Onoare Universităţii din Craiova, la aniversarea a 70 de ani

0
49

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a fost, ieri, scena unei impresionante manifestări: aniversarea festivă a celor 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova, una dintre instituţiile de învăţământ superior din România care a devenit, în timp, printre cele mai importante din ţară, cu recunoaştere internaţională. La activităţi au participat, pe lângă actuale cadre didactice şi studenţi, şi reprezentanţi de marcă ai mediului academic din România.

 Cel mai mare centru universitar din sus-vestul României, Universitatea din Craiova şi-a celebrat, ieri, în cadru festiv, cei 70 de ani de existenţă. Înfiinţată în 1947, prin Decret semnat de Majestatea Sa Mihai I, Regele României, instituţia a parcurs o perioadă de împliniri, cu suişuri şi coborâşuri, iar acum se află în topul universităţilor din ţară, cu puternice rezonanţe internaţionale, fiind parte din programe de dezvoltare europeană.

Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” a fost, ieri, arhiplină. Foşti rectori ai Universităţii din Craiova, actuale cadre didactice şi studenţi, precum şi foarte mulţi invitaţi, din toată ţara, au participat la ceremonia aniversară, un mesaj venind şi din partea Alteţei Sale Regale, Principesa Margareta, Custode al Coroanei României.

„Suntem la ceas aniversar şi îmi face o deosebită plăcere să vin în faţa dumneavoastră, în această zi. Trebuie să-i cinstim pe înaintaşii noştri şi să le ducem mai departe visurile. Educaţia înseamnă libertate, dialog, deschidere. În centrul atenţiei este studentul şi lângă el profesorul. Noi avem în custodie viitorul României şi trebuie să avem grijă de el. Au trecut 70 de ani şi vor urma alţii şi mai buni”, a precizat prof.univ.dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector al Universităţii din Craiova.

La manifestare au participat oaspeţi de prim rang: foşti rectori ai instituţiei craiovene – prof.univ.dr. Mircea Ivănescuşi Dan Claudiu Dănişor – actualul ministru al Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, foştii deţinători ai portofoliuluide ministru – Ecaterina Andronescu şi Sorin Mihai Cîmpeanu, vicepreşedintele Senatului României, Claudiu Manda, reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ superior din ţară, autorităţi locale şi judeţene, care au ţinut să spună câteva cuvinte.

„De-a lungul anilor, Universitatea din Craiova s-a dovedit a fi un competitor remarcabil în ceea ce priveşte învăţământul românesc, cercetarea ştiinţifică şi activitatea culturală în ansamblu. Vă asigur de tot sprijinul meu şi al instituţiei pe care o reprezint” – Dan Narcis Purcărescu, prefect al judeţului Dolj.

„Şapte decenii pot părea o perioadă scurtă, dacă ne uităm la transformările profunde pe care le-a parcurs Universitatea din Craiova – de la structura care, din cauza dificultăţilor, îşi începea activitatea cu o singură facultate la cea care, în prezent, oferă aproximativ 200de programe pentru studii de licenţă şi master şi o bogată gamă de specializări doctorale, confirmându-şi vocaţia europeană” – Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

„Suntem la ceas aniversar şi nu pot decât să felicit Universitatea din Craiova şi să fiu mândru, alături de colegii mei, că am posibilitatea să conduc un oraş care are o astfel de instituţie de învăţământ superior. Sunt convins că vor urma rezultate foarte bune, în anii care vin” – Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.