Comitetul Economic şi Social European a selectat Colegiul Tehnic „Decebal” din Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, printre cele 33 de şcoli din întreaga Europă care vor veni la Bruxelles în luna martie şi vor prezenta instituţiilor europene opinia lor în legătură cu rolul pe care cultura îl joacă în viitorul Europei. Elevii vor căuta răspunsuri, vor dezbate şi vor supune la vot cele trei propuneri pe care instituţiile europene le vor lua în calcul în procesul de elaborare a politicilor.
Școala a fost selectată să participe la această iniţiativă prin intermediul unei sesiuni de loterie electronică desfăşurată la Bruxelles, în data de 6 decembrie. Va fi implicată câte o şcoală din fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE şi din cele cinci ţări candidate (Albania, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia şi Turcia). Intitulată „Europa ta, părerea ta!” (YEYS), manifestarea este organizată de Comitetul Economic şi Social European (CESE), vocea societăţii civile la nivel european, şi este evenimentul emblematic al Comitetului dedicat tinerilor.
„Ce rol ar putea juca cultura în renaşterea economică din regiunile şi oraşele Europei?”
Elevii de liceu îşi vor părăsi sălile de clasă şi vor veni la Bruxelles pe 15 şi 16 martie, pentru a-şi împărtăşi punctele de vedere şi ideile şi pentru a lucra împreună pe tema „Uniţi în diversitate: un viitor mai tânăr pentru cultura europeană”. Vor aborda chestiuni precum: “Ce este cultura europeană: doar suma diferitelor tradiţii naţionale sau există valori comune care ne fac pe toţi europeni?”; “Care este rolul culturii şi al schimburilor culturale în viaţa elevilor?”; “Ce poate face Uniunea Europeană pentru promovarea culturii (cinema, muzică, dans, literatură, teatru etc.), precum şi pentru o mai bună protecţie a patrimoniului cultural?”; “Ce rol ar putea juca cultura în renaşterea economică din regiunile şi oraşele Europei?”; “Cum poate această renaştere să le ofere tinerilor noi oportunităţi în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă?” şi nu în ultimul rând, “Cum pot să faciliteze acest proces UE şi statele membre?”.
Prin această iniţiativă, CESE doreşte să se asigure că opiniile, experienţele şi ideile generaţiei mai tinere sunt luate în considerare în procesul de elaborare a politicilor UE.