Craiova – „mama răniţilor”

0
338

CSMS Iaşi – Universitatea Craiova 2-1

Au marcat: Ciucur 5, Bole 71 – pen. / Băluţă 44.

Stadion: „Emil Alexandrescu”, spectatori: 1.500

CSMP: Grahovac 8 – Bosoi 6, Mihalache 6, Frăsinescu 6, Sato 6 – Ciucur 7 (39 Ciucă) 6, Creţu 8, V. Gheorghe 6, Bole 7 – Bădic 5 (58 Țigănaşu) 5, Moldovan 6 (73 Danale) 6. Antrenor: Eugen Neagoe.

Universitatea: Calancea 7 – Briceag 6, Popov 4, Acka 6, Vătăjelu 6 – Zlatinski 7 – Ivan 5, Nuno Rocha 5 (72 Mateiu) 6, Băluţă 8, Bancu 4 (40 Rambe) 6 – Măzărache 5 (78 Surugiu) 4. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Arbitru: Cristian Balaj 7.

Alb-albaştrii au mai readus o echipă pe linia de plutire, CSMP Iaşi, după ce reuşiseră acelaşi lucru în tur, prin eşecul de pe terenul Timişoarei

meciDe câteva confirmări a avut parte Universitatea după eşecul de la Iaşi: 1. Este echipa care resuscita orice echipă deja sucombată, recidivând, după episodul Timişoara, în faţa unui adversar care nu mai câştigase de când era caniculă; 2. Ratările numeroase nu sunt efectul ghinionului, ci al faptului că echipa joacă, dar nu are un vârf de atac decent; 3. Oltenii se împiedică reciproc mai abitir ca oricare alţii, după ce Săndoi a obţinut o remiză pe „Extensiv”, Neagoe câştigând primul său meci pe banca Iaşiului tocmai contra Craiovei, 4. Mulţescu a făcut echipa să joace, dar e lipsit total de inspiraţie la schimbări.

În prafaţa meciului, antrenorul Craiovei a spus că se aşteaptă la o baricadă a gazdelor, dar aceasta a fost creată abia după 1-0, fiindcă începutul de meci a aparţinut oamenilor lui Neagoe. Şutul imparabil al lui Ciucur a încheiat o fază la care doar Grahovac nu apucase să tragă la poarta omologului său, în rest toţi ieşenii au mitraliat careul oltean, semn că alb-albaştrii au intrat pe teren pe călcâie, fără determinare. S-au trezit după ce au primit gol şi au pus presiunea pe gazde până la finalul primei reprize. În acest timp au ratat în diverse moduri, Rocha şi Măzărache fiind la limita nesimţirii prin şansele pe care le-au irosit. Cei mai buni alb-albaştri din meciul de la Iaşi, Zlatinski şi Băluţă, au conlucrat totuşi pentru ca repriza să nu se încheie cu un scor neverosimil, ţinând cont de ocaziile şi dominarea Ştiinţei. Bulgarul a evitat tot blocul defensiv advers cu pasă inteligentă pentru micuţul oltean, iar şutul a evitat orice intervenţie de care ar mai fi fost capabil Grahovac, străjer de netrecut în poarta moldovenilor până atunci. Cu câteva minute înainte, Mulţescu îl trimisese pe teren pe Rambe, exasperat de mingile pierdute de Bancu.

După pauză toată lumea se aşteapta ca oltenii să-şi continue raidurile prin careul ieşean, dar unica ocazie a venit târziu şi n-a fost speculată de Rambe, care a trimis cu capul peste transversală, la centrarea perfectă a lui Briceag. Alb-albaştrii au părut epuizaţi după atâtea meciuri disputate aproape în aceeaşi formulă şi n-au mai răzbătut prin desişul de moldoveni şi nămolul de pe teren. În ultimele 20 de minute, toate mingile au fost aruncate spre Rambe, care s-a luptat bine cu adversarii, dar nu şi-a înfrânt şi propria rigiditate. Ivan n-a fost la nivelul obişnuit, prea discret, Băluţă a obosit spre final, Măzărache se zbate, dar n-are de unde oferi mai mult, Rocha a fost ridicol, probabil aşteptând meciul cu Timişoara, contra căreia a marcat mereu. De pe bancă au mai venit Mateiu, foarte determinat, dar limitat ca aport ofensiv, şi supreficialul Surugiu, care pur şi simplu a jucat la mişto în minutele care-i fuseseră rezervate. Între timp, Popov s-a comportat ca un stoper debutant, faultându-l pe Creţu în careu, într-o fază fără viitor pentru ieşean. Ungurul Bole a fost necruţător de la 11 metri, ca şi Săpunaru în urmă cu o săptămână, iar Universitatea pierde două meciuri la rând şi are deja emoţii pentru locul de play-off. Mai grav este că la Iaşi nu toţi jucătorii au arătat, prin evoluţia lor, respect atât pentru cei 30 de fani care au parcurs peste 1.200 de kilometri şi au suportat frigul de la ora jocului, cât şi pentru cei care de acasă au suferit văzându-şi echipa pierzând în faţa unui adversar modest, decimat de indisponibilităţi, fără suport financiar, dar în schimb extrem de determinat pe teren.

Băluţă: „Nu jucăm toţi la capacitate maximă, ne-au lipsit ambiţia şi concentarea”

Alexandru Băluţă, autorul golului şi cel mai bun jucător al Craiovei, a recunoscut că unii dintre coechipierii săi au evoluat slab, în condiţiile în care nici motivaţia nu a fost la cotele necesare, iar concentrarea la finalizare a avut de suferit: „Am mai avut o fază asemănătoare înainte şi am vrut să centrez şi aţi văzut că a ratat Rocha, de data aceasta am vrut să-mi fac mingea puţin în lateral şi să prind colţul lung. Mă bucur că am reuşit să înscriu, dar asta contează mai puţin acum. Este o seară tristă, pentru că am mai ratat o ocazie de a-i egala pe cei de la Steaua. Dacă nu jucăm toţi la capacitate maximă e foarte greu să câştigăm un meci. Toate jocurile le-am câştigat prin dăruire, prin ambiţie, dar în seara asta ne-au lipsit acest lucruri. Au fost multe ocazii în prima repriză, ne lipseşte concentrarea, probabil şi experienţa, dar presiunea eu zic că nu este mare. În partea a doua nu ne-am mai creat atâtea ocazii şi lor li s-a acordat un penalti destul de uşor. Trebuie să ridicăm capul şi să mergem înainte pentru că este lung campionatul”.

Gigi Mulţescu a oferit din nou o declaraţie ciudată, spunând că Iaşiul este o echipă cu jucători buni, deşi aceasta a avut 3 absenţi importanţi şi pierduse 6 din ultimele 7 partide, fiind aproape de retrogradare. E oarecum de înţeles diplomaţia antrenorului înainte de meciuri, dar declaraţiile ulterioare sunt exagerate. „Am întâlnit o echipă foarte motivată, cu jucători buni şi nu ştiu prin ce conjunctură a ajuns în situaţia în care este. E un deja vu, pentru că împotriva noastră majoritatea echipelor se blochează şi închid culoarele. Am avut ocazii şi de la doi metri, dar dacă nu poţi să înscri din doi metri sau cu capul din şase e clar că nu poţi să ai pretenţii să câştigi. Şi să mai faci şi penalti într-un moment în care eram la cârma jocului, ei erau blocaţi şi aşteptau o greşeală din partea noastră. Dacă meciul trecut nu a fost penalti de nici o culoare, acum a fost clar. Pe Kay l-am pedepsit, pentru că a greşit de două ori la faza penaltiului cu Astra. S-a poziţionat greşit şi după a ajuns în careu şi a provocat acea lovitură, până atunci putea să facă fault tactic. A trebuit să schimb şi să-i dau o şansă altui jucător, mai ales că ştiam că echipa din Iaşi are fotbalişti rapizi. Tot ce am făcut până acum a fost cu 14 jucători, pe care i-am rulat mereu. În atâtea etape, joacă 90 sau 95 de minute, construiesc, caută golul, dar dacă nu reuşim şi nu avem ce trebuie… Este şi o presiune mai mare şi, din păcate, noi încă mai facem greşeli de transmitere, ca să nu mai spun de ultima execuţie“.

La fel ca şi cei de la Astra, după ce au învins Craiova la Severin, Eugen Neagoe nu a contenit după meci cu declaraţii măgulitoare la adresa alb-albaştrilor, specificând chiar că îşi doreşte ca Universitatea să câştige titlul, considerând că are şi atuurile necesare pentru a-l obţine.