Sute de pacienţi au ajuns la Urgenţă în cele două zile de Crăciun

0
415

Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova a fost din nou aglomerată de sărbători. Nu mai puţin de 559 de doljeni au solicitat ajutorul medicilor în cele două zilele de Crăciun. Cei mai mulţi pacienţi care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost bolnavii cronic. Aceştia au uitat de recomandări şi s-au înfruptat din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Au ignorat regimul alimentar şi tratamentul prescris de medic şi au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare.

După două zile de ospăţ, cu mese copioase, stropite din plin cu vin, mulţi dintre petrecăreţi au început să se simtă rău. Astfel, medicii de la Spitalul Judeţean din Craiova au muncit la foc continuu, după ce sute de oameni au ajuns în Urgenţă, acuzând, în general, dureri mari de stomac.

Mesele îmbelşugate au căzut greu

Potrivit medicilor, cei mai mulţi pacienţi au ignorat sfaturile medicilor şi au exagerat cu mâncarea sau băutura. Iar bucatele de pe masă nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, foarte mulţi pacienţi s-au ales cu suferinţe digestive, dar şi cu suferinţe cardiovasculare, fiind nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile pe patul de spital. Din cauza consumului exagerat de bucate tradiţionale şi alcool, mulţi petrecăreţi au ajuns de la masă direct pe patul de spital. În cele mai multe cazuri a fost însă vorba de urgenţele minore, pacienţi care au făcut abuz de alimente sau au mâncat dezordonat.

Cristina Geormăneanu

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova, dr. Cristina Geormăneanu, la Urgenţă au ajuns 559 de persoane, iar 118 dintre acestea au avut nevoie de internare. În cele mai multe cazuri a fost vorba de urgenţele minore, pacienţi care au făcut abuz de alimente sau au mâncat dezordonat. „Cea mai mare parte a urgenţelor au fost pacienţi cronic care şi-au neglijat tratamentul şi regimul dietetic şi au făcut diferite decompensări”, a explicat dr. Cristina Geormăneanu. În cele două zile de Crăciun, medicii au avut de îngrijit şi victime ale agresiunilor fizice şi din accidente rutiere. „Faţă de alţi ani, au fost mai puţine afecţiuni fizice. Au fost 11 de cazuri, mai puţine decât în alţi ani şi nu aşa de grave. De asemenea, s-au înregistrat 10 victime ale accidentelor rutiere şi trei intoxicaţii etanolice”, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu.

Tot în această perioadă, 97 de copii au ajuns, din diverse motive, la UPU Pediatrie, 27 dintre ei fiind internaţi.

De Crăciun, în spital au fost însă şi motive de bucurie. Patru copii perfect sănătoşi s-au născut chiar în prima jumătate de oră a zilei de 25 decembrie. Primul dintre ei, un băieţel, a venit pe lume la ora 00.10.

Patru cazuri sociale, la Urgenţă

O reală problemă sunt însă persoanele fără adăpost. Medicii spun că prezenţa lor acolo este tolerată, dar că totuşi le aglomerează activitatea. În prezent patru cazuri sociale se află în Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean din Craiova. Este vorba de o femeie în vârstă de 80 de ani, fără acte de identitate, care a venit la UPU în urmă cu un an. Alte două femei, una de 77 de ani, cealaltă de 73 de ani, fără locuinţă, au găsit şi ele adăpost tot la Urgenţă. La fel, un bărbat în vârstă de 56 de ani a cărui casă a ars chiar înainte de Crăciun.

Medicul Cristina Geomăneanu atrage atenţia că aceste persoane trebuie să fie îngrijite mai bine în aşezămintele sociale deoarece acum, pe timpul iernii, riscurile la care acestea sunt supuse sunt mai mari.

„Patru cazuri sociale sunt la noi în observator. O situaţie aparte este aceea a unei femei în vârstă de 80 de ani, care se află aici de mai bine de un an. Încă nu are acte de identitate, deşi demersuri s-au făcut din momentul în care a ajuns la noi. Celelalte trei persoane nu mai au locuinţă. Acestea au fost evaluate din punct de vedere medical, sunt conştiente şi nu au nici un fel de problemă medicală. Problema lor este una socială şi trebuie să fie preluaţi în centre specializate”, a spus dr. Cristina Geormăneanu.