Săptămâna Drepturilor Copilului, marcată şi în Dolj

0
1721
Copiii au fost în centrul manifestărilor care au fost desfăşurate, timp de aproape o săptămână, de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din Dolj. Micuţii au avut parte de momente speciale, bucurându-se de personajele de poveste, interpretate de actorii Teatrului de Copii şi Tineret „Colibri”, sau de dansurile şi jocurile antrenante oferite de artiştii trupei de dans „Star Dance” din Craiova. Studenţii şi profesorii în domeniul asistenţei sociale au dezbătut împreună care este rolul asistentului social în societate, precum şi care sunt drepturile copilului.  
Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali-Structura teritorială Dolj (CNASR Dolj) a marcat printr-o serie de evenimente Săptămâna Drepturilor Copilului în Dolj, care a fost sărbătorită în perioada 18 – 22 noiembrie. Organizatorii spun că micuţii au avut parte de momente intense, colorate, vesele, pline de încărcătură emoţională, în care s-au bucurat, s-au jucat, au dansat alături de artiştii trupei de dans „Star Dance” din Craiova, şi-au încântat auzul cu opere ale marilor compozitori Vivaldi şi Enescu, interpretate de artiştii Filarmonicii „Oltenia”, sau vizionând piesa de teatru „Fata babei şi fata moşneagului”, care a fost pusă în scenă de actorii Teatrului de Copii şi Tineri „Colibri” din Craiova. S-au transpus, alături de adulţii care i-au însoţit, în personaje din lumea poveştilor, îndrumaţi de elevii de la secţia“Arte” a Liceului “Marin Sorescu” din Craiova. 
Despre rolul asistentului social
 Tot cu această ocazie, au fost create momente speciale şi pentru adulţii aflaţi fie în centre de detenţie, fie în centre sociale, ori, la rândul lor, reprezintă persoane de îngrijire pentru copii. „Activităţile au vizat dezvoltarea responsabilităţilor privind viaţa de familie, dar şi trezirea sentimentului de a fi util, de a te bucura de fiecare moment petrecut alături de ceilalţi”, au precizat organizatorii. În cadrul manifestărilor, au avut loc dezbateri publice, cu studenţi şi profesori din domeniul sţiinţelor sociale ce au avut drept subiect problematica drepturilor copilului şi a profesioniştilor şi instituţiilor care asigură respectarea acestor drepturi. Discuţiile s-au axat pe rolul asistentului social, specialistul al cărui statut profesional este reglementat prin Legea nr. 466/2004 privind statutul asistentului social în Romania, pe importanţa muncii lui, dar şi a celorlalţi specialişti responsabili cu protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Copiii, în centrul manifestărilor
Multe şcoli din Craiova şi din Dolj, alături de instituţii de cultură s-au implicat în organizarea tuturor acestor activităţi care au avut, în centrul lor, copiii. Printre unităţile şcolare care au luat parte la evenimente s-au numărat Şcoala Gimnazială nr. 22 “Mircea Eliade”, Şcoala Gimnazială din Greceşti, Şcoala Generală din Coţofenii din Dos, Şcoala Gimnazială “Decebal” din Craiova, Şcoala Gimnazială “Al. Macedonski” din Craiova, Şcoala Profesională din Valea Stanciului, Grădiniţa cu Program Prelungit “Traian Demetrescu”, Liceul Teoretic din Bechet, Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” din Bârca, Liceul Teoretic “Henri Coandă” din Craiova, Liceul Tehnologic “George Bibescu”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Colegiul Naţional “Carol I” şi Colegiul “Ştefan Odobleja”. “Împreună, am făcut posibilă derularea campaniei “Săptămâna Drepturilor Copilului în Dolj – Egali în faţa drepturilor! Parteneriatul public-privat, o reuşită!”, punând pe primul plan al preocupărilor noastre copiii, cei mai mici dintre actorii societăţii civile. Am dorit, de asemenea, să atragem atenţia şi asupra faptului că în lume există foarte mulţi copii cărora nu le sunt respectate drepturile – la o familie, la educaţie, la recreere, la sănătate, astfel că este foarte important să ne folosim resursele şi potenţialul într-o direcţie constructivă, mai ales când vorbim despre ei”, a precizat Lavinia Bucur, preşedintele CNASR Dolj.  
LAURA MOŢÎRLICHE