Vaccinarea împotriva tuberculozei rămâne blocată

0
358

După ce mai mulţi nou-născuţi au prezentat reacţii adverse la vaccinul împotriva tuberculozei, autorităţile sanitare au luat hotărârea să oprească pentru moment imunizarea. Decizia este valabilă şi în judeţul Dolj, însă specialiştii spun că nu există niciun pericol pentru copiii care rămân pentru moment nevaccinaţi.

Întreg scandalul a apărut după ce vaccinul problemă a îmbolnăvit peste 100 de copii în toată ţara. Unii dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale serioase, iar părinţii acestora sunt acum hotărâţi să dea statul român în judecată. Mai mult decât atât, situaţia a atras şi atenţia experţilor internaţionali, o echipă formată din specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sosind ieri în România pentru a evalua ceea ce s-a întâmplat în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei. Comisia de experţi se va întâlni în această perioadă cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, dar şi cu medici şi specialişti în domeniu.

Experţii internaţionali au ajuns în România pentru a clarifica situaţia

De altfel, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au solicitat, în acest caz, expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor. Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale sunt experţi în domenii ca siguranţa vaccinului şi tratamente TBC, dar şi în domeniul comunicării.

„Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români care a avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

Măsura este luată pe o perioadă limitată

Până la finalizarea raportului şi clarificarea situaţiei create, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea temporară a vaccinării BCG. „Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii ministerului au anunţat că vor va face publică şi transparentă evoluţia situaţiei şi informează că, sistarea vaccinării până la realizarea raportului final nu reprezintă un risc asupra sănătăţii publice. Măsura este luată pe o perioadă limitată.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.

România, cel mai mare număr de cazuri de TBC din Uniunea Europeană

Vaccinarea BCG a fost oprită în condiţiile în care România are cel mai mare număr de cazuri de TBC din Uniunea Europeană, 77 de oameni îmbolnăvindu-se zilnic. Anual, apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, adică aproximativ 30.000 de bolnavi în toată ţara, în condiţiile în care media europeană este de 30 la 100.000 de locuitori. Mai mult decât atât, în fiecare an, 1.300 de pacienţi dezvoltă o formă de TBC rezistentă la medicamente care au fost eficiente zeci de ani.

În fiecare zi, în România, trei copii sunt diagnosticaţi cu tuberculoză. Principala sursă de contaminare este chiar familia: un părinte sau o rudă care nu s-au tratat corect. Deşi cea mai bună metodă de prevenire a tuberculozei rezistente la medicamente este stabilirea unui program de control solid, bazat pe un sistem de sănătate perfect funcţional, România s-a confruntat în ultimii ani cu sincope care nu au permis dezvoltarea unui astfel de principiu.