Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” – Ediţia 46, Seara a 4-a : Ansamblul de muzică veche „ANTON  PANN”

0
205
Ansamblul de muzică veche „ANTON PANN” a ales ca misiune să redescopere frumuseţea muzicii vechi româneşti şi să o împărtăşească publicului aflat în seara de 29 noiembrie, în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Conducerea muzicală este asigurată de CONSTANTIN RĂILEANU, fondatorul şi liderul Ansamblului „Anton Pann”, compozitor, dirijor, cântăreţ şi percuţionist, cercetător al vechii muzici orientale.
Constantin Răileanu este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – muzică bizantină şi dirijat cor academic – şi al Facultatăţii de Teologie din capitală – Istorie şi Filosofia Religiilor / Fenomenologie religioasă.  A concertat în peste 600 de concerte în ţară, precum şi în străinătate. A interpretat cu mari muzicieni, precum: Kyia Tabassian, Kyriakos Kalaitzidis, Neva Ozgen, Alkis Zopoglou, Ahmet Sahin, Mehmet Bitmez, Mehmet Fatih Zulfkar, Petros Papageorghiou, Fikret Karakaya, Emmanuel Hovhannisyan, Derya Turkan, Vincent Segal, The Madrigal Corul Armonia al Filarmonicii de Stat din Cluj, corul Psalmodia al UNMB. 
Ansamblul de muzică veche „Anton Pann” a luat fiinţă în 2004, având în componenţă muzicieni, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică, uniţi prin pasiunea lor de a readuce valorile muzicii culturale dintre secolele XIV şi XIX.  Ansamblul „Anton Pann” este singurul grup profesional din România care realizează acest tip de muzică şi de cercetare la un nivel elevat.
Autenticitatea muzicii lor se bazează pe utilizarea instrumentelor de muzică tradiţională, cu un sunet care să reflecte fidel emoţia acelei epoci, precum şi pe o intensă activitate de cercetare care a dezvăluit documente şi manuscrise vechi, deţinute de unele biblioteci sau de arhivele din unele mănăstiri şi biserici din România. Pentru a face publicul să se bucure de frumuseţea acestui tip de muzică, aşa cum a fost cântat cu secole în urmă în casele conacului, muzicienii Ansamblului „Anton Pann” au studiat vechile sisteme muzicale, cu micro-intervale şi ornamentaţia specifică. 
Aşadar, cu fiecare concert al Ansamblului „Anton Pann”, frumuseţea îndelung uitată a vechii muzici renaşte pe scenă şi compozitori preţioşi, vechi, ca Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Arhiepiscopul Veniamin Costachi, Ioan Căianu, Ali Ufki, Sultanul Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey şi mulţi alţii sunt readuşi în prim plan. Colecţiile Anonymus, precum Codex Moldavae, Codex Valahae etc. sunt redescoperite de public.