Primarii din Dolj nu ar fi de acord cu o creştere a taxelor locale cu 50%

0
484

În cadrul unui interviu acordat televiziunii naţionale, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că în viitorul apropiat ar putea creşte   impozitele şi taxele locale cu până la 50%. Tot ministrul Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că iniţiativa ar aparţine autorităţilor locale: „Avem discuţii cu autorităţile locale să modificăm acel articol care ar permite autorităţilor locale să majoreze cu 20% taxele locale. Unii vorbesc de o modificare de 50%”. Primarii din judeţul Dolj nici nu vor să audă de o majorare a taxelor şi impozitelor locale, afirmând că nu aceasta este soluţia cea mai bună, pentru creşterea veniturilor la bugetele local.

Probabil conştient că bugetul alocat primăriilor în anul 2012 este unul dezastruos, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, s-a gândit că majorarea taxelor şi impozitelor locale ar fi o soluţie pentru ca unele primării să nu pună lacătul pe uşă. Conştient totuşi că nu poate influenţa direct valoarea taxelor locale, care sunt stabilite de autorităţile locale, acesta a anunţat că poate modifica legea care prevede pragul de majorare a acestora, însă a lăsat de înţeles că acest lucru dacă se va întâmpla, este pentru că aşa doresc primarii. „Este o variantă să lăsăm primăriile să majoreze la 50% dar trebuie să impunem criterii stricte. Nu orice regiune poate să îşi mărească taxele. Putem merge chiar pe zonele sau cartierele unei localităţi”, a declarat Gheorghe Ialomiţianu.

Nicolae Drăgoi

„Eu nu am crescut taxele şi impozitele locale în ultimii 4 ani”

Bugetul alocat Doljului pentru 2012, va fi mai mic decât cel din 2011 cu 717 miliarde de lei vechi. Cu toate acestea primarii din oraşele din Dolj nu sunt de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor locale, considerând că oamenii nu mai pot suporta încă o povară. Primarul oraşului Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, a declarat că de patru ani nu a mai crescut taxele şi impozitele locale şi nu o va face nici în viitorul apropiat: „Majorarea taxelor locale nu este o soluţie. Eu nu am crescut taxele şi impozitele locale în ultimii 4 ani. Noi abia le colectăm la nivelul la care acestea sunt azi. Noi în acest moment avea un grad de colectare de 87%, dacă le-am mări ar scădea probabil la 65%. După atâtea tăieri salariale nu mai putem să creştem şi noi povara pentru oameni”. Taxele şi impozitele locale, cum sunt cele pe proprietate sau cele edilitare, sunt propuse şi votate de consiliile locale. Însă dacă se va schimba articolul din lege, şi le va permite acestora să mărească taxele şi impozitele locale cu 50%, primarii vor fi obligaţi să vină în consiliile locale cu această propunere. Cei care vor proceda altfel riscă să nu mai primească fonduri din cotele defalcate, storcându-li-se lămâia în nas că dacă nu au mărit taxele atunci au bani.

 

Mircea Guţă

Mircea Guţă, primarul municipiului Calafat:

„Nu cred că este un moment prielenic pentru creşterea taxelor locale. Trebuie găsite alte variante pentru creşeterea veniturilor la bugetul local. Ar fi o presiune în plus pentru populaţie. Oricum este din ce în ce mai greu să colectăm taxele deja existente. În Calafat avem un procent de colectare de 70%. Sunt convins că dacă am creşte taxele, acest procent ar scădea. Probabil sunt unele oraşe unde puterea economică este mai mare şi s-ar preta la o mărire a acestor taxe. Dar nu cred că sunt mai multe de 20%. 80% din oraşe nu ar putea suporta o mărire a taxelor”.

 

Nicolae Stăncioi

Nicolae Stăncioi, primarul oraşului Filiaşi:

„Din punctul meu de vedere nu cred că populaţia ar mai putea suporta o creştere a taxelor şi impozitelor locale. Sunt atâtea probleme. Probabil gradul de colectare ar scădea, am ajunge la penalităţi şi nu am rezolva nimic. Cred că trebuie să facem eforturi pentru a avea un grad cât mai ridicat de colectare a taxelor pe care le avem în prezent şi să ne gândim la alte soluţii pentru a aduce venituri la bugetul local”.

 

Nicolae Popa

Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea:

„Nici nu se pune problema creşterii taxelor şi impozitelor. Noi tocmai vorbeam în consiliul local cum să scutim de taxe şi impozite cetăţenii care îşi reabilitează locuinţele. Populaţia nu mai poate să suporte încă o mărire de taxe. În prezent avem un grad de colectare de 85%. Dacă vom creşte taxele cu siguranţă încasările la bugetul local vor fi mai mici”.