Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier

0
145

iohannis-465x390Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, ieri, o scurtă declaraţie de presă în care a anunţat că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie desemnată ca premier al României. “Când am avut consultări cu partidele politice PSD si ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim ministru.  Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere. Vă mulţumesc”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE a înaintat la consultările de săptămâna trecută propunerea ca fostul ministru al Dezvoltării Regionale în guvernul Ponta, Sevil Shhaideh, de religie musulmană, să fie desemnată ca prim-ministru al României. După ce a consultat toate partidele, preşedintele Iohannis a anunţat că amână desemnarea premierului după Crăciun.

Dragnea a ţinut să precizeze la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema desemnării premierului, că Sevil Shhaideh este singura propunere de premier şi că ”dacă preşedintele nu acceptă, ne vedem în altă parte”. ‘Prima dată, la CCR. Prima dată”, a răspuns Dragnea. Întrebat care ar fi a doua variantă, liderul PSD a replicat: ”Eu sper să nu ajungem nici la CCR. Dar eu am spus că voi utiliza toate mijloacele constituţionale şi legale. Şi am mai spus ceva în noaptea alegerilor: votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi face cadou, nu-l voi tranzacţiona şi nu-l voi trăda. Pentru oricine este foarte simplu de înţeles ce am vrut eu să spun. Şi atunci, şi acum”.

Liviu Dragnea: “Preşedintele vrea să declanşeze criza

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, ieri după-amiază, că respingerea ca premier a lui Sevil Shhaideh este un semnal că preşedintele vrea să declanşeze criza politică şi că sunt voci care iau în considerare suspendarea şefului statului. “Urmează să vedem dacă este oportun pentru ţară”, a declarat Liviu Dragnea legat de o posibilă suspendare.

„Am încercat să găsim resorturile care stau în baza acestei decizii. Preşedintele a sunat-o pe doamna Sevil Shhaideh în cursul zilei de joi. După alegeri, am sperat că şi domnul Iohannis şi instituţiile cu care se consultă au înţeles că românii nu mai vor jocuri politice pe spinarea lor. M-am înşelat. Aceşti oameni nu înţeleg”, a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

El l-a acuzat pe şeful statului că nu vrea ”sub nicio formă” să respecte votul din 11 decembrie. De asemenea, acesta a precizat ca are în vedere chiar suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis dacă va fi oportun pentru ţară, aşa cum spun unele voci: „Nu voi avea nicio ezitare”, a declarat Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu a sprijinit la rândul său afirmaţiile liderului PSD: „Se doreşte declanşarea unei crize politice majore. Va trebui sa stăm sa cumpănim bine ce decizie se va lua. Noi nu dorim să băgăm Romania într-o criză politică”. ”Am vorbit cu domnul Tăriceanu, cu domnul Daniel Constantin, cu colegi din partid, şi mâine, până mâine seară o să trebuiască să luăm o decizie. Parafrazând pe cel care a vorbit la 12.00 (Klaus Iohannis, n.r.) vreau să cumpănesc foarte bine, nu între un interes personal sau de grup, ci între ceea ce e bine şi rău pentru România”, a spus Dragnea.

El a menţionat că nu va fi o decizie uşoară. ”Nu are rost să ne ascundem după degete. Este o avalanşă de mesaje de la oameni care se simt jigniţi, care cer cu fermitate suspendarea preşedintelui. Nu e o decizie foarte uşoară. Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia că pentru ţară e bine să-l suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare”, a subliniat liderul PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că l-a sunat sâmbătă pe preşedintele Klaus Iohannis, dar că n-a reuşit să vorbească cu el pentru că ”suna închis”, ceea ce îl face să creadă că şeful statului i-a şters numărul sau l-a ”blocat”: „Sâmbătă am încercat să îl sun pe domnul preşedinte. Ori a blocat numărul, ori nu îl avea în memorie. Suna închis. Am făcut acest gest.”

El s-a arătat deranjat că nu a primit niciun semn de la Iohannis în ultimele zile. Dragnea a subliniat că el a ”făcut gestul” de a-i telefona sâmbătă, în ajunul Crăciunului, dar nu a reuşit să vorbească cu şeful statului. Social-democratul a fost nemulţumit că şeful statului nu a contactat-o nici pe Sevil Shhaideh, aceasta fiind pregătită să meargă la Palatul Cotroceni pentru o discuţie în momentul în care, împreună cu liderii partidului, a văzut la televizor că este respinsă.