Derapajele unui ins ajuns managerul Filarmonicii „Oltenia”

0
626

În ultimul an, de când este managerul Filarmonicii „Oltenia”, despre Gabriel Zamfir s-a scris şi s-a vorbit mult. Şi nu datorită vreunor performanţe profesionale, ci din cauza unor derapaje comportamentale. Acuzat că a plagiat pasaje întregi în proiectul de management cu care a câştigat conducerea acestei instituţii, organizator al evenimentului „Maria Tănase Symphonic” pentru care a plătit 300.000 lei şi a vândut doar 229 de bilete la Sala Polivalentă din Craiova, ce dispune de peste 4.200 de locuri, autor al afirmaţiei – postată pe propria pagină de socializare –  că mamele participante la protestele de 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, merită „măcar un glonţ în cap”, Gabriel Zamfir a continuat să rămână în funcţie până azi.  Greu de spus de ce…

Imposibil de explicat ar fi dacă situaţia ar rămâne neschimbată şi după incidentul din 20 decembrie 2018, când l-a agresat verbal şi fizic pe un angajat al Filarmonicii „Oltenia”. Într-o criză de furie, Gabriel Zamfir a ţipat la dirijorul Ivan Iliev, i s-a adresat în repetate rânduri spunându-i „nesimţitule”, apoi a vrut să-l scoată cu forţa afară din birou. Anticipând o atitudine agresivă, întrucât nu este prima dată când managerul are un astfel de comportament în cadrul instituţiei, muzicianul a înregistrat întregul incident cu telefonul mobil. 

Făcută publică în exclusivitate pe site-ul cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, înregistrarea audio a ajuns şi la autorităţile locale, odată cu sesizarea depusă de Ivan Iliev. „Vă asigur că, dacă managerul a greşit, pleacă, pentru că este la a treia abatere şi eu nu mai stau cu el la discuţii. Nu admit astfel de comportament!”, a declarat viceprimarul Stelian Bărăgan.

Pe 20 decembrie 2018, înainte de prânz, Ivan Iliev – care îşi desfăşoară activitatea la Filarmonica „Oltenia” din vara anului 2015, având funcţia de consultant artistic şi atribuţii de dirijor al Orchestrei de Cameră a instituţiei – a fost convocat în biroul managerului Gabriel Zamfir, pentru a da socoteală despre o întrebare apreciată ca incomodă, pe care a adresat-o contabilei-şefe. „Domnu’ consultant artistic, dvs. cunoaşteţi fişa postului dvs.?”, se aude în înregistrare cum managerul îl întreabă, cu superioritate, pe muzician. „Foarte bine, da!”, răspunde Ivan Iliev. „Scrie cumva că aveţi post de conducere pe undeva?”, continuă managerul. „Nu”, vine răspunsul. „În calitate de ce vă duceţi dvs. la contabilul-şef? (…) În continuare dvs. nu înţelegeţi, cât încă sunteţi în instituţia asta, de unde daţi de mâncare la copilu’ de-acasă, că nu vă puteţi pune de-a doua instituţiei?”, îi spune Zamfir pe acelaşi ton.

Replicile, acuzele şi ameninţările se rostogolesc timp de aproximativ patru minute, pentru ca apoi situaţia să degenereze: pe de o parte Ivan Iliev cere colaborare şi afirmă că termenul de management este greşit înţeles în această instituţie publică, iar pe de altă parte Zamfir îi propune ironic să concureze în 2020 (n.r. – când îi va expira mandatul) pentru obţinerea funcţiei de manager al Filarmonicii craiovene. „Domnu’ Iliev, atâta vă spun pe sfârşit de an: domne, vedeţi-vă de atribuţiunile fişei postului dvs., că, dacă nu, lucrurile se vor schimba începând cu 1 ianuarie! Credeţi-mă! (…) Vă anunţă managerul instituţiei că dvs. sunteţi în plus în instituţia asta! Deci dvs. nu aveţi o utilitate în instituţie!”, mai spune Zamfir, iar tonul său urcă până ajunge la ţipete. În înregistrare se aude şi cum managerul dă cu pumnul în masa de pe care sar ceşti ori pahare şi, culmea, tot el îi strigă interlocutorului său: „Domne, tu nu ţipi la mine!”.

Ceea ce urmează este halucinant: „Ieşi în momentul ăsta de la mine din birou! Ieşi! Hai, ieşi odată!”, strigă cât poate Zamfir. Întrebat de Iliev de postul de dirijor pe care i l-a promis, acesta răcneşte: „Păi tu eşti dirijor, bă? Bă, tu eşti dirijor? Eşti trompetist, bă, n-ai diplomă! Ieşi afară de la mine din birou! Ieşi în momentul ăsta!”, urlă Zamfir, iar furia sa creşte în momentul în care Iliev îi spune: „Nu poţi să te comporţi în modul ăsta! Mă duc la Poliţie! (…) Cine eşti tu? Ai venit aici de pe stradă, niciodată n-ai fost într-o instituţie de cultură!”. În înregistrarea audio se mai aude cum Zamfir încearcă să îl scoată cu forţa din birou şi continuă să ţipe la el: „Bă, io am venit de pe stradă? Nu îţi este ruşine, nesimţitule! Ieşi afară de la mine din birou! Nu îţi este ruşine? Nesimţitule care eşti nesimţit de nu ştii să vorbeşti! Hai, ieşi! Chiar nu îţi este ruşine? Nesimţitule care eşti nesimţit să îmi spui tu mie că am venit eu de pe stradă!”.

În aceeaşi zi în care a avut loc incidentul, Ivan Iliev a depus o sesizare la Primăria Craiova, în care expune cele întâmplate şi solicită luarea „măsurilor legale cuvenite”. „Menţionez că nu este primul caz de hărţuire şi de ameninţare la adresa mea din partea managerului instituţiei”, mai precizează acesta în sesizare. Ivan Iliev a povestit pentru „Cuvântul Libertăţii” că totul a pornit de la o întrebare adresată, în aceeaşi zi, contabilei-şefe, referitoare la două instrumente muzicale despre care a aflat din mass-media că vor fi reparate. „Am întrebat care sunt instrumentele. N-am întrebat nimic de costuri, ca să îmi ies din atribuţiile mele”, a spus dirijorul. Nu a primit vreun răspuns, ci, câteva minute mai târziu, telefonul de convocare în biroul managerului, pentru a da socoteală de întrebarea pusă. Iliev nu se declară însă surprins de comportamentul agresiv al acestuia. „Mi-am dat seama în timp că este o persoană violentă. E cunoscută afirmaţia sa despre mamele de la protest care ar merita împuşcate… Nu respectă persoanele şi nu are decenţa să recunoască atunci când greşeşte. Totuşi, provine dintr-o familie de preoţi…”, a declarat Iliev, afirmând că a decis să pornească înregistrarea când a intrat în biroul managerului anticipându-i reacţia şi pentru a se proteja. Martoră la întregul incident a fost contabila-şefă Olga Costescu. „Era acolo să se plângă de faptul că eu mi-am încălcat atribuţiile. Ea s-a speriat, s-a blocat şi a privit la el şocată. Nu a încercat să intervină”, a relatat muzicianul.

Ivan Iliev mai spune că şi în trecut au existat discuţii conflictuale cu managerul: «La sfârşitul lunii noiembrie iar m-a chemat în birou. M-a abordat cu expresia „ce mama dracului” fac eu. A fost o discuţie tot despre atribuţiile din fişa postului, în care a ridicat tonul», a povestit acesta. „Am fost ameninţat că, dacă mă prezint ca martor în procesul unei foste colege care se judecă în prezent cu Filarmonica, să o fiu dat afară, că mă pun împotriva instituţiei”, a povestit Ivan Iliev despre o altă confruntare cu Gabriel Zamfir. Muzicianul susţine că, în schimbul neprezentării sale în instanţă, managerul i-a promis obţinerea postului de dirijor. «Instituţia de cultură Filarmonica „Oltenia” nu este privată. Este o instituţie publică şi totul trebuie să fie transparent. Orice persoană are dreptul să pună întrebări şi să primească răspunsuri, pentru că aici sunt banii fiecăruia din taxe», consideră Iliev, care în prezent se află în proces de consultare cu avocatul său pentru a decide calea pe care o va urma în continuare.

***

Contactat telefonic a doua zi după incident, viceprimarul Stelian Bărăgan a declarat că ştie despre cele petrecute la Filarmonica „Oltenia” şi că informat a fost şi primarul Mihail Genoiu, dispunându-se deja constituirea unei comisii de anchetă, cel mai probabil cu data de 27 decembrie 2018. «Am primit sesizarea domnului Ivan Iliev, am avut o discuţie şi cu dl primar şi vom porni o anchetă. Se va constitui o comisie, să vedem ce s-a întâmplat, de fapt. Am avut o discuţie şi cu dl director Gabriel Zamfir şi mi-a spus că dl Iliev ar fi venit şi l-ar fi agresat. Cine a greşit va părăsi instituţia. Dacă a greşit dl consultant artistic, va intra în comisia de disciplină. Dacă a greşit dl manager, eu o să îi cer demisia, pentru că nu e normal un astfel de comportament. Cel puţin cât timp se află în coordonarea mea, eu nu sunt de acord cu aşa ceva şi se pare că şi dl primar e în asentimentul meu. Fiind sărbătorile acum, comisia se va forma cu data de 27 decembrie. Vă asigur că, dacă managerul a greşit, pleacă acasă, pentru că este la a treia abatere şi eu nu mai stau cu el la discuţii. Nu admit astfel de comportament!», a spus Bărăgan.

 

 

  • La scurt timp după ce proiectul de management cu care a câştigat concursul pentru funcţia de conducere a Filarmonicii „Oltenia” a fost publicat pe site-ul Primăriei Craiova, Gabriel Zamfir a fost acuzat de plagiat: pasaje întregi au fost copiate din proiecte mai vechi ale fostului manager Vlad Drăgulescu, dar şi ale fratelui său, Antoniu Zamfir, manager al Operei Române Craiova. Ca dovadă, în proiectul de management pentru perioada 2017-2022, Zamfir vorbeşte de obiective pentru 2013-2015, iar în alte fragmente privind viziunea sa asupra Filarmonicii „Oltenia” face referire la „teatru” şi compartimentul de „balet”.
  • O artă e şi managementul, însă nu tocmai pe înţelesul lui Gabriel Zamfir… În 5 mai 2018, acesta a organizat la Sala Polivalentă din Craiova concertul „Maria Tănase Symphonic”, avându-i protagonişti pe Loredana Groza, Emilia Dorobanţu şi Dinu Iancu Sălăjanu. Ce a lipsit evenimentului a fost tocmai… un public pe măsura capacităţii sălii, care dispune de peste 4.200 de locuri numai în tribune, şi sumei investite, de 300.000 lei! Potrivit informaţiilor puse la dispoziţia cotidanului „Cuvântul Libertăţii” în urma unei solicitări în baza legii privind liberul acces la informaţii, Filarmonica „Oltenia” a vândut pentru acest concert doar 229 de bilete, încasând în total 12.005 lei, şi a distribuit 2.227 de invitaţii! Ceea ce înseamnă că, şi în aceste condiţii, sala a fost pe jumătate goală. Mai mult, Zamfir şi-a asumat ca premieră acest eveniment, omiţând voit că Filarmonica „Oltenia” a organizat, pe data de 25 septembrie 2015, când manager era Vlad Drăgulescu, tot la Sala Polivalentă din Craiova, concertul „Maria Tănase Simfonic”, care i-a adus pe scenă pe aceeaşi Loredana Groza şi pe membrii Cvartetului de coarde „Bălănescu”! Un succes, de altfel, aplaudat de aproximativ 5.000 de spectatori, despre care nu s-a amintit o vorbă în materialele de promovare din 5 mai 2018.
  • Într-un comentariu pe Facebook, din august 2018, Gabriel Zamfir a spus că mamele care îşi duc copiii la mitinguri ar merita măcar un glonţ în cap. «Un mare respect pentru acei jandarmi şi măcar un glonţ în cap acelor asa-zise „mame” care au ieşit cu copiii în braţe la proteste deşi se ştia că nu e un protest paşnic aşa cum ar trebui sa fie în democraţie. Dar deh nu avem aceeaşi definiţie pentru „democraţie”», a scris Zamfir pe reţeaua de socializare. Oamenii l-au sancţionat dur în sute de mesaje. Unul a venit chiar de la ministrul Culturii de la vremea respectivă: „Asemenea atitudini şi vocabular nu pot fi acceptate în România de astăzi, ele amintind de cele mai negre momente prin care a trecut poporul nostru în secolul trecut. Nu pot iniţia măsuri administrative împotriva acestui domn, întrucât Filarmonica din Craiova nu se află în subordinea ministerului pe care îl conduc. Îmi permit, însă, la rândul meu, să-i sugerez o demisie de onoare”, declara George Ivaşcu, citat de pressone.ro.

 

Gabriel Zamfir (35 de ani) are studii universitare de teologie la Craiova şi de muzică la Bucureşti, în 2011 finalizând şcoala doctorală cu o teză în muzicologie, sub coordonarea prof. univ. dr. Gheorghe Oprea. Din 2007 este cadru didactic la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova. Între timp, a mai fost artist liric la Teatrul Liric „Elena Teodorini” (azi, Opera Română Craiova), director la câteva SRL-uri cu activitate în domeniile telefoniei mobile şi brokerajului, arhidiacon onorific în Mitropolia Olteniei, a fondat şi manageriat Ansamblul Folcloric „Doina Olteniei”. În 2016 a candidat la Primăria Craiova, din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) – Filiala Dolj.

 

Născut în Bulgaria, Ivan Iliev (49 de ani) este absolvent al cursurilor universitare la Academia de Muzică din Sofia şi al celor postuniversitare în S.U.A., ca licenţiat al Universităţii din Indiana. De asemenea, a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea de Stat din Louisiana, unde a şi deţinut funcţiile de manager şi dirijor secund al orchestrei. Este autorul cărţii „Orchestra Simfonică – Mituri şi realitate”, publicată în anul 2015 la Editura „Aius” din Craiova. La Filarmonica „Oltenia” îşi desfăşoară activitatea din vara anului 2015, având funcţia de consultant artistic şi atribuţii de dirijor al Orchestrei de Cameră a instituţiei.