Avocat și polițist reținuți de DNA Craiova

0
31

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au reținut un avocat și un agent al Poliției Rutiere Drobeta-Turnu Severin, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Potrivit anchetatorilor, cei doi au cerut 5.000 de lei unei persoane cercetate pentru implicarea într-un eveniment rutier, avocatul fiind prins în flagrant, marți, în timp ce încasa a doua tranșă din bani, respectiv 3.500 de lei. Ieri după-amiază, avocatul și polițistul au fost prezentați Curții de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au anunțat, ieri, că îi cercetează și că i-au reținut pe Dan Bălănescu, avocat în cadrul Baroului Mehedinţi, şi pe Valentin Ionuț Chiriac, agent de poliţie la Biroul Poliţiei Rutiere Drobeta-Turnu Severin din cadrul IPJ Mehedinţi, în sarcina cărora s-a reţinut infracțiunea de trafic de influență. Cei doi au fost denunțați că au cerut șpagă pentru a soluționa favorabil sesizarea unei persoane cercetate ca urmare a unui eveniment rutier.

Din ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a rezultat că „în cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Bălănescu Dan, avocat în cadrul Baroului Mehedinţi, a pretins de la denunţător suma de 5.000 de lei, asigurându-l pe acesta că sesizarea sa va fi rezolvată, întrucât va interveni pe lângă un poliţist de la Biroul Poliţiei Rutiere din Drobeta-Turnu Severin, în speţă, inculpatul Chiriac Valentin Ionuţ, care, la rândul său, va interveni pe lângă poliţistul ce are în instrumentare cauza şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului. Sesizarea denunţătorului survenise în urma unui eveniment rutier în care acesta fusese implicat. La data de 14 octombrie 2013, denunțătorul i-a remis inculpatului Bălănescu Dan, în prezenţa inculpatului Chiriac Valentin Ionuţ, suma de 1.500 de lei, din cei 5.000 de lei pretinşi, iar la data de 26 noiembrie 2013, avocatul Bălănescu Dan a primit de la denunțător și diferenţa de 3.500 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, potrivit comunicatului dat publicității ieri de DNA.

După flagrant, avocatul și polițistul au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind introduși în arestul IPJ Dolj, iar aseară au fost prezentați magistraților Curții de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. La instrumentarea cauzei, procurorii DNA au colaborat cu ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) şi au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.