World Vision România ajută 260 de copii să aleagă școala

0
523

Şcoala a devenit mult mai atractivă pentru 260 de copii din localitățile Predeşti, Sopot și Băileşti, din județul Dolj, precum şi Parpaniţa, o localitate din județul Vaslui. Începând din aceasta toamnă, elevii iau parte la activităţile educaţionale din cadrul proiectului ,,Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”, desfăşurat de World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Activităţile proiectului, potrivit coordonatorilor, au fost special gândite pentru a se plia pe nevoile copiilor, printre acestea numărându-se implementarea unui model de grădiniţă prietenoasă, derularea de programe ,,şcoală dupa şcoală” pentru copiii din ciclul primar şi gimnazial, precum şi alte activităţi precum şcoli de vară, grădiniţe estivale, şcoli duminicale, cluburi tematice, excursii şi tabere educaţionale. „O parte esenţială a activităţilor proiectul o reprezintă sesiunile de consiliere individuală şi de grup, în cadrul cărora, prin metode şi exerciţii adecvate vârstei, copiii învaţă cum să-şi gestioneze emoţiile, să-şi crească stima de sine, să comunice cu mai multă uşurinţă, să-şi cunoască punctele tari şi slabe, să fie responsabili şi să ia decizii asumate. Atunci când va fi nevoie, copiilor li se vor alătura şi părinţii, care vor fi  ajutați să depășească anumite situații dificile întâmpinate în creșterea și educarea copiilor”, a spus Nicoleta Ana Nistor, manager proiect ,,Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”.

190 de părinți participă la proiect

Totodată, peste 190 de părinţi vor lua parte la Şcoala Părinţilor – un program de educare parentală ce include patru componente esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului: sănătatea, educaţia, protecţia şi participarea copilului. Activitatea se va desfăşura de-a lungul a zece sesiuni de informare. ,,În cei trei ani de desfăşurare a proiectului, 691 de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari din clasele primare şi gimnaziale şi părinţii lor vor fi beneficiarii direcţi ai activităţilor. Înscrierea acestora în proiect se face anual, în baza unor criterii de vulnerabilitate, astfel ca toţi beneficiarii proiectului ,,Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate” sunt fie copii aflaţi în risc educaţional, fie copii în situaţii de sărăcie şi excluziune socială. Prin activităţile din cadrul proiectului, care sunt special gândite pentru a răspunde nevoilor educaţionale ale copiilor, ne dorim să îi atragem cât mai  mult către şcoală şi să-i ajutăm să-şi îmbunătaţească rezultatele şcolare pentru a avea şansa la un viitor mai bun”, a mai spus Nicoleta Ana Nistor.

Nouă frați și o copilărie

Unul dintre elevii consiliați în cadrul proiectului este Sergiu. Are 11 ani şi este elev în clasa a V-a. Acasă mai are opt fraţiori cu care împarte hăinuțele, încălţămintea şi, cel mai adesea, mâncarea. Ca în majoritatea satelor, părinţii lui Sergiu nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă stabil, așa că fiecare zi este pentru ei o provocare pentru a avea ce să le pună copiilor pe masă. Mai lucrează cu ziua la oamenii mai înstăriți din sat sau la câmp. Pentru a le da o mână de ajutor, Sergiu îi ajută în gopodarie sau are grijă de fraţii lui mai mici. Cel mai greu le este în sezonul rece, când pentru a se încălzi, toți copiii dorm într-o singură cameră: acolo îşi fac lecţiile, mănâncă şi se joacă. În ciuda acestor condiţii grele în care creşte, Sergiu nu a uitat să viseze. El îşi doreşte să devină medic. „În cadrul proiectului ,,Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”, Sergiu ia parte la activităţile programului Şcoală dupa Şcoală, în cadrul căruia serveşte masa la şcoală şi participă, timp de două ore, la activităţi educaționale menite să-l ajute să-şi îmbunătăţească cunoştinţele la limba română şi matematică, dar şi să-şi dezvolte abilităţile de comunicare şi inter-relaţionare pentru o mai bună integrare în mediul social”, a precizat managerul de proiect, Nicoleta Ana Nistor.