrezi pe reguli, nu ai cum să greşeşti. Încalci regulile, ne despărţim. Aşa cred eu că e corect.

Colaboraţi bine cu tinerii din PSD. Aţi punctat acolo vreun tânăr pe care peste ceva ani să-l vedeţi chiar lider…??!!!

Avem o organizaţie de tineret foarte bună, ea a crescut foarte mult, acum ei trebuie să-şi stabilească un sistem de valori. Până acum noi am urmărit să fim numeroşi, de acum înainte trebuiesc punctate valorile. Nu este suficient să fim mulţi, e important să fim şi buni. Sunt câţiva tineri valoroşi, mai trebuiesc şlefuiţi, am avut discuţii şi cu Claudiu ( n.r Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj) şi cu Alexandra ( n.r Alexandra Presura – preşedinta Organizaţiei de Tineret) şi cred că partidul are viitor. Şi acum îi trimitem peste tot, îi scoatem în faţă. Eu şi la PES i-am recrutat tot pe sistem de valori şi apoi pe sistemul politic.

Tinerii vin către partid ştiind ceea ce înseamnă doctrina social-democrată sau doar din dorinţa de a face parte dintr-o asociaţie, să zicem….?

Nu, habar nu au. Din păcate sunt oameni în partid care nu cunosc doctrina social-democrată. Nu cred că aceşti tineri ştiu ce diferenţiază doctrina PSD de cea a PNL, care e diferenţa între social-democraţie şi liberalism…nu, din păcate, desigur…Ei vin după un cerc de prieteni, după interes, din dorinţa de socializare, vin că aşa merge turma. Sunt foarte puţini cei care ştiu ceea ce îşi doresc. Înainte se mai făceau şcoli politici, se mai pregăteu tinerii, chiar înainte să intre în politică.

„Ion Călin şi Claudiu Manda sunt mentorii mei”

Dar pe dumneavoastră cine v-a adus în politică…?

Eu am intrat în politică în 2003, la recomandarea deputatului Ion Călin şi a lui Claudiu Manda, asta după o întâlnire cu Victor Ponta.

Din 2003…..adică, sunteţi în PSD de peste 15 ani de zile. Asta înseamnă că nu aţi dezamăgit, ceea ce este foarte bine….

Victor Ponta a venit la organizaţiile studenţeşti şi a spus că ar vrea să facem un proiect, în care fiecare lider din structurile studenţeşti care termină să vină la noi vicepreşedinte. El a vrut doar lideri. A reulit doar în 10 judeţe, s-a făcut chiar şi un protocol, noi am solicitat şi un deputat, aşa a ajuns Nicolae Bănicioiu deputat, care era preşedintele Organizaţiei de Tineret a PSD la vremea respectivă. Atunci, Ion Călin a spus că dacă tot s-a venit cu ideea aceasta a infuziei din parte studenţească, atunci să se direcţioneze către trei consilieri onorifici din rândul tinerilor la Prefectură şi trei la Primărie.  Îmi aduc aminte că domnul Vasile Bulucea a fost mai puţin receptiv la această iniţiativă, ne ţinea pe la uşă, apoi ne-a acceptat, în timp ce domnul Ion Călin ne-a luat cu domnia sa peste tot, din prima zi. Din păcate, astăzi nu se mai face recrutarea ca altă dată, ceea ce se vede…

  Da….din păcate, trebuie să încheim aici interviul nostru. Ce le transmiteţi craiovenilor, aşa la cumpăna dintre ani ?

 Să fie sănătoşi, să fie cumpătaţi şi în 2019 să fie proactivi. Doar împreună cu cetăţenii putem să dezvoltăm comunitatea. Acolo, unde trăieşte fiecare, el ştie cel mai bine ce mai este de făcut. Îi invităm şi îi încurajăm pe craioveni să se implice dar nu după ce se termină proiectul sau investiţia, ci înainte sau în timpul lucrărilor. Şi îi anunţăm pe această cale că începând cu 2019 avem şi buget participativ, în care ei pot să-şi aplice propriile idei, să-şi creioneze câteva idei şi să li se finanţeze proiectul pe zona respectivă. Ideea a fost preluată de la Cluj de domnul primar şi cred că o putem aplica şi noi aici, la Craiova cu succes.

Vă mulțumim frumos  și vă urăm și noi LA MULȚI ANI !