Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj participă la cea de-a 104-a sesiune plenară a CoR

0
32

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, participă în zilele de 28 şi 29 noiembrie la cea de-a 104-a sesiune plenară a Comitetului Regiunilor (CoR), în dubla sa calitate de preşedinte al Delegaţiei României şi de membru al CoR.Întrunirea, care are loc la Bruxelles, aduce în prim-plan o serie de teme de interes pentru judeţul Dolj, printre care se află „Orientările UE privind ajutoarele de stat destinate aeroporturilor şi companiilor aeriene“ şi „Valoarea adăugată a strategiilor macroregionale”, cu referire directă la Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, ambele proiecte, care aparţin Comisiei Europene, fiind propuse spre avizare plenului CoR.

Totodată, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a precizat că, în calitatea sa de lider al Delegaţiei României la CoR, a organizat un prânz de lucru, cu participarea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în atenţia căruia va aduce mai multe aspecte privind obiectivele strategice ale sectorului agricol românesc, aspecte care impun o rezolvare promptă. „Avem o ordine de zi plină, pe care vreau să subliniez că se regăsesc câteva puncte de importanţă majoră nu doar pentru România, în general, ci în mod special pentru judeţul Dolj. Una dintre temele centrale ale sesiunii plenare atinge subiectul Strategiei pentru regiunea Dunării, al cărei impact economic şi social este dezvoltat pe larg într-un raport al Comisiei Europene, trimis spre avizare Comitetului Regiunilor. Este important de ştiut că planul de acţiune al acestei strategii, iniţiate de România şi Austria, cuprinde peste 400 de proiecte de cooperare, în valoare de aproape 49 de miliarde de euro, dintre care 150 sunt deja în curs de desfăşurare. Punctul de vedere al Comitetului Regiunilor evidenţiază necesitatea unei cooperări mai strânse între actorii proiectului dunărean, subliniind adoptarea unei abordări strategice, care să se întrepătrundă cu Strategia Europa 2020 şi cu strategiile şi programele naţionale şi regionale”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Comitetul Regiunilor evidenţiază importanţa aeroporturilor regionale în contextul dezvoltării locale”

 De asemenea, şeful administraţiei publice judeţene a spus că se vor purta discuţii şi privind acordarea ajutoarelor de stat pentru aeroporturi. „O discuţie va fi purtată şi pe subiectul acordării ajutoarelor de stat pentru aeroporturi şi companii aeriene. Mă bucură să constat că punctul de vedere al CoR întăreşte rolul deosebit pe care aeroporturile regionale, aşa cum este şi al nostru, de la Craiova, îl joacă în aviaţia europeană. De altfel, aeroporturile regionale contribuie la majorarea produsului intern brut al Uniunii Europene cu o sumă care depăşeşte 16 miliarde de euro anual, generând peste 260.000 de locuri de muncă. Totodată, Comitetul Regiunilor evidenţiază importanţa aeroporturilor regionale în contextul dezvoltării locale, ele contribuind la atingerea obiectivelor de coeziune teritorială, de creştere economică şi de ocupare a forţei de muncă. Ca o concluzie a punctului de vedere pe care CoR îl transmite Comisiei Europene, aeroporturile de dimensiuni mici sunt indispensabile dezvoltării şi eficienţei transportului aerian în interiorul UE”, a mai precizat Ion Prioteasa.

„Mi-am dorit şi o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mai afirmat că va avea şi o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. “Cu prilejul acestei deplasări la Bruxelles mi-am dorit şi o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, domnul Dacian Cioloş, mai ales că suntem la o săptămână după adoptarea bugetului european pentru perioada 2014 – 2020. În calitate de preşedinte al Delegaţiei României la CoR, am organizat un prânz de lucru la care l-am invitat să participe şi pe domnul Cioloş, scop în care ne-a fost rezervat cel mai important salon din clădirea Comitetului Regiunilor. Întâlnirea are o deosebită însemnătate, pentru că sunt foarte multe lucruri de discutat pe marginea Politicii Agricole Comune, a fondurilor care se alocă pentru susţinerea acestui domeniu, pe care-l consider vital dezvoltării economice a României. Sigur că nu va fi o simplă prezentare a liniilor strategice în sectorul agricol european, pentru că, la rândul nostru, vom aduce în atenţia oficialului CE subiecte care, atât în opinia noastră, cât şi a producătorilor, trebuie rezolvate cu celeritate. Spre exemplu, una dintre temele care vor fi abordate cu certitudine este cea a aprobării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, aflat încă în stadiul de elaborare. Este, practic, cadrul strategic de implementare a măsurilor care se impune să fie luate în România în domeniul agricol, prin intermediul mecanismelor europene şi al fondurilor nerambursabile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La întâlnirea cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, urmează să ia parte coordonatorul Delegaţiei României la CoR, Liliana Mangeac, preşedinţii CJ Iaşi – Cristian Mihai Adomniţei, CJ Bacău – Dragoş Adrian Benea, CJ Harghita – Csaba Borboly şi CJ Prahova – Mircea Cosma, precum şi primarii a şapte localităţi: Bacău – Romeo Stavarache, Chitila – Emilian Oprea, Mizil – Emil Proşcan, Eforie – Ovidiu Brăiloiu, Dudeştii Noi – Alin Adrian Nica, Cumpăna – Mariana Gâju şi Vulcana-Băi – Emil Drăghici, acesta din urmă fiind şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.